Uçar: 2’nci yüzyılın savaş yüzyılı olmasına izin vermeyeceğiz

DÊRSİM – Munzur Festivali’nde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Federe Kurdistan’a dönük saldırılara ve özel savaş politikalarına işaret ederek, “Cumhuriyetin 2’nci yüzyılının savaş yüzyılı olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Dêrsim Belediyesi ve Dêrsim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) tarafından düzenlenen 22. Munzur Doğa ve Kültür Festivali Mameki Parkı'nda düzenlenen konserle devam etti. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Dêrsim Belediye Eşbaşkanları Birsen Orhan ve Cevdet Konak, kent vekili Ayten Kordu, DEDEF Genel Başkanı Ali Rıza Bilir, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütünün yanı sıra binlerce kişi katıldı.
 
Konser öncesi kısa bir konuşma gerçekleştiren DEDEF Genel Başkanı Ali Rıza Bilir, 2000 bin yıllarında Dêrsimlilerin birinci festivali gerçekleştirerek, yasakları deldiğini dile getirdi. O dönemlere inkar, asimilasyonunun olduğunu ve şimdide devam ettiğini dile getiren Bilir, “Munzur festivali devrimci bir festivaldir. Baskılara karşı gerçekleştirilen bir festivaldir. Festival doğanın talan edilmemesi için bir halk dayanışmasıydı. Festivallerin yapılmasını istemeyenlere çağrı yapıyoruz: Barajları yapmasınlar festivali yapmayacağız. Dilimizi, kültürümüzün üzerinde asimilasyon politikası yürütmesinler, halk istediği gibi dilini kullansın festival yapmayalar. İmha ve inkar politikası devam ettiği sürece, doğa talan edildikçe, sizden aldığımız güçle on binlerce festival yapacağız” şeklinde konuştu.
 
‘BELEDİYE GASPINA İZİN VERMEYECEĞİZ’
 
Bilir’in ardından sanatçılar Baran Saltık ve Mikail Aslan sahne aldı. Yurttaşlara keyifli anlar yaşatan sanatçıların performansı ardından, Dêrsim Belediye Eşbaşkanı Birsen Orhan kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Dêrsim halkının verdiği tarihi büyük sorumlulukla kentin her bucağında çalışma yürüttüklerini belirten Orhan, Colemêrg Belediyesi’ne atanan kayyıma işaret ederek, “Colemêrg Belediyesi gasp edildi ve yerine sömürge valisi atandı” dedi. Halkla birlikte “Colemêrg bizimdir, bizim kalacak” sloganı atan Orhan, “Belediyeler halkındır, gaspınıza izin vermeyeceğiz. Biz buradayız, kendimizi de kentimizi de hep birlikte yöneteceğiz” dedi. Ardından söz alan diğer Eşbaşkan Cevdet Konak da “Bizi 1923’te Lozan’da yok saydılar. 1924 Anayasa’sında yok saydılar. Kürt halkının demokratik halkları tanınmalıdır. Festivalin kendisi bu şiarın kendisidir. Bizi seçip vekalet verirken, ‘Dêrsim coğrafyası kutsaldır, yüz yıl zulüm yaşandı. 24 saat çalışacaksınız, halka açık olacaksınız, şeffaf olacaksınız, sokakta olacaksınız’ dediniz. Size sözümüzdür, yerel demokrasi mücadelesinde bedeli ne olursa olsun, canımız size feda olsun” ifadelerini kullandı.
 
DEM Parti Dêrsim Milletvekili Ayten Kordu da söz alarak, “İnancımıza, kimliğimize, dilimize ilişkin her saldırıya karşı göğüs gerdik. Bu topraklar büyük bedeller verdi. Biat etmedik, buradayız, bundan sonra da biat etmeyeceğiz” mesajını verdi. 
 
‘DEMOKRATİK ÇÖZÜM TECRTİ EDİLİYOR’
 
Sonrasında söz alan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, ülkenin savaşa sürüklendiğini söyledi. Savaş, tecrit ve kayyım politikalarıyla yeni bir rejim inşa etmek istendiğine dikkat çeken Uçar, “Bu rejimde kadınlara, gençlere, AKP’ye biat etmeyenlere yer yok. Savaş karşıtlığı öncelikli görevlerimizden biri. Türkiye Kurdistan’ında biat ettiremediği Kürtler karşısında Güney’de savaş yürütüyor. Kurdistan’da işgal edilen bu topraklarda Misak-ı Milli kurulmak isteniyor. Kürt katliamı yüz yıldır bu ülkeye ne getirdi, ne kazandırdı? Alevi, Ermeni katliamı ne kazandırdı? Geçit vermeyelim. Ne kayyımın kendisine ne de özel savaş politikalarına geçit vermeyelim” şeklinde konuştu. “2’nci yüzyılın bir savaş yüzyılı olmasına izin vermeyeceğiz” diyen Uçar “çözüm” adı altında yürütülen sürece dikkati çekerek “O dönemde Kürt halk önderi Sayın Öcalan’ın yürüttüğü mücadelenin kendisi sadece Kurdistan’da değil Türkiye’de de karşılık buldu. İmralı’da tecrit edilen şey demokratik çözümün kendisidir. Bunun farkındalığıyla siyasetimizi yapıyoruz” diye kaydetti.
 
‘MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’
 
Özel savaş politikalarına dikkat çeken Uçar, bu politikaların en çok yürütüldüğü yerlerden birinin Dêrsim olduğunu belirtti. Dêrsim’de uyuşturucu yaşının 7’ye düştüğünü sözlerine ekleyen Uçar, “Gençlerimiz örgütlenmesin diye, kendi hakkını savunmasın diye uyuşturucu bağımlısı haline getiriliyor. Bu kadar uyuşturucunun Dêrsim’e nasıl girdiğini sormak zorundayız. Gençlerimizi bu savaş politikalarına karşı örgütlenerek korunmamız gerekiyor. Gençlerimiz ajanlaştırılmak isteniyor” dedi. Halay çektiği için, zafer işareti yaptığı için, gözaltına alınan, şiddete maruz kalan gençleri hatırlatan Uçar, “Gözaltına alınan arkadaşlarımız için ‘Bijî berxwedana zindanı’ sloganı atalım, zafer işaretimizi yapalım. Ne mücadelemizden vazgeçeceğiz,  ne de yandaşları zengin eden, Kürt halkının ölümüyle iktidarın sağlamlaştıran iktidara geçit vermeyeceğiz. AKP-MHP faşizmine karşı bütün değerlerimiz için barış mücadelesi vermeye devam edeceğiz” vurgusunda bulundu.  
Ardından söz alan siyasi parti temsilcileri de ortak mücadele vurgusunda bulundu. 
 
Uçar’ın konuşmasının ardından JinMa sahne aldı. Konser müzik dinletisiyle devam ediyor.