Hozan Mizgîn'i anlattı: Sesiyle mücadeleye çekiyordu

İSTANBUL - Yaşamını yitirmesinin üzerinden 32 yıl geçen Hozan Mizgîn'i anlatan dengbêj Xalîde, "Onun sesi insanları mücadele alanlarına çekiyordu. Varlığı Kürt sanatında hep yer alacak" dedi. 
 
Devrimci sanatın önemli isimlerinden biri olan Kürt sanatçı Hozan Mizgîn’in (Gurbet Aydın) yaşamını yitirmesinin üzerinden 32 yıl geçti. 1962 yılında Elîh’in (Batman) Bileyder köyünde doğan Hozan Mizgîn, söylediği ezgi ve duruşuyla Kürt sanatına önemli katkılarda bulundu. 1980 askeri darbesinin ardından Kürt özgürlük mücadelesine katılarak, devrimci mücadele de yer alan Hozan Mizgîn, sanatsal ve kültürel çalışmalarını daha sonra 1983 yılında gittiği Avrupa’da yürüttü. Avrupa’da Hozan Sefkan ile birlikte Huner Kom ve Koma Berxwedan’ın temellerini attı. “Çemê Hêzil", “Lo Hevalo” ve “Gundîno Hawar” gibi ürettiği eserlerle geniş kitleleri etkileyen Hozan Mizgîn, dönemin direniş şarkıları ile Kürt müziğinde de büyük bir etki yarattı. 
 
Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçılarından dengbêj Xalîde, yaşamını yitirmesinin üzerinden 32 yıl geçen Hozan Mizgîn'i anlattı. 
 
‘SESİ MÜCADELE ALANLARINA ÇEKİYORDU’
 
Küçük yaşlarda Hozan Mizgîn’in sesinin kendisinde büyük etkiler yarattığını ifade eden dengbêj Xalîde, “Onun sesi çok mükemmeldi. Kürt kültüründe ve mücadelesinde onun sesi insanları mücadele alanlarına çekiyordu. Mîzgîn’in sesinin çok eşsiz olması ve aynı zamanda mücadelede yer alması onu büyük bir değer yaptı. Ve üzerimde bu yönleri etkili oldu. Benim için güçlü bir örnek oldu. Şehit Mizgîn Kürt mücadelesinin ve müziğinin öncülerindendi” diye belirti.  
 
KÜLTÜREL SAVAŞA KARŞI MÜCADELE
 
Kürt özgürlük mücadelesinde sanatın etkisinin önemli olduğunun altını çizen Xalîde, dönemin Kürt sanatçılarının izinden gittiklerini belirterek, “O kültürü yaşatmaya devam etmek istiyoruz. Çünkü onlar Kürt özgürlük mücadelesi içerisinde yer aldılar. Onlar Kürt özgürlük mücadelesi içerisindeki Kürt kültürünün öncüleri oldular. İstesek de istemesek de 40 yıldır kültürel bir savaş da sürüyor. Hozan Mizgîn gibi sanatçılar işte buna karşı da savaştı. Onlar gitti ama onlar şimdi birer değer olarak, kahraman olarak aramızda kaldı” ifadelerini kullandı.
 
‘MİRASINI SÜRDÜRECEĞİZ' 
 
Xalide, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer bir toplumu ileriye taşımak ya da bir düşünceyi topluma anlatmak istiyorsanız, o toplumun kültürüyle ona cevap olmak gerekiyor. O dönemde Hozan Mizgîn de Kürt özgürlük mücadelesinde bu rolünü yerine getirmiştir. Toplumda, kadınların arasında bir uyum yakaladı. Biz yaşadığımız sürece Kürt müziğinin değerlerine bağlı bir şekilde yaşayacağız. Şarkı söyleyebildiğimiz sürece Kürt müziğini devam ettireceğiz. Onların bize bıraktığı sanat mirasını devam ettireceğiz. Bugün bizim sanatımızı daha derinleştirip ve ileriye götürmek gibi bir sorumluluğumuz var. Kurdistan sanatını hep ilerletmeliyiz, sorumluluğumuz budur. Bu vesileyle şehit Mizgîn’i de saygıyla anıyorum. Hozan Mîzgîn’in varlığı Kürt sanatında hep yer alacak. Ve gelecek nesillere de emsal olacaktır.”