Anka-Der'den asimilasyona karşı kurslara katılım çağrısı

img
ANKARA - Kürtçe üzerine çalışmalarına hız veren Anka-Der, ücretsiz verdikleri kurslara katılım çağrısında bulundu. 
 
Haziran ayında açılışı gerçekleşen ve Kürtçenin yanı sıra kültür ve sanat faaliyetleri yürüten Anka Komelaya Ziman Çand Hûner-Anka Dil Kültür Sanat Derneği (Anka-Der), kentte 6 yılın ardından Kürtçe üzerine çalışmalar yapan ilk dernek. Yakın zamanda Kurmancî ve Kirmanckî dil atölyeleriyle bağlama, gitar, def (erbane) ve resim kurslarıyla faaliyetlerine başlayan Anka-Der, yaz sezonunu geride bırakmasıyla çalışmalarına hız verecek.
 
Yaklaşık 10 yıldır Kürt dili üzerine çalışmalar yapan ve Anka-Der’de Kürtçe öğretmeni olan Ömer Turanlı ve dernek yöneticisi Mehmet Zeki Gönültaş, faaliyetleri hakkında bilgi verdi. 2004’te kurulan ancak 2016 yılında KHK ile kapatılan Kurdi-Der’de de çalışan Turanlı, açılan boşluğun Anka-Der ile kapanacağını söyledi.
 
‘DİLİN GELİŞMESİ EDEBİYATA BAĞLI’
 
Kürtçe üzerinde süren baskı ve asimilasyon politikalarına karşı direndiklerini ifade eden Turanlı, ortaya çıkan zararları en aza indirmeye çalıştıklarını belirtirken, yeni açılmasına rağmen derneğe ilginin oldukça büyük olduğunu söyledi. Turanlı, “Dil sadece eğitimle ve kurslarla gelişmez. Dilin gelişmesi edebiyata ve sanata da bağlıdır. Biz bu gerçeği görerek dilsel faaliyetlerin yanı sıra kültürel ve sanatsal faaliyetler de yürütüyoruz” dedi.
 
EDEBİYAT ÜZERİNE ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK
 
Klasik Kürt edebiyatı üzerine de bir eğitim vermek istediklerini dile getiren Turanlı, “Klasik Kürt Edebiyatı üzerine çalışmalar yapmak okumak, araştırmak ve incelemek önemli olacaktır. Fexiye Teyran ve Meleye Ciziri gibi isimlerle ilgili çalışmalar yapıp toplumu bu açıdan bilinçlendireceğiz” diye konuştu.
 
‘KÜRTÇE EĞİTİM DİLİ OLSUN’ VURGUSU
 
Ankara’daki tüm Kürtleri ve Kürt kültürünü merak eden insanları Anka-Der’e davet eden Turanlı, gelinen aşamada Kürtçenin sadece dil kurslarıyla gelişmesi ve korunmasının zor olduğuna vurgu yaparken, Kürtçenin bir an önce eğitim dili olmasını talep ettiklerini aktardı. Turanlı, son olarak, Kürtçenin öncelikle evlerde kurumsallaştırılıp yaşatılması gerektiğini ifade etti.
 
KURSLAR ÜCRETSİZ
 
Anka-Der yöneticilerinden Mehmet Zeki Gönültaş ise Kürtlerin dillerinin, sanatının ve kültürünün yasaklanmasına tepki göstererek, “Hali hazırda birkaç ay önce Kürt sanatçıların konserleri iptal edildi. Böyle yok olmaya yüz tutmuş ve asimile edilmeye çalışılan bir dil var. Bu nedenle kültür ve sanat çalışmalarımızın hiçbiri ücretli değil. Tamamen gönüllük ve dayanışma esaslı çalışmalar yürütüyoruz” dedi.
 
TALEP YOĞUN
 
Kürtçenin kentleşmeyle birlikte daha az kullanılan bir dil haline geldiğini söyleyen Gönüldaş, “Dillerin yaşaması için de mücadele etmemiz gerekiyor. Milyonlarca Kürt çocuğu okullarında kendi dillerini öğrenemiyor. Bu gibi dernekler ise dillerin yok olmasına karşı açılıyor” dedi ve ekledi: İnsanlar böyle bir yerin açılmasında da olukça mutluluk duyuyorlar. Ciddi bir talep var. Kürt ve Kürdistan tarihi üzerine de söyleşiler planlıyoruz. Dilin kökenine ve Dengbejî kültürü ile ilgili çalışmalarımız da olacak.”
 
KÜRTÇE KONUŞUN ÇAĞRISI
 
“Dernek Kürt halkına bir ilham veriyor” diyen Gönüldaş, sözlerine şöyle son verdi: “Dernek, asimilasyona karşı verilen güzel bir cevaptır. Dilimizi geliştirmek ve dönüştürmek gibi bir sorumluluğumuz var. Bir halkın dilini konuşmaması büyük bir travmadır. Kürt dilinin kaybolmaması için mücadele etmek gerekiyor. İnsanlara çağrımız var. Kendi evlerinde çocuklarıyla Kürtçe konuşsunlar ve dillerini korusunlar.”