Anadilde müziği renklerle öğreniyorlar

img
VAN - Sanat çalışmalarına hız veren Aryen Kültür Sanat ve Araştırma Derneği, müziğe büyük ilgi gösteren çocuklara anadillerinde eğitim vermeye başladı. 
 
Van'da sanatsal faaliyetler yürüten Aryen Kültür Sanat ve Araştırma Derneği, atölye çalışmalarına devam ediyor. Keman, piyano, gitar, erbane, resim, santur, bağlama kurslarının yanı sıra çocuk atölyesi açan derneğe ilgi artıyor. Dernek, çocuklara anadillerinde eğitim vererek müziği renkler ve işaretlerle sevdirmeye çalışıyor. 
 
RENKLERLE NOTA ÖĞRETİLİYOR
 
Dernek yöneticilerinden Fadime Polat, dernek olarak coğrafyanın kültürünü esas aldıklarını belirterek, öğrencilerin büyük çoğunluğunu çocukların oluşturduğunu söyledi. Çocuklar için geliştirdikleri farklı kültür ve sanat çalışmalarını uyguladıklarını dile getiren Polat, “Örneğin çocuklara ritim ve müzik eğitimini renklerle ve rengarenk olan müzik aletleriyle öğretiyoruz. ‘2 ile 5 yaş arasındaki çocukların müziği öğrenemez’ söylemine karşı yeni bir format yaratarak, çocuklara rahat bir şekilde nota ve ritim eğitimleri veriyoruz. Yine 10 yaşındaki bir çocuğa notları porte üzerinden gösteriyoruz. 2 ile 5 yaşındaki çocuklara ise notayı renkli nota kartlarıyla ve renk oyunlarıyla öğretiyoruz. Bu şekilde notayı daha iyi şekilde kavrıyor ve notanın ismini bir süre sonra öğreniyor. Farklı boyutta bardaklarla ritmi basitleştirerek öğretiyoruz. Çocuk bu şekliyle daha iyi anlıyor ve uyguluyor” diye anlattı.
 
KÜRTÇE ŞARKILARLA EĞİTİM
 
Kürtçe eğitimlerin her yaş grubuna ayrı ayrı verildiğini söyleyen Polat, “Kürtçe şarkılar söylüyoruz ve şarkılarda geçen sözleri vücut dilimizle yansıtıyoruz. Çocuklar da o şarkılarda geçen sözleri vücut diliyle gösteriyorlar ve ne anlama geldiğini anlıyorlar. Grupların dersleri haftada birer saat ve ebeveynleri katılacak şekilde oluyor. Şuana kadar atölyelerimize oldukça ilgi var ve bu ilginin devam etmesini istiyoruz. Her yaşa uygun olarak keman, piyano, gitar, erbane, resim, santur, bağlama, kaval ve duduk eğitimlerini de veriyoruz. Atölyelere katılmak isteyenleri merkezimize bekliyoruz” diye konuştu.