Amed Tiyatro Festivali 6'ncı gününde

img

AMED - Amed Şehir Tiyatrosu’nun 9’uncu Tiyatro Festivali’nin 6'ncı gününde sergilenen "Çinûr", "Zîd û Han" oyunları yoğun ilgi gördü.

Amed Şehir Tiyatrosu tarafından 9’uncusu düzenlenen Amed Tiyatro Festivali "Bi hebûna xwe, bi xwebûna xwe (Varlığınla, kimliğinle)" şiarıyla 6'ncı gününde devam etti. "Çinûr" ve "Zîd û Han" oyunları,  Amed’in Peyas (Kayapınar) ilçesinde bulunan Amed Şehir Tiyatrosu'nda oynandı. Oyunlar, aralarında gazeteci, sanatçı ve çok sayıda kişi tarafından ilgiyle izlendi.
 
ÇINÛR
 
Ghotbedin Sadeghi'nin yazdığı Çinûr oyununun yönetmenliğini Şilan Alagöz yaptı. Daha önce birçok yerde sergilenen Çinûr, yaşanmış hikayesi ile dikkat çekti. Oyunda 1953 yılında İran'da gerçekleşen askeri darbe esnasında tutuklanıp idama mahkum edilen bir kadın aktivist ile tiyatro oyuncusu eşinin hikayesi işleniyor. Tiyatro oyuncusu, eşine idam merasiminin bir kurmaca ve oyun temsili gibi  olacağına inandırır. Yıllar sonra sürgünden dönen tiyatro oyuncusu bu "kurmacanın kayıp mezarı"nın izini sürer. 
 
Gösterimin ardından oyun yazarı Ghotbedin Sadeghi tarafından yönetmen Şilan Alagöz ve tiyatro oyuncusu Nazmi Karaman'a plaket verildi.
 
ZÎD Û HAN
 
Bawer Karahancı'nın yazıp yönettiği, Erhan Mîr ve Zidan Akgül'ün oynadığı "Zîd ve Han"  büyük ilgi gördü. "Zîd ve Han", öldükten sonra tekrar hayata gelip karşılaştıkları bir döngüye hapsolmuş birbirine zıt iki arkadaşın hikayesini konu alıyor. İki arkadaş tekrar bir araya geldikleri mevcut hayatlarında sanat, otorite, aşk ve ölüm üzerine konuşurlarken önceki hayatlarında yaşadıkları deneyimleri hatırlarlar.
 
Oyunun ardından Hilmi Demirel tarafından tiyatro oyuncuları Erhan Mîr ve Zîdan Akgül'e plaket verildi.
 
'MIRINA JEANNE D'ARCE'
 
"Mirina Jeanne D'arcê  Ya Din" ( Jeanne D'arce'nin Öteki  Ölümü) oyununun gösterimi  yapıldı. Oyun Amed'in  Yenişehir ilçesine bağlı Çand Amed'te oynandı. Tiyatro oyununa birçok sanatçı, gazeteci, yazar ve kişi katıldı. 
 
 
Jeanne D'arce Piskopos Pierre Cauchon tarafından, "erkek kıyafetleri giyerek dine hakaret etmek", "şeytani hareket etmek" ve "sözlerini ve eylemlerini kilisenin yargısına sunmayı reddetmek" gibi "sapkınlık" suçlamalarıyla yargılandı, suçlu ilan edildi ve 30 Mayıs 1431'de, yaklaşık on dokuz yaşındayken kazığa bağlanıp yakılarak katledildi.
 
Bulgar yazar Stefan Tsanev’in Jeanne D’arce efsanesinden yola çıkarak kaleme aldığı ”Jeanne D'arce’nin öteki ölümü”  oyununun Kürtçe çevirisi Dilawer Zeraq tarafından yapılırken  Nurşen Adıgüzel, Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş tarafından  oynandı.
 
Süleymaniye Kültür Daire Başkanı Muhsin Abıt tarafından Amed Şehir Tiyatro'suna plaket verildi.
 
YARINKİ PROGRAM
 
27 Nisan’a kadar sürecek olan festivalin yarınki programında Tiyatrocu Gotbedîn Sadeghî'nin “Kürt halaylarının biçim ve içerik açısından mitolojik kökleri, sembolik ve toplumsal boyutları” konulu söyleşisi saat 12.00’de Çand Amed' te yapılacak. Ardından saat 15.00'te Amed Şehir Tiyatrosu salonunda Teatroger ekibinin "Ceyran" oyunu sahnelenecek. Saat 18.00'de ise Amed Şehir Tiyatrosu'nun Kirmançki oyunu "Strip-Tease" sahnelenecek. Son olarak saat 20.00'de Çand Amed' te Fiziksel Tiyatro Araştırmaları'nın "Kalabalık Duası" oyunu sahnelenecek.