İranlılar Masha Amini için eylemde

  • kadın
  • 21:04 20 Eylül 2022
  • |
img

HABER MERKEZİ- İran'da ahlak polisi tarafından öldürülen Masha Amini için İstanbul ve İzmir’de bir araya gelen İranlı kadınlar, “Teslim olmayacağız” mesajı verdi.

İran'da ahlak polisi tarafından saçının bir kısmı göründüğü gerekçesiyle darp edilerek öldürülen Mahsa Amini için protestoe eylemleri sürüyor. İstanbul’da yaşayan İranlı kadınlar, Amini için Taksim'de eylem yapmak istedi. Taksim Meydanı’nda bir araya gelen onlarca kişi, polis müdahalesiyle karşılaştı. Tüm engellemelere rağmen İstiklal Caddesi'nde yürüyüşe geçen kadınlar, polis tarafından abluka altına alındı. Ablukaya rağmen İstiklal Caddesi’ne yürüyüş gerçekleştiren çok sayıda kişi Mahsa Amini’nin  fotoğraflarını ve isminin yazıldığı dövizleri taşıyarak Farsçada  “Kadınlara özgürlük, zorla kapanmaya hayır, Mahsa Amini biziz” anlamına gelen sloganlar attı.  

Sık polis müdahalesiyle karşılaşan İranlılar, oturum izinlerini iptal edilmesiyle tehdit edildi. Tüm saldırılara rağmen yürüyüşe devam eden 20’ye yakın kadın gözaltına alındı. Gözaltına alınanların isimleri ve nereye götürüldükleri öğrenilemedi.

‘TESLİM OLMAYACAĞIZ’

Yürüyüş esnasında polisin müdahalesine tepki gösteren İranlı bir kadın, “Bizim değerlerimiz var ve teslim olmak istemiyoruz. Bizim hepimizin evinde bir tane Mahsa var. Herkes bunu katliamı yasayabilir. Bu herkesin başına gelebilirdi. Teslim olmayın. Hepimizin sevdiği insanlar var. Teslim olmayacağız. Annemiz, ablamız, kardeşimiz hepimiz bir Mahsa’yız. Şuan kız kardeşlerimiz itiraz ettiği için öldürülüyor. Hayatlarında kendi hakları için savaşıyorlar ve sadece özgürlük istiyorlar. Başımızın zorla kapatılmasını istemiyoruz” dedi.

Kadınlar yapılan yürüyüşün ardından dağıldı.

İZMİR

İzmir'de yaşayan İran’lı kadınlar da, Mahsa Amini’nin katledilmesini Cumhuriyet Meydanı'nda yaptıkları eylemle protesto etti. Eyleme İranlı kadınların yanı sıra HDP Milletvekili Musa Piroğlu ile HDP İzmir il yöneticileri ve kadın örgütleri de katıldı. Mahsa Amini fotoğrafları, “İranlı kadınlar yalnız değildir, yaşasın enternasyonal kadın mücadelemiz” ve  “Kadın, yaşam, özgürlük” yazılı dövizler taşınan açıklamada, sık sık “Jin jiyan azadi”, “Zeng zendegi azadi” ve  “Yaşasın kadın dayanışmamız” sloganları atıldı.

İranlı kadınlar şu açıklamada bulundu: “Bizden sadece Müslüman olup istediklerini yapmamızı istiyorlar. 7 yaşından itibaren hicap giyme zorunluluğu var. Eğer hicap giymesen okula bile gidemezsin. Sadece okumak için 7 yaşındaki kızlar hicap giymek zorunda kalıyor. Bizler büyükdükçe temel hak ve özgürlüklerimiz izinlere bağlı oluyor. İran’da kadının özgürce evlenme ya da yurt dışına çıkmaya hakkı yok. Her yerde ahlak polisleri geziyor. Başınızda hicap olduğunda biraz saçlar görününce Ahlak Polisleri, ‘Hicap takmadın’ deyip saldırabiliyor.  Aynı şey Amini ve İran’da ki tüm kadınlar yaşayabiliyor. Hicap giyilmediği için insanlar tutuklanıyor. Tutuklanmakla kalmayıp küfür edebiliyor. Daha kötüsü insanları öldürebiliyorlar ve nitekim öldürdüler” dedi.

'İRAN'I ÖZGÜRLEŞTİRMEK İSTİYORUZ'

Herkesin inancını özgürce yaşayabilmesini istediklerini söyleyen İranlı kadınlar, “Biz İslam Cumhuriyeti'ne hayır diyoruz. 43 yıldır en küçük eylemde insanları öldürüyorlar.  Biz o rejimi İran’dan çıkarıp özgürleşmek istiyoruz. Herkes özgürce kendi dinini yaşayabilmeli. Kimse kimseye zorla dini dayatamaz. Yanlış anlaşılmasın biz kimsesinin dinine karşı değiliz. Ancak herkes inancını özgürce yaşayabilmeli” diye belirtti.

BASKICI REJİMLER KADIN DÜŞMANI

Daha sonra söz alan HDP'li Piroğlu ise bu katliamın bir kere daha bütün baskıcı rejimlerin kendilerini kadın düşmanlığı üzerinden var ettiğini gösterdiğini söyledi. Piroğlu, “Bütün baskıcı rejimler Ortadoğu da Kürt ve kadınsa her çeşit saldırıyı meşru görüyor. Mahsa Amini yapılan saldırı ezidi kadınlarını köle pazarlarında satan IŞİD çetelerinden bir farkı yoktur" dedi.

MUMLAR YAKILDI

Açıklamanın ardından meydana Amini anısına karanfil bırakılarak mumlar yakıldı. Polis anıt önünde mum yakmanın yasak olduğunu bahane ederek eylemcilere müdahale etmesi gerginliğe neden oldu. Kadınlar yaşananlara Cumhuriyet Meydanı'nda slogan atarak tepki gösterdi.