MKM sanatçıları: Yasaklarla yürüyüşümüzü durduramazsınız

img

İSTANBUL - "Berbang" şiarıyla düzenleyecekleri konserin yasaklanmasına tepki gösteren MKM sanatçıları, "Yürüyüşümüzü yasaklarla durduramazsınız" dedi.

 
Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), "Berbang" şiarıyla Bostancı Kültür Merkezi'nde bugün düzenleyecekleri 30’uncu yıl konserinin Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklanmasına ilişkin açıklama yaptı. MKM binasında yapılan açıklamaya çok sayıda sanatçı katıldı. 
 
'ASİMİLASYON SÜRÜYOR'  
 
MKM sanatçılarından Ömer Şahin, özgür sanat ve Kürtçe için 30 yıldır mücadele verdiklerini ve 90'lardan bu yana birçok kez kapatmalarla karşı karşıya kaldıklarını aktardı. Birçok arkadaşlarının sanatlarından kaynaklı tutuklandığını anımsatan Şahin, baskı, asimilasyon ve kültür kırımının halen hiçbir zaman durmadı ve halen devam ediyor. Kürt halkını yok sayanların halen görevde olduğunu belirten Şahin, "Dün yöresel elbiselerimizi ve şarkılarımızı yasakladılar. Aynı zihniyet bugün de konserimizi yasakladı" dedi. 
 
YASAK GEREKÇESİ
 
Konser için 2 aydır hazırlık yaptıklarını ve son güne kadar konsere dair kendilerine herhangi bir olumsuz cevap verilmediğini paylaşan Şahin, "Ancak konserin yapılacağı gün telefon üzerinden, HDP'nin konsere dair yaptığı paylaşımı gerekçe göstererek, 'milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesi ihtimali, başkalarının hak ve özgürlüklerini tehlikeye sokacağı' iddiasıyla konserimiz yasaklandı. Sabah saatlerinde Bostancı'ya giden arkadaşlarımız engellendi. Konser salonuna girişimiz engellendi" dedi.
 
 
 
'TARİH KARŞISINDA SUÇLUSUNUZ'
 
"Türkülerin yasaklarla susmayacağını, elbiselerimizin yasaklarla kirlenmeyeceğini bilmiyorlar mı?" diye soran Şahin, şöyle devam etti: "Yok saydığınız ulusu yasaklarla ortadan kaldıramazsınız. Kürt halkının özgür iradesini kim yasaklayabilir? Bilmiyorsanız Kürtlerin tarih sayfalarındaki direnişine dönüp bakın. 'Kürt sorunu yoktur ve çöktük' diyordunuz. Bugün tarih karşısında yine suçlusunuz. Biz de Kürtlerin desteğiyle daha onurluyuz ve başımız dik. Kürtleri asla sanatsız bırakmayacağız. Sizin büyük salonlarınız varsa bizim de her evimiz bir okuldur. Bu yürüyüşümüz asla durduramayacaksınız. Yaşasın özgür sanat."
 
AKIL TUTULMASI
 
Daha sonra konuşan sanatçı Nurcan Değirmenci, 30 yıllık kültür sanat yolculuklarında birçok baskıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Yasak gerekçesine değinen Değirmenci, "Bir halkın dilini ve kültürüne yapılan kısıtlamayı nereye koyacağız? Akıl tutulması yaşıyoruz. Bugün Bostancı olmaz yarın başka yer olur. MKM 30 yıllık mücadelesi boyunca hiçbir zaman geri adım atmadı ve bundan sonra da geri adım atmayacak" diye konuştu.