'Kanun Hükmü' sansürüne karşı sinemacılardan çağrı

img
İSTANBUL - Nejla Demirci imzalı Kanun Hükmü belgeselinin 19. İşçi Filmleri Festivali kapsamında Ankara ve İstanbul'daki gösterimlerine getirilen yasak kararına tepki gösteren sinemacılar, “yasağı tanımıyoruz” dedi. 
 
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevinden ihraç edilen Doktor Yasemin Demirci ve Öğretmen Engin Karataş’ın adalet mücadelesini anlatan Nejla Demirci imzalı “Kanun Hükmü” belgeselinin 19. İşçi Filmleri Festivali kapsamındaki Ankara gösterimi 2 Mayıs'ta Çankaya Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. İstanbul'daki gösterimi ise 3 Mayıs’ta Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. 
Belgeselin yasaklanmasına dair sinemacılar, sinema dernekleri ve bağımsız festivaller yazılı bir açıklama yaptı. 
 
SANSÜRE KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI
 
Yasak kararının hukuksuz olduğunun vurgulandığı açıklamada, kararı tanımadıklarının altı çizildi. Dayanışma çağrısında bulunulan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Ankara’da Çankaya, İstanbul’da Beyoğlu ve Kadıköy kaymakamlıkları tarafından gösterim mekânlarına yapılan tebligatlarla, filmin gösterimleri, akabinde yapılacak söyleşiler ve ‘Festivallerde Sansür’ başlıklı panel fiilen engellenmiştir. Sinema sektörü örgütleri, kurumları ve sinemacılar olarak, filmlerimizin seyircilerle buluşmasının hukuksuzca engellenmesini ve sansürü kesinlikle kabul etmiyor, herkesi sansüre karşı birlikte durmaya ve ses çıkarmaya davet ediyoruz.” 
 
İMZACILAR
 
Akhisar Sinema Derneği, Altyazı Sinema Derneği, BSB Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği, Disk/Sinesen (Sinema Emekçileri Sendikası), docİstanbul Belgesel Araştırmaları Merkezi, Documentarist, İstanbul Belgesel Günleri, Pembe Hayat KuirFest, Seyri Sokak Video-Eylem Kolektifi, Sinema TV Sendikası, Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, Yeni Film Dergisi ve birçok sinemacı.