İzmir’de müzik yasağı protestosu

img

İZMİR– Pandemide ilan edilen keyfi müzik yasaklarının devam etmesine tepki gösteren müzisyenler, kararı şarkılarıyla protesto etti.

İzmir Müzisyenler Derneği (İMD) ve Turizm, Eğlence, Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS) keyfi uygulanan müzik yasağına karşı Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde ortak basın açıklaması düzenledi. “Ayrımsız yasaksız özgürce müzik üretmek güvenceli çalışmak ve insanca yaşatmak istiyoruz” pankartının açıldığı açıklamada, “Biz yine gezi makamında çalmaya devam edeceğiz”, “Hesabı biz ödemeyeceğiz”, “İşçiler birlikte güçlü” dövizleri taşındı. Açıklamada sık sık, “Ayrım sansür yasak değil hak istiyoruz”, “Sanata müziğe ekmeğime dokunma” ve "Müzik susmaz susturulamaz” sloganları atıldı.

'EKMEĞİMİZE MÜDAHALE'

Açıklamayı okuyan TEHİS İzmir Sözcüsü Okan Kılınç, pandemi sürecinde sağlık gerekçesiyle getirilen yasaklamaların devam etmesi nedeniyle birçok mekanın kapandığını ve sanatçıların işsiz kaldığını söyledi. Birçok müzik emekçisinin sigortasız, güvencesiz bir şekilde çalışmak zorunda kaldığına dikkati çeken Kılınç, "Müzisyenin emeğini böylesine değersiz saymanın yanında son dönemde bir de yasaklar ile katmerleşen bir ayrımcılık politikası sırtımıza bindirilmek isteniyor. Maske takmak bile artık mekanlarda zorunlu değilken, müzik yasağını sürdürmenin bir izahı yoktur. Fabrikalarda ve işyerlerinde saatlerce çalışan emekçi halk, hemen yatsın uyusun aman sakın eğlenmesin, aman bir araya gelmesin istiyorlar. Bu müzik emekçilerinin işine, ekmeğine yapılmış kasıtlı bir müdahaledir” diye belirtti.

SANATTA YASAKLAR

Son dönemlerde bazı sanatçıların konserlerinin iptal edilmesine de değinen Kılınç, "Yine Amed Şehir Tiyatrosu’nun Kürtçe Don Kişot oyunun engellenmesi çok acıdır ve kabul edilemez! İktidarın kendisi gibi düşünmeyen birçok sanatçıya yönelik yasaklamaları ve engellemeler ne ilktir ne de son olacak. Bütün baskılar nafiledir! Bu baskılar ile sorunlar çözülmüyor aksine daha da büyüyor. Müzisyenlerin sorunları orta yerde durdukça bu ses daha da gür çıkacaktır. Müzisyenler, müzikteki başarılarıyla, şarkılarla ve deyişlerle, bu çok renkli coğrafyada birbirini kucaklayan ezgileri üretmek istiyor. Müzik emekçileri, emeklerinin değersiz ve görünmez kılınmasına, ayrımcılığa, yasaklara karşı insanca çalışma koşulları ve onurlu bir yaşam için dayanışmaya, seslerini birleştirmeye, örgütlenmeye çağırıyoruz” dedi.

Metnin okunmasının ardından, açıklamaya enstrümanlarıyla katılan sanatçılar şarkılar söyleyerek, keyfi yasaklamaları protesto etti.