Kadınlar Rojin Kabaiş için yürüdü

img
MÊRDÎN - Wan'da kaybolduktan 18 gün sonra cenazesi bulunan Rojin Kabaiş için yürüyen kadınlar, "Rojin'e ne oldu?" diye sordu. 
 
Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) Wan'da kaybolmasından 18 gün sonra cenazesi Wan Gölü'nde bulunan Yüzüncüyıl Üniversitesi öğrencisi Rojin Kabaiş için Mêrdîn'in Artuklu ilçesinde yürüyüş düzenledi. Qoser (Kızıltepe) kavşağında bir araya gelen kadınlar, "Kadın cinayetleri politiktir! Rojin'e ne oldu?" pankartıyla yürüdü. Kabaiş’in fotoğraflarını taşıyan kadınlar sık sık "Jin, jiyan, azadî", "Kuştina jinan polîtîk e" ve "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganlarını attı. Karayolları Parkı'nda sonlanan yürüyüşe, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Saliha Aydeniz ve Beritan Güneş Altın da katıldı.
 
Yürüyüşün ardından açıklamayı yapan TJA Mêrdîn Sözcüsü Hatice Öncü, ülkenin kadın ve çocuk mezarlığı olarak anıldığını, kadınların her gün güvencesiz bir yaşamın içine itildiğini belirtti. 
 
'MÜNFERİT DEĞİL POLİTİK SORUN’
 
Bir kez daha kadın cinayetlerinin gölgesinde karanlık tabloyu konuşmak zorunda kaldıkların ifade eden Öncü, "Türkiye’de ve Kürdistan’da her gün bir kadın daha devletin, yargının, kolluk kuvvetlerinin ve ataerkil düzenin ihmalleri ve iş birliğiyle katlediliyor. Kadına yönelik şiddet münferit olaylar değil, sistematik ve politik bir sorundur. Bu düzen, kadınları korumamakta ısrarcıdır çünkü kadınların hayatları üzerinden inşa edilen erkek egemen sistem ayakta tutulmak isteniyor" ifadelerini kullandı. Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin nedeninin cezasızlık politikaları olduğunu kaydeden Öncü, şöyle devam etti: "Failler, mahkemelerde iyi hâl indirimleriyle ödüllendirilirken, İstanbul Sözleşmesi gibi uluslararası anlaşmalar yok sayılarak kadınların yaşam hakları hiçe sayılmaktadır. Kadınları koruyan yasaların etkin bir şekilde uygulanmaması, her bir kadın cinayetinin faili olarak bu sistemi göstermektedir. Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet, bu coğrafyanın kaderi olamaz ve olmayacaktır. Yaşamın her alanında eşit, özgür ve onurlu bir şekilde var olabilmemiz için mücadele etmeye, meydanlarda ‘Gülistan Doku nerede?’, ‘Rojin Kabaiş’e ne oldu?’ demeye devam edeceğiz.”
 
Ardından konuşan Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş Altın da, cezasızlık politikaları nedeniyle ülkede her gün kadınların, çocukların ve gençlerin yaşamlarını yitirdiğini belirterek, kadınların "Jin, jiyan, azadî" sloganı ile karanlığı aydınlattıklarını, bu saatten sonra da kimsenin bu ışığı söndüremeyeceğini söyledi.
 
 Konuşmaların ardından açıklama sloganlarla sona erdi.