Çözüm Biz’de: Faşizm yıkılacak, özgürlük kazanacak

DİYARBAKIR - HDP’nin “Çözüm Biz’de” şiarıyla İstasyon Meydanı’na gerçekleştirdiği miting, “Çerxa Şoreşê” marşıyla başladı. Polisin çıkardığı gerginliğe ilişkin konuşan HDP İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, "Amed demokrasinin umududur, zaferin ta kendisidir" dedi. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP), “Çözüm Biz’de, savaşa ve sömürüye hayır” şiarıyla Diyarbakır’ın istasyon Meydanı’na bölge mitingi, on binlerin katılımıyla saygı duruşuyla başladı. Yüksek hava sıcaklığına rağmen Urfa, Antep, Adıyaman, Dersim, Batman, Siirt, Şırnak, Van ile kentin dört bir yanından on binlerce kişi katıldı. 
 
Mitingde, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Saliha Aydeniz konuşma yapacak. Mitinge, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Barış Anneleri Meclisi, TUAY-DER, MEBYA-DER, MED-DER, TUHAD-FED, Roza Kadın Derneği, ÖHD, İHD, DİK, GÖÇ-DER, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 78’ler Derneği temsilcileri katıldı. 
 
 
GENÇLER SLOGANLARLA GİRİŞ YAPTI
 
HDP Gençlik Meclisi üyeleri, “Faşizm yıkılacak, özgürlük kazanacak” sloganları ve şarkılar eşliğinde alana giriş yaptı. 
 
Polisin ses sistemine müdahalesine rağmen miting “Çerxa Şoreşê” marşı ve “Direne direne kazanacağız” sloganıyla başladı. Polisin ses sistemine müdahalesi üzerine platforma HDP’liler ile polis arasında tartışma çıktı. Tartışma üzerine on binlerin doldurduğu miting alanından “Bê Serok jiyan nabe” sloganları atıldı. 
 
DİYARBAKIR EMNİYETİ’NİN PROVOKASYONU 
 
Ses sistemine müdahalenin ardından polis bu kez Aysel Tuğluk’un posterine el koydu. HDP’li Ömer Öcalan, sahneden Diyarbakır Emniyeti’nin provokasyon yaptığını belirterek, polislerin geri çekilmesini istedi. HDP’li kadınlar, polisin posteri almasına izin vermeyerek, posteri açtı. 
 
ÇÖZÜM İMKANLARI VAR
 
Polis provokasyonunun ardından mitingin açılış konuşmasını yapan Tertip Komitesi üyesi Mehmet Şirin Şehir, tarihin en derin krizlerinin yaşandığını ifade ederek, “Çözüm imkanlarının en fazla ortaya çıktığı günler de yaşıyoruz. Özgür yaşamı benimseyerek buraya toplanan binlere diyoruz ki çözüm bizdedir” dedi. 
 
İŞTE MEYDAN, İŞTE HALK
 
HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, on binleri selamlayarak sözlerine başlayarak, “Özgürlük tutkusu, öyle güçlü bir duygudur ki önünde bir şey duramaz. İşte İstasyon Meydanı, bunun en güçlü kanıtıdır. Amed yine tarih yazıyor. Savaşa, kadın düşmanlarına, tecritten medet umanlara öyle bir ders veriyor ki iyi ki varsın Amed” şeklinde konuştu. 
 
Savaş politikalarının sonuç alamayacağını ifade eden Atasoy, “Baskılar bizi yolumuzdan alıkoyamaz. Bugüne kadar bu güçlü iradeyi anlayamayanlara, bugün burada bir kez daha ders veriyor Amed. Bugüne kadar anlamadıysanız, işte meydan, işte irade, işte halk. Amed demokrasinin umududur, zaferin ta kendisidir” ifadelerini kullandı.