Amed Tiyatro Festivali: Yasakları anlamsız kılıyoruz

img
AMED - Tüm coşkusuyla devam eden Amed Tiyatro Festivali’ne katılan oyunculardan Ömer Şahin, çalışmalarıyla Kürt tiyatrosuna dönük yasakları anlamsız kıldıklarını söyledi.  
 
Amed Şehir Tiyatrosu öncülüğünde 18 Nisan’da başlayan 9'uncu “Amed Tiyatro Festivali” 27 Nisan’a kadar devam edecek. "Bi hebûna xwe, bi xwebûna xwe /Varlığınla, kimliğinle" şiarıyla düzenlenen festivale, Kurdistan’ın birçok yerinden Kürt tiyatrocular gelerek, oyunlarını sergiliyor. 5 Türkçe, 14 de Kürtçe tiyatro oyununun tiyatroseverlerle buluşturulduğu festivalde, Kürtçe’nin Kirmançki lehçesinden de oyunlar yer alıyor.
 
Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularından Ömer Şahin, Kürt tiyatrosuna dönük baskıları ve festivalin önemini değerlendirdi. 
 
Şahin, politik sebeplerden kaynaklı ara verdikleri festivali gerçekleştirdikleri için çok mutlu olduklarını vurguladı. Sergileyecekleri oyunların içeriğinin zengin olduğunu belirten Şahin, “Hem Başur hem Bakur hem de Rojhilat Kurdistan’ından oyunlar var. Maalesef siyasi nedenlerden kaynaklı Rojava’daki arkadaşlarımız bu festivale katılamadı. İstanbul’dan gelen Türkçe oyunlar da var. Bu 10 günün çok güzel geçeceğini umut ediyorum ” şeklinde konuştu.
 
'YASAKLI BİR DİLLE OYUN SERGİLİYORUZ' 
 
Gerçekleştirdikleri festivalin amacının 4 parça Kurdistan’daki tiyatrocuları bir araya getirmek, oyunlarını birbirlerine sunmak, tiyatro noktasındaki hikâyelerini birbirlerine anlatmak, tiyatro yoluyla birbirlerine acılarını söylemek olduğunu aktaran Şahin, bu nedenle festivalin çok önemli olduğunu vurguladı. Tiyatrocularla bir araya gelerek çalışma yürütmenin Kürt tiyatrosu için çok önemli olduğunun altını çizen Şahin, “Hepimizin yetkililerin otoritesiyle bir sorunu var. Hepimiz bastırılmak istenen, yasaklanan bir dille tiyatro yapıyoruz. Böyle bir süreçte Kürt tiyatrocuların bir araya gelmesi çok önemli. ‘Bu dünyada Kürt var mı yok mu?’ sorusuna cevap veriyoruz. Dünya da Kürt de var, Kürt tiyatrocularda var” ifadelerini kullandı. 
 
 Türkiye’de birçok Kürtçe oyunun yasaklandığını, engellendiğini hatırlatan Şahin, şunları söyledi: “Yani bir oyunumuz yasaklandığında biz ‘Artık bu dil, tiyatro yasak. Başka işler yapalım’ demiyoruz. Bunlara karşı direniş göstererek, yeni çalışmalar yapıyoruz ve bu yasakların hepsini anlamsız kılıyoruz. Son dönemlerde de çok sayıda oyunumuz yasaklandı. Bu yasaklar mahkemeler tarafından anlamsız görüldü ve oyunlarımız üzerindeki eleştiriler kalktı. Ama bu artık oyunlarımızın yasaklanmayacağı ya da oyunlarımızı rahatça oynayacağımız anlamına gelmiyor.  Bunu iyi biliyoruz. Nasıl ki oyunlarımız yasakladılar, sonrasında ‘serbestsiniz’ diyorlar, önümüzdeki günlerde atmosfer değiştiği zaman yasaklar yine başlayacak. Bizde bu yasaklamalara karşı durmaya ve tiyatro çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz.”
 
'TİYATRO DİRENİŞTİR' 
 
Kürt tiyatrosunun çok zor süreçlerden geçtiğini ve zor bir çalışma yaptıklarının altını çizen Şahin, “Çoğu kişi tiyatroyu şaka ya da komedi alanı olarak biliyor aslında tiyatro bizim için aynı zamanda  bir direniştir. Oyunlarımızla hem var olan sorunları halka gösteriyoruz hem de yetkililere karşı mücadele etmek için halkın dertlerini dile getiriyoruz. Bu yüzden çok önemli görüyoruz” dedi. 
 
Tüm Amedlileri festivale davet eden Şahin, herkesin Kürt tiyatrosuna sahip çıkması gerektiğinin altını çizdi. 
 
MA / Rukiye Adıgüzel