‘Ji Bo Azadiyê’ filminin gösterimine izin verilmedi

img
 
HABER MERKEZİ - Süleymaniye 5’inci Uluslararası Film Festivali’nde “Ji Bo Azadiyê” filmi gösterimden kaldırıldı.
 
Yönetmenliğini Ersin Çelik’in yaptığı “Ji Bo Azadiyê” (Özgürlük İçin) filminin gösterimi Süleymaniye 5’inci Uluslararası Film Festivali’nden kaldırıldı. Filmin gösterimine kısa bir süre kala film kaldırıldı. 
 
Süleymaniye Uluslararası Film Festivali’nin yöneticilerinden Daner Ömer, Rojnews’e yaptığı açıklamada, 2020’den itibaren filmlerin gösterime girmesine karar verdiklerini ancak “Ji Bo Azadiyê” filminin 2019’da çekildiği belirtildi. Daner Ömer, “Film vizyona girecek, engellenmeyecek ve yalnızca gösterimi ertelenecek. Ancak filmin gösterimi için bir tarih belirlenmedi” dedi.
 
“Ji Bo Azadiyê” film yapımcısından bir kaynak, filmin askıya alınmasının arkasında siyasi bir karar olduğunu söyleyerek, “Bugün filmin reklamını yaptıktan sonra, Türk Konsolosluğu filmi yasaklamak için festival organizatörüyle temasa geçti. Bu da filmin yasaklanmasına neden oldu. Filmin tanıtımı da festival programında sansürlendi. Filmin senaryosu hakkında pek konuşmadılar. Filmin başlığında ve tanıtımında değişiklikler yapıldı” dedi. 
 
Film ekibinin verdiği bilgiye göre, festival organizatörlerinin talebi üzerine festivale katıldılar.
 
2019 yılında Süleymaniye’deki Salim Sineması’nda da film yasaklandı. Film yasağının Türkiye’nin talebi üzerine olduğu o dönemde de duyurulmuştu.