Balveren'de 300 yıllık mezarlık ziyareti geleneği

img
ŞIRNAK- HDP’li Balveren Belde Belediyesi öncülüğünde 300 yıllık mezarlık ziyaret geleneğini sürdürüldü.
 
Şırnak’ta zamanla tahrip olan mezarların imece usulü tamir edilmesinden yola çıkarak 300 yıllık bir geleneğe dönüşen “mezarlık ziyareti” geleneği bu yıl da devam etti. Her yıl Ekim ayının ilk Perşembe gününde, hem ölülerini ziyaret etmek, hem de komünal bir yaşam örneği sergilemek için bir araya gelen halk, ziyaretin ardından hep birlikte kestikleri kurbanlardan yemek yapıyor. 
 
Bu yıl Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Balveren Belde Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleşen ziyarette halk, mezarları başında dua okuduktan sonra kurban kesti ve ortak sofra kurdu. Sabahın erken saatlerinde başlayan mezarlık ziyareti hava kararana kadar sürecek. Mezarlık ziyaretine HDP Millletvekili Nuran İmir ve HDP Şırnak İl ve ilçe örgütü eşbaşknaları nın yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.  
 
'KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKALIM'
 
Geleneksel mezarlık ziyareti hakkında bilgi veren Balveren Belde Belediyesi Eşbaşkanı Musa Sidar, bu geleneğin dedelerinden yeni nesle aktarıldığını söyledi. Mezarlık ziyaretinin köklü bir gelenek olduğunu belirten Sidar, “Bu ziyaret beldemiz için çok önemli bir kültür. Bu kültürümüzün unutulmaması ve yarınlara taşınması için buna sahip çıkmamız gerekiyor. Kültürümüzü unuttuğumuz zaman asimile oluruz. Herkesi kültür ve değerlerine sahip çıkması gerekiyor” dedi. 
 
'KOMÜNAL YAŞAM ÖRNEĞİ'
 
Balveren Belde Belediyesi Eşbaşkanı Zahide Erk ise, “Halk, ölülerini ziyaret ederek dualar okuyor. Burada koyunlar kesiliyor, halk evden getirdiği yemeğini hazırlıyor. Hep beraber yiyiyorlar. Komünal yaşamın bir örneğidir. Herkes yaptığı yemeği diğer insanlara dağıtıyor. Güzel bir dayanışma kültürüdür. Biz de, Balveren Belediyesi olarak çevre düzenlemesi ve bu ziyaretin organizasyonu ile ilgileniyoruz. İnsanlarımız buraya geldiğinde güzel bir gün geçirmesi için belediye personeli ile hizmet sunuyoruz. Bizim için önemli bir gelenektir. Bunun için farklı kentlerden de insanlar geliyor” diye konuştu.
 
Ziyarete gelen yurttaşlardan Feyruz Altuç, 18 yıldır bu gelenek kapsamında ziyarete katıldığını belirterek, geleneğin kent halkını bir arada tuttuğunu, aynı değerler etrafında toplanmalarını sağladığını söyledi.