Bölgedeki orman yangınları için araştırma talebi

img

DİYARBAKIR - HDP’li Dersim Dağ, bölgede artarak devam eden orman yangınlarının nedenlerinin araştırılmasını istedi. 

Son dönemlerde artan askeri operasyonların nedeniyle bölgenin kırsal kesimlerinde orman yangınları başladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, meydana gelen orman yangınlarının nedenlerinin tespit edilmesi, orman yangınlarına karşı gerekli önlemlerin alınması, bu yangınlara neden olan kişi veya kurumların tespiti, haklarında gerekli yasal işlemlerin başlatılması amacıyla Meclis'e araştırma önergesi verdi. 
 
MÜDAHALE ENGELLENİYOR 
 
Cudi, Gabar dağlarında, Hozat ve Lice’nin köylerinde, son olarak da Dicle’nin Kurşunlu (Pirejman) ve Elazığ'ın Arıca ilçesine bağlı Bahçekapı ve Çevrecik köyünde orman yangınlarının meydana geldiğini belirten Dağ, “Diyarbakır ve diğer bölge illerinde askeri operasyonlardan kaynaklı sürekli orman yangınları meydana gelmektedir. Bu operasyonlardan kaynaklı meydana gelen orman yangınlarına çoğu zaman müdahale edilmesine izin dahi verilmemektedir. Meydana gelen bu yangınlar günlerce bazen haftalarca devam etmekte ve bölgede çok ciddi tahribatlara neden olmaktadır” dedi.
 
YANGINLAR YAYILIYOR 
 
Bölgede ciddi tahribatlar yaratan, yurttaşların hayatlarını tehlikeye sokan bu yangınlar ile ilgili Meclis’e onlarca soru ve araştırma önergeleri verilmesine rağmen gerekli müdahaleler yapılmadığını ifade eden Dağ, “Maalesef ki bölgede meydana gelen bu yangınları ilgili kurumlar görmezden geldiği gibi ulusal basında görmemekte ve bu yangınlar hiç yaşanmamış gibi davranmaktadır. Bu görmezden gelme durumu bölgede askeri operasyonlardan kaynaklı meydana gelen yangınların her yıl artarak devam etmesine neden olmaktadır” diye belirtti. 
 
NEDENLERİ TESPİT EDİLMELİ
 
Yaşanan bu yangınlar bölgedeki ekosistemi ve yurttaşları olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Dağ, şunları kaydetti: “Her yangında binlerce hektar orman ile beraber canlılar yok olmaktadır. Bölgede yaşayan yurttaşların çoğunluğu hayvancılık ile geçimini sağladığı için bu operasyonlar ve yangınlardan kaynaklı hayvanlarını otlattıkları alanlar yok edilmektedir. Yurttaşlar bu yangın ve askeri operasyonlardan kaynaklı temel geçim kaynakları olan hayvancılığı yapamaz duruma geldiklerini ve sürekli bir mağduriyet yaşadıklarını belirtmektedirler. Sosyal devlet olmanın ve hukukun gereği ile kamuoyu vicdanının rahatlatılması için biran önce bölgede sürekli hale gelen bu orman yangınlarının nedenlerinin tespit edilmesi, bu yangınlara karşı gerekli önlemlerin alınması ve sorumlular hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılması amacı ile ilgili Araştırma Komisyonunun kurulmasını talep ederiz.”