'Kadın Stratejik Plan Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı

  • kadın
  • 12:00 25 Temmuz 2024
  • |
img
 
WAN - Wan Büyükşehir Belediyesi’nin hafta sonu düzenlediği “Kadın Stratejik Plan Çalıştayı”nın sonuç bildirgesinde, kadın odaklı çalışma ve hayata geçirilecek projelere dikkat çekildi. 
 
Wan Büyükşehir Belediyesi’nin 20 Temmuz Cumartesi günü gerçekleştirdiği  “2025-2029 Kadın Stratejik Plan Çalıştayı”nın sonuç bildirgesi açıklandı. 
 
MÜCADELE VE BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI 
 
Önceliğin 5 yıl boyunca yerel yönetimlerde kadın bakış açısıyla çalışmalar yürütmek ve kadın bilincini açığa çıkarmak olduğu belirtilen bildirgede, her alanda çok dilliliğin esas alınacağı aktarıldı. Kürtçe kurs ve eğitim atölyelerinin yaygınlaştırılacağı kaydedilen bildirgede, şu ifadeler yer aldı: “Kadınlara güvenli ortam yaratılarak, erkek şiddetine karşı durulmalıdır. Kadınların kendilerini güvende hissetmesinin yanı sıra kendini geliştirebileceği psiko-sosyal destek sunulabilecek, üretim odaklı yaşam alanları (sığınaklar) kurulmalıdır. Kurulacak olan özgür yaşam alanlarında (sığınak) yasal olarak erkek çocukların belli bir yaşa kadar alınmama durumuna karşı alternatif yaşam alanları ayrıca oluşturulmalıdır. Büyükşehir belediyesi bünyesinde ‘Alo Şiddet Hattı’ kurulmalı, ‘İlk Yardım İstasyonları’ merkez ilçelerde aktifleştirilmelidir. Dış ilçelerde kadınların güvenle ve kolaylıkla ulaşabileceği yaşam merkezleri kurulmalıdır.  
 
Çocuk yaşta zorla evlilikler toplumda ciddi bir problemdir. Bu evlilikler sonucunda şiddet ve intiharlar yaşanmaktadır. Büyükşehir Belediyesi bu konuda spesifik çalışmalar yapmalıdır. Cinsel Şiddet Merkezi İstasyonu kurulmalıdır. Van da açığa çıkan bir cinsel şiddet durumu söz konusu olduğunda tüm sivil toplum kuruluşlarıyla ortak mücadele hattı oluşturulmalı, ortak protokollerle şiddetle mücadele edilmelidir. Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda hukuki destek sağlanabilmesi için Van Barosu ve ilgili dernek ve kuruluşlarla işbirliği yapılmalıdır. Mahalle veya köylerde bulunan kadınlara yönelik hukuki haklarını tanıma eğitim seminerleri verilmelidir. Belediye, HPV aşısını kadınlara ücretsiz bir şekilde uygulamalıdır. Tam teşekküllü sağlık aracı ile kadınlara yönelik sağlık taramaları yapılmalı ve yine bu taramalar sırasında mamografi hizmeti de sunulmalıdır. Kadınlara yönelik sağlık alanında seminerler verilmeli, madde bağımlılığına yönelik bilinçlendirme seminerleri verilmelidir.
 
EKONOMİK DESTEK VE İSTİHDAM 
 
Hepimizin evinde kullanılmayan, başkasına lazım olabilecek eşyaların yer alacağı takas pazarları kurulmalı, şehrin belli noktalarında kadınların pet ihtiyacını karşılayacağı petmatiklerin kurulumu sağlanmalıdır. Ekonomik anlamda ulaşımda zorluk yaşayan kadınlara JINKART projesi gibi projeler hayata geçirilmelidir. Şehir merkezlerinde kadınların ihtiyaçlarını veya çocukların ihtiyaçlarının karşılanabileceği dinlenme odaları kurulmalıdır. Kısa ve uzun vadeli kadın üretimine teşvik projeleri yapılmalıdır. Kadın emeğinin sömürülmesine karşı demokratik kominal ekonomi anlayışı hakim kılınmalı, kadın kooperatifleri, mandıracılık ve üretim atölyeleri açılmalıdır. Modern seracılıkta kadın istihdamına öncelik verilmelidir. Kadınların ürettiklerini dijital pazarlarda satabilmeleri desteklenmelidir.
 
Kalıcı ve sürdürülebilir projelere yer verilmeli, kadın istihdamına önem verilmelidir. Kadın dernekleri ile kadınlara yönelik projelerde iş birlikleri yapılmalıdır. Engelli kadınların çalışma ve sosyal alanlarını arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Göçmenler için eşit yurttaşlık statüsünde çok dilli bir politika yürütülmeli, mülteci kadınların karşı karşıya kaldığı sorunların çözüm bulacağı dayanışma merkezleri kurulmalıdır. Savaş psikolojisi içerisinde yaşayan mülteci çocuklar ve yetişkinlere yönelik psiko destek imkanları sağlanmalıdır. Birçok insan hazin ayrılıklarla mücadele etmeye çalışıyor. Cezaevi süreçleri, sürgünler vb. birçok durumun kadınlar üzerinde yarattığı tahribatı aza indirmek için psiko  destek hizmeti verilmelidir. Kadınlar için yazarlık, sinemacılık gibi alanlarda atölyelerin kurulması sağlanmalı, drama atölyeleriyle bu eğitimler desteklenmelidir. 
 
KADIN AKADEMİLERİ
 
Alternatif tıp üzerine projeler geliştirilmeli, bu alanda kadınların eğitimini sağlayacak ‘şifacılık atölyeleri’ vb. eğitim çalışmaları yürütülmelidir. Yaşı ilerlemiş kadınlarla genç kadınların bir araya gelerek, bilgi akışını sağlayacağı hafıza tazeleme merkezleri oluşturulmalıdır. Kadın spor komplekslerinin açılması ve her dalda eğitimlerin verilmesi sağlanmalı, kadın spor kulüpleri desteklenmelidir.”