Kadınlara saldırılara karşı İstasyon Meydanı’nda buluşma çağrısı

  • kadın
  • 09:00 4 Ağustos 2022
  • |
img
DİYARBAKIR - İktidarın savaş politikalarından en çok kadınların mağdur olduğunu belirten HDP Milletvekili Remziye Tosun, saldırılara karşı kadınları İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirilecek mitinge katılmaya çağırdı. 
 
Kadınların her gün maruz kaldığı şiddet ve saldırılar, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesiyle arttı. Şiddet, sistematik cinsel saldırı ve katliamlara karşı mücadele eden kadınlar, iktidarın bu politikalarına karşı meydanlarda taleplerini dile getiriyor. Savaş politikalarının bir sonucu olan şiddet ve katliamlara karşı kadınlar, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 6 Ağustos’ta Diyarbakır’da, 7 Ağustos’ta İstanbul’da gerçekleştirilecek “Çözüm Biz’de Savaşlara ve Sömürüye Hayır” mitinglerinde mesajlarını verecek. Mitinge sayılı günler kala kentin dört bir yanında yürütülen çalışmalarda yer alan HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, kadınları savaş ve sömürüye karşı İstasyon Meydanı’na davet etti.
 
TOPLUMA YAYILAN TECRİT 
 
Mitingin temel gündeminin PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılan tecrit olduğunun altını çizen Tosun, tecrit sisteminin tüm topluma yayıldığını söyledi. Tosun, Öcalan’ın İmralı Adası’nda bulunduğu 24 yılda tecridin tüm dünyaya yayıldığını ifade ederek, “7’den 70’e herkesin üzerinde tecrit var. Türkiye ve Kürdistan’da tecrit her geçen gün ağırlaşıyor. Her geçen gün de derinleşiyor” dedi. 
 
TECRİDİN KADINLARA ETKİSİ 
 
Tecridin kadınlara yansımasına değinen Tosun, “Kadınların dışarı çıkmaları dahi engelleniyor. Özgürce konuşmaları, anadillerinde konuşmaları engelleniyor. Aslında toplumun tamamına yönelik tecrit söz konusu. Ancak en çok kadınlar nasibini alıyor. Tecride karşı çözümü, mitingde hep birlikte ortaya koyacağız. ‘Çözüm biziz’ diyoruz” ifadelerini kullandı. 
 
SAVAŞIN MAĞDURU KADINLAR
 
Tecritte olduğu gibi savaştan da en çok kadınların nasibini aldığını vurgulayan Tosun, “Çünkü her direnişin öncüsü kadındır. O yüzden onlarda kadınların iradesini kırmak istiyorlar. İktidar bütün savaşını kadınlar üzerinden yürütüyor. Bunu bilerek yapıyorlar, kadınların iradesini kırmadan bir başarı elde edemeyeceklerini biliyorlar. Kadınlar dört bir yanda ‘savaşa ve tecride hayır’ demeli. Çünkü savaşın en büyük mağduru kadınlar. Çünkü devlet özel savaşını kadınlar üzerinden yürütüyor” şeklinde konuştu. 
 
İKTİDARIN SÖMÜRÜ POLİTİKALARI 
 
Kadınların iktidarın sömürü politikalarının da hedefinde olduğunu söyleyen Tosun, “Kadınlar evlere, dört duvar arasına hapsedilmek isteniyor. Alanlara çıkması, sokağa çıkması engelleniyor. Sesi kısılmak isteniyor. Kadınlar çalışma alanlarından uzaklaştırılmak isteniyor” diye konuştu.
 
‘ÖZGÜRLÜK ÇIĞLIĞIMIZ OLMALI’
 
Kadınların çözüm gücünün olduğunun altını çizen Tosun, şunları söyledi: “Kadınlara yönelik her alanda bir sömürge mantığı var. Her alanda sömürülüyoruz, katlediliyoruz ve haklarımız elimizden alınıyor. Kadınların bu sömürüye karşı, kadın kimliğini güçlendirmesi, özgürlük çığlıklarını yükseltmesi gerekir.” 
 
‘ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI’
 
Öcalan’a dönük tecridin kırılmasıyla tüm sorunların çözüme kavuşacağını dile getiren Tosun, “Bütün kadınlara çağrımızdır: İmralı üzerindeki kara bulutlar kalkarsa, sadece Kürtler değil bütün dünya özgür olacak. Öcalan özgür olmalı ve artık rol ve misyonunu oynayabilmeli” dedi. 
 
‘GELİN BİRLİKTE ÇÖZÜM OLALIM’
 
Halka 7’den 70’e İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirilecek mitinge katılmaya çağıran Tosun, “Kadınlar, katliamlara, talana karşı zılgıtlarıyla, özgürlük çığlıklarıyla alanda yer almalı. Kadın katliamına, sömürüye, savaşa ve tecride karşı çözüm biziz. Gelin hep birlikte sorunlara çözüm olalım” diye seslendi. 
 
MA / Eylem Akdağ