İdil’de kadınlar yıllardır belediyeye gitmiyor

  • kadın
  • 09:01 30 Ağustos 2022
  • |
img
ŞIRNAK - Türkçe konuşmanın dayatıldığı kayyım yönetimindeki İdil Belediyesi’ne gitmeyen kadınlar, “Kapıda polis var, kimlik istiyor. Sorunlarla ne ilgileniyorlar ne de çözüm üretiyorlar” dedi.  
 
Kayyım yönetimindeki Şırnak’ın İdil Belediyesi, ilçedeki sorunlara çözüm üretme bir yana var olan sorunları daha da artırıyor. 13 Kasım 2019 tarihinde ikinci kez atanan kayyımla el konulan belediye, halka hizmet götürmüyor. Kadınlara dönük çalışmaları ise tamamen durduran belediyenin girişine konumlanan polislerden dolayı kadınlar, belediyeye gitmiyor. 
 
YILLARDIR BELEDİYEYE GİTMEDİ
 
Kayyımların yönetim politikalarından kaynaklı belediyeye gidemediklerini belirten 65 yaşındaki Fadile Malgaz, “Yıllardır belediyeye gitmedim. Kimliksiz belediyeye almıyorlar. Hiçbir yerde böyle bir uygulama görülmemiştir. Bütün sokaklarımız toz içinde. Evlerin kapı ve pencerelerini tozdan açamıyoruz. Her seferinde yolları bozup ihaleye veriyorlar. Karşılığında onlar kazanıyor. Biz tozdan dolayı ilçede gezemiyoruz. Bu süreçte halk için hiçbir şey yapılmadı. Ne su verdi, ne yol yaptı. Kayyım atandığından beri belediyeye adım atmadım. Kayyım ilk atıldığında gittim kimlik istediler yanımda değildi almadılar içeriye. Geri döndüm ve bir daha da gitmedim” diye belirtti.  
 
ANADİLİNİ KONUŞAMIYORLAR 
 
66 yaşındaki Saliha Teke, belediyeye gittiklerinde anadillerinde konuşamadıklarını dile getirerek, “Sadece bir defa belediyeye gittim. O da önüme gelip kimliğime baktılar daha sonra aramadan geçtim. Ama bizden korktukları için aramadan geçiriyorlar. Her seferinde yollarımızı bozuyor, su vermiyorlar. Yıkmaktan başka yaptıkları bir şey yok. Belediyeye gittiğimizde Türkçe konuşuyorlar. Biz de Türkçe bilmiyoruz. Kürtçe derdimizi anlatıyoruz. Eğer bizim belediye olsaydı serbest gider, anadilimizde kendimizi ifade ederdik” ifadelerini kullandı. 
 
BELEDİYE ÇÖZÜM ODAKLI DEĞİL
 
34 yaşındaki Jiyan Acer de, ilçenin sorunlarına çözüm odaklı yaklaşılmadığını söyleyerek, “Yaz aylarında insan tozdan, kışın ise çamurdan dolayı idare edemiyoruz. Kaç defa belediyeye gidip sorunları anlattım ama takmadılar kulak arkası yaptılar. Bir defa gidip Haziran ayından beri sularımın akmadığını söyledim. ‘Biz ne yapabiliriz, git itfaiyeye söyle sana tankerle su getirsin’ yanıtı verdiler. İnsan tanker suyuyla idare edebilir mi? Belediyeye gittiğimizde ‘odaya geçin’ deyip ilgilenmiyorlar. Ama bizim belediyemiz olduğu zaman sorunlarımızla ilgileniyorlardı” dedi. 
 
‘HİZMET GÖRMEDİK’
 
67 yaşındaki Hayat Uca (67) ise belediye ile ilgili şunları söyledi: “Girişinde arama var. Bu yüzden de gitmek istemiyorum. Kayyum atandığından beridir hizmet görmedik. Eğer belediyemiz olsaydı 10 defa giderdik. Gittiğimizde bizimle aynı dilde konuşmuyorlar. Onların belediyesine gidemiyoruz.”