‘İnfaz’ oyununa izleyiciden tam not

img
AMED - 9’uncu Amed Tiyatro Festivali programı kapsamında Şaneşin Performans tarafından dün akşam sahnelenen “İnfaz” oyunu izleyiciden tam not aldı. 
 
Amed Şehir Tiyatrosu tarafından düzenlenen 9’uncu Amed Tiyatro Festivali programı kapsamında  Şaneşin Performans “İnfaz” oyununu sahneledi. Akşam saatlerinde Amed Şehir Tiyatrosu’nda sahnelenen oyun için biletler tükenirken kimi izleyiciler merdiven boşluğunda oyunu izledi. 
 
Mêrdîn’de çalışmalarını sürdüren Şaneşin Performans, oyunda Rojhilat’ta İran rejiminin Kadınlara yönelik uygulamalarını ve “ahlak” adı altında yapılan infazları irdeledi. Oyunda, rejimin kadınların giyim kuşamından, yaşama katılımına kadar birçok noktada kısıtlamalara gittiğini, bunun karşısında duran her bir kadının hedef alındığını idam edildiğinin anlatıldı.
 
Ahlaka aykırı davrandığı iddiasıyla tutuklanan bir kadının infazının konu alındığı oyunda bir türlü gerçekleştirilemeyen infaz sırasında rejim görevlilerinin yaklaşımları hem ironik hem de komik bir dille anlatılmış. 
Büyük alkış alan oyun ardından Amed Şehir Tiyatrosu tarafından Şaneşin Performans oyuncularına plaket taktim edildi. Oyunun yazarı olan Erdal Cevîz geçtiğimiz yıl Kuzey Kurdistan’ı konu alan bir oyun hazırladıklarını bu yılki oyunlarında ise Rojhilat Kurdistan’ında yaşananlara işaret etmek istediklerini ifade etti. 
 
Bugün sona erecek festival kapsamında Çand Ma'da 12.00’da Diaspora'da Kürt tiyatrosuna dair söyleşi, 15.00’de de Otopsi oyunu, Gomidas oyunu ise 20.00'da Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde sahnelenecek.