Amed Tiyatro Festivali 4'üncü gününde

img
AMED – Amed Tiyatro Festivali’ne katılan İstanbulimpro oyuncularından Koray Tarhan, gençlerle deneyimini paylaştı, "Yüreğim Dağlarda" oyunu sergilendi. 
 
Doğaçlama performans atölyesini yöneten İstanbulimpro oyuncularından Koray Tarhan, Amed Şehir Tiyatrosu ve Amed Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu (DBŞT) tarafından “Çiraya Me Geş Dibe (Işığımız çoğalıyor)” şiarıyla düzenlenen 10’uncu Amed Tiyatro Festivali’nde deneyimlerini paylaştı. Sanatçı Tarhan, Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki atölye çalışmasına katılan çoğunluğu tiyatro kursiyeri olan gençlerle yapılan atölye çalışmasında deneyimlerini aktardı. 
 
Üç saat süren atölyenin ardından konuşan Tarhan, “27 Nisan günü Şöhret Kapısı oyunuyla Amed Tiyatro Festivali’ndeydik. Hayatında hiç sahneye çıkmamış üç seyirciyle ve diğer seyircilerin katılımıyla bir doğaçlama performans sergiledik. Çok keyifliydi. Bu bize inanılmaz bir deneyim kattı. Bugün de doğaçlamayla ilgili deneyimlerimizi gençlerle birlikte paylaştık. Umarım kolektif yaratıma dair fikirlerimizi paylaşabilmişizdir” diye kaydetti. 
 
‘FESTİVAL BÜYÜK BİR ŞANS’
 
Atölye çalışmasına katılan gençlerden Tuba Erkek, festivali takip etmek için Mêrdîn’den geldiğini belirterek, “Bu festival çeşitli oyunları izlemek için bize çok büyük bir imkân sunuyor. Özelde atölye çalışması çok keyifliydi. Bize tiyatroya ilişkin çok iyi doneler verdi. Bu bizim için önemli bir zemin oldu. Festival gençler için, halkımız için büyük fırsat ve şans” şeklinde konuştu. 
 
Sahne için yazmak atölyesine de katıldığını söyleyen tiyatro kursiyerlerinden Ömer Akkan ise, “Yazarlık üzerine geniş bir perspektif kazanmış olduk. Doğaçlama üzerine de detayları gördük. Bu tür atölyelerin devamını diliyoruz, çünkü bizler için çok faydası olduğuna inanıyorum” dedi.
 
YÜREĞİM DAĞLARDA OYUNU 
 
Yine festival kapsamında bağımsız tiyatro topluluğu olan Hangardz, William Saroyan’ın yazdığı "Yüreğim Dağlarda" adlı Ermenice oyununu sergiledi. Tara Demircioğlu ve Yeğya Akgün’ün yönettiği oyun; seyirciyi kök, toprak, bellek, aidiyet, hasret gibi kavramlar üzerinde düşünmeye sevk ediyor. 
 
Amed Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı yöneticilerinden Gaffur Türkay, izleyicinin büyük alkışını alan oyunun sonunda oyunculara, plaket takdim etti.
 
SÖYLEŞİ DÜZENLENDİ
 
Oyunun ardından moderatörlüğünü Kültür ve Sosyal İşleri Dairesi Başkanlığı Dil Koruma Şube Müdürü Tahir Baykusak’ın yaptığı söyleşi düzenlendi. Söyleşide; "Dilin bariyer olup olmadığı", "Dili anlamadığımızda ne oluyor?" ve "Dil bir köprü müdür?" sorularına yanıt arandı.