Mersin’de ev yapımı biber salçası mesaisi başladı

  • kadın
  • 09:09 28 Ağustos 2022
  • |
MERSİN - Mersin’de, her yıl Ağustos ayında kadınların bin bir zahmetle salçaya dönüştürdüğü kırmızı biber yemeklere lezzet katıyor. Emine Eren de, tarlada topladığı biberlerden yaptığı salçayı satarak geçimini sağlarken, bir kısmını da evde tüketmek için hazırlıyor.
 
Çukurova'da kış mevsiminde sofraların vazgeçilmezi olan kurutmalık ve biber salçası, kadınların uzun uğraşları sonucu sofralardaki yerini almaya hazır hale getiriliyor. Halden satın aldıkları veya tarlada topladıkları biberleri kışa hazırlayan kadınlar, bir kısmını kurutmalık ve pul biber bir kısmıyla da salça yapıyor. Mersin’in Akdeniz ilçesinde, hem sofralara lezzet katmak hem de bütçe için her yıl yapılan salçanın zorlu üretim süreci başladı. 
 
20 YILDIR SALÇA YAPIYOR
 
İlçede 40 yıldır yaşayan Emine Eren, bahar aylarında Toros Dağları’nda topladığı kenger ve sirik, yaz ayların da ise biber ve domatesten yaptığı salçaları satarak geçimini sağlıyor. Salçaların bir kısmını evde tüketen, bir kısmını da satan Eren, yaklaşık 20 yıldır bu işi yapıyor. Kiraladıkları biber tarlalarında Temmuz ve Ağustos aylarında ürünleri topladıklarını belirten Eren, “Tarladan topladığımız biberleri eve getirip salça haline getiriyoruz. Temizlemesi fazla zahmet gerektiren bir iş. Biberleri önce yıkıyoruz sonra makineden geçiriyoruz. Makineden çektikten sonra güneşe sererek, kurutuyoruz. Günde 3-4 kez karıştırmak zorundayız ki renk versin. Ekşi olmaması ve bozulmaması için tuzluyoruz. İşimizi titizlikle yapıyoruz. Yıllardır aynı müşteriler satın alıyor. Yılda 3 ton yapsam dahi hepsi satılıyor. Bu şekilde 5 yıl kalsa da bozulmaz. Cizre’den, Silopi’den eş dost sipariş veriyor” dedi.
 
‘BİRLİKTE ÇALIŞMAK MORAL OLUYOR’
 
Yaptığı işin zor yanlarına değinen Eren, sabah saat 04.00’da tarlaya gidip, saat 11.00’da döndüklerini söyledi. Eren, şöyle anlattı: “Acı biberleri toplamak zorluyor, ellerimiz yanıyor, gece ağrısından uyuyamıyorum. Öğle güneşine denk geldiğimizde çadırların altında sıcaklık bazen 50 dereceyi buluyor. Naylon çadır altında duramayacak duruma geliyorsun. Ama kadınlarla birlikte gittiğimizde bu zorluklar gözüme gelmiyor. Birlikte çalışmak güzel, molalarda şarkı söyleyip, halay çekiyor, keyifli hale getiriyoruz. Bu büyük moral oluyor. Kadınlar olarak emek veriyoruz, bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz, hem ev iş hem de tarlada çalışıyoruz. Domates ve biberlerin çekirdeklerini bile değerlendiriyoruz. Onları da kilosu 20 TL’den satıyorum.” 
 
‘TEK KİŞİ EV GEÇİNDİREMİYOR’
 
Geçen yıl 35 TL’den sattıkları biber salçasının kilosunu bu yıl 60 TL’ye sattıklarını kaydeden Eren, “Her şey çok pahalandı. Geçen yıl bir ekmek 1 TL iken bugün 5 TL oldu. Tarlaya giderken kiraladığımız araba geçen yıl 200 TL’yken bu yıl 800 TL. Her şey 3 katına çıktı, herkes zor durumda. Evde bir kişinin maaşı su ve elektrik parasına yetmiyor, tek kişi çalışsa geçinilemez. Bir evde 3-4 kişi çalışsın ki o ev geçinebilsin. Eskiden 50-60 yaşındaki kadınlar evde otururken şimdi çalışmak zorunda kalıyorlar. Kadınların iş hayatına atılması gerekiyor. Kendilerini kimseye muhtaç etmesinler” diye belirtti.