‘Direnişimiz elden ele’ sergisine yoğun ilgi

  • kadın
  • 15:55 29 Mayıs 2024
  • |
img
İSTANBUL - Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu kadın tutsakların çizimlerinden oluşan “Direnişimiz Elden Ele” sergisi yoğun ilgi gördü. 
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi, İstanbul’da bulunan Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı’nda (BEKSAV) “Direnişimiz Elden Ele” konulu resim sergisi açtı. İki gün boyunca ziyarete açık olacak sergide Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu tutsak kadınların çizdiği resimler yer alıyor. 
 
BEKSAV’ın bahçesinde kurulan sergiye siyasi parti ve kadın örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. 
 
Açılışta konuşan DEM Parti Kadın Meclisi İstanbul Sözcüsü Aygül Sincar, resimlerde cezaevinde bulunan kadın tutsakların ruhlarını ve duygularını gördüklerini dile getirdi. Kadınların dört duvar arasında büyük bir mücadele yürüttüğünün altını çizen Sincar, “Yoldaşlarımız dört duvar arasında da olsalar yine de haklı bir mücadeleden dolayı güçlü olduklarını görüyoruz. Bu da bize güç veriyor. Onların ruhlarına bu resimlerde görebiliyoruz. Ruhlarını dört duvar ve betonlar arasında değil renkli olduğunu cıvıl cıvıl olduğunu ve enerjilerinin hiç bitmediğini görüyoruz. Bu enerjileri bize de yansıyor” dedi.
 
DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, cezaevlerinde bulunan kadınların yaşama, yaprağı, ağaca, güneşe ve gökyüzüne bakış açılarının farklı olduğunu dile getirdi. Kadın tutsakların, hayal dünyalarını resimlere yansıttığını paylaşan Otlu, “Bu resimlerle birlikte içerideki yoldaşlarımızın ve dışarıda bulunanların birbiriyle kurduğu köprüdür. Bu anlamda bu resimler çok değerlidir. Ve şu anda Kobanê Kupas Davası’nda yargılanmış olan HDP’nin önceki Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın da resmi var. Yani faşizme inat nasıl özgürlüğü yükselttiğini sadece mahkeme salonlarında göstermedi. Aynı zamanda hapishanedeki o özgür kadını yaratmanın sosyalist kadını yaratmanın çizgisinin de ne demek olduğunu bir kere daha resimleriyle gösterdi” ifadesinde bulundu. 
 
TECRİDE DİKKAT ÇEKTİ
 
Cezaevlerinde kadın tutsakların üretken olduğunu belirten Otlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretken olmanın düşleri ve büyütmenin fotoğraflarıdır. O yüzden de biz dışardakiler olarak içerdekilerle her türlü köprüyü kurmanın o içerdeki tecridi yıkmanın araçlarını kullanmalıyız. Onlar içerden bir resim yollamışlarsa biz de dışardan onlara bu dünyanın kelimelerini yollayacak şekilde mektuplar yollamamalıyız.  Radyolardan isteklerde bulunmalı görüşlerine gitmeliyiz. Onların ihtiyacı olan kitapları göndermeliyiz. Ancak böyle tecridi yıkabiliriz ancak böyle damarlarımızın birbirine bağlı olduğunu gösterebiliriz. İyi ki varız iyi ki kadın yoldaşlarla ve kadın dayanışmasını yükseltiyoruz mutlaka kazanacağız.” 
 
Konuşmaların ardından ise sergide bulunan resimler tek tek tanıtıldı.