Van dil mitingine katılım çağrısı

img

VAN - Kürt Dil ve Kültür Ağı’nın Van’da düzenleyeceği mitinge ilişkin hazırlıkların son aşamaya geldiğini belirten Miting Tertip Komitesi, dile sahip çıkılması için halkı mitinge davet etti.   

Kürt Dil ve Kültür Ağı, 22 Şubat’ta Kürtçe’nin eğitim ve resmi dil olması talebiyle başlatılan imza kampanyası kapsamında 3 Haziran’da Cizre’de, 4 Haziran’da Van’da, 7 Haziran’da ise Diyarbakır’da miting düzenleyecek. "Kürt dili Türkiye’de resmi ve eğitim dili olsun" ve “21’inci yüzyıl Kürt dilinin yüzyılı olsun" şiarlarıyla Van’da düzenlenecek mitingin hazırlıkları son aşamaya geldi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Kürt Dil Platformu ile Kürt Dil ve Kültür Ağı Sekreteri Bawer Berşev, TJA aktivisti Gönül Uzunay mitingde birer konuşma yapacak. Konuşmaların ardından ise Koma Gulen Xerzan, Koma Awaza Azad ve Lawje’nin katılımıyla müzik dinletisi yapılacak. Hazırlıkları son aşamaya getiren Miting Tertip Komitesi, 7 Haziran’da saat 13.00’te Musa Anter Parkı’nda düzenlenecek mitinge katılım için çağrılar yapıyor. 
 
ASİMİLASYONA KARŞI ALANLARA
 
Kürt Dil Platformu ile Kürt Dil ve Kültür Ağı'nın 6 aylık kampanyasını hatırlatan Miting Tertip Komitesi üyesi Berivan Budakbeyoğlu, kampanyanın amacının dil üzerinde yürütülen asimilasyon politikalarına karşı yürütüldüğünü söyledi. Budakbeyoğlu, “Amacımız Kürtçe’nin resmi dil haline gelmesidir. Bu nedenle böyle bir kampanya başlattık. Bu kampanya Diyarbakır, Cizre ve Van’da mitinglerle sürecek. Van’da düzenlenecek mitinge tüm halkımızın katılmasını istiyoruz. Asimilasyon politikalarına karşı herkesi diline sahip çıkmaya çağırıyoruz” diye konuştu. 
 
‘DİLİMİZE SAHİP ÇIKALIM’
 
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Van Şube Eşbaşkanı ve Miting Tertip Komitesi üyesi Murat Atabay, Kürtçe’nin resmi ve eğitim dili olması için çabaladıklarını belirtti. Atabay, “Herkesin dil mitingine katılmasını ve dillerine sahip çıkmalarını istiyoruz. Kürtçe resmi dil olsun, çocuklarımız dillerini öğrensin. Hem dillerine sahip çıkıp hem de çocuklarına öğretmeleri için orada olacağız. 4 Haziran Cuma günü Musa Anter Parkı’nda saat 13.00’da gerçekleşecek olan mitinge herkesin katılmasını istiyor ve dillerine sahip çıkmaları için davet ediyorum” dedi. 
 
DİLİMİZ VARLIĞIMIZDIR
 
Pandemi gerekçe gösterilerek 15 Mayıs’ta Kürt Dil Bayramı’nı kutlamalarına izin verilmediğini hatırlatan DBP Van İl Eşbaşkanı Çetin Uyar, “Van’da yasaklar sadece bize uygulanıyor. Ama partimiz ve bir Kürt söz konusu olunca illa ki engeller koyuluyor. Bu yasakları kabul etmiyoruz. Herkesi mitinge bekliyoruz. Dilimiz varlığımızdır, dilimiz yoksa yokuz. Herkesin diline sahip çıkmasını istiyoruz” diye belirtti. 
 
MİTİNGE ÇAĞRI
 
“Ağaç köküyle, insan diliyle var olur” diyen HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun ise, Cuma günü gerçekleşecek olan mitinge herkese çağrıda bulunarak, “Mitinge ilişkin her mahallede, sokakta ve ilçede çalışmalarımız sürüyor. Tüm halkımızı o gün renkleriyle alana bekliyoruz” dedi.