11 ay tutuklu kalan kadınların davasının reddine karar verildi

  • kadın
  • 09:31 30 Mayıs 2024
  • |
img

AMED - Ankara merkezli soruşturma kapsamında 11 ay tutuklu kalan TJA aktivistleri Figen Ekti ve Mekiye Ormancı hakkındaki davanın reddine karar verildi. 

Ankara merkezli yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra 2 Aralık 2022 tarihinde tutuklanan Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistlerinden Figen Ekti ve Mekiye Ormancı hakkındaki davanın reddine karar verildi. 
 
Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne tutulan kadınlar, 10 Kasım 2023’de görülen ilk duruşmada birlikte yargılandıkları 7 kadınla birlikte tahliye edilmişti. Ekti ve Ormancı’nın avukatları, gözaltı ve soruşturma aşamasında davanın reddini talep etti. Ancak talep kabul edilmedi. Taleplerin kabul edilmemesi nedeniyle kadınlar 11 ay boyunca tutuklu kaldı. Kadınların tahliyesinden 6 ay sonra davanın reddine karar verildi. 
 
KARARIN GEREKÇESİ 
 
Savcı, Ekti ve Ormancı hakkında dosya kapsamında elde edilen delillerin “örgüt kurma” ve “örgüt yönetme” suçunu oluşturmadığı, “örgüt üyeliği” iddiasına dair delillerin olduğunu öne sürdü. Ekti hakkında benzer suçlamayla devam eden bir yargılamanın olduğuna dikkati çeken savcı, 2018’den önce gerçekleştirilen eylemlerin yeni bir dava konusu olmayacağına işaret ederek, davanın reddedilmesini istedi. 
 
‘NON BİS İN İDEM’ İLKESİ
 
Mahkeme, davanın reddine karar verdi. Mahkeme, “Non bis in idem (aynı fiil nedeniyle, aynı sanık için önceden verilmiş bir hüküm veya açılmış bir dava varsa davanın reddine karar verilir)" hukuk normuna dikkat çekti. Ekti’nin daha önce Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı ve mahkemenin 2018/780 esas ve 2019/159 karar tarihli ilamı ile beraat kararı verildiği istinaf edilmeden 25 Mart 2019 tarihinde kesinleştiği hatırlatıldı. Ayrıca mahkeme kararında, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından daha önce soruşturma açıldığı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da aynı dönemdeki iddialara dair soruşturma yürüttüğü kaydedildi. “Örgüt üyeliği” suçunun temadi eden suçlardan olduğu kaydedilen kararda, hukuki ve fiili kesinti olmadığı için eylemin sübutu halinde tek suç oluşacağı belirtilerek, davanın reddine karar verdi. 
 
ORMANCI’NIN DA RED GEREKÇESİ AYNI
 
Ormancı hakkında da, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmanın 2010-2016 yıllarına ilişkin olduğu kaydedilen karar gerekçesinde, “Aynı fiilden sanık iki kez yargılanamaz” hukuk normuna işaret ederek, şu ifadeler yer aldı: “…sanığın iddianamede anlatılan ve bir bütün halinde vasıflandırılan eylemlerinin dosya kapsamına göre… örgüt üyeliği suçuna uyduğu, aynı fiil nedeni ile sanık hakkında… örgütüne üye olma suçundan dolayı Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2019/369 esas, 2021/249 karar sayılı, 7 Eylül 2021 karar tarihli, 8 Aralık 2012 ve 9 Ekim 2018 suç tarihli dosyasında suçundan mahkumiyet kararı verildiği, … örgütüne üye olma suçunun temadi eden suçlardan olup sanık hakkında hukuki ve fiili kesinti olmadığı için eylemin sübutu halinde tek suç oluşacağı anlaşıldığından kamu davasının 5271 Sayılı CMK 223/7 maddesi gereğince davanın reddine…”