Kürt partiler ‘Tutum Belgesi’ açıklayacak

img
DİYARBAKIR - Kürt partilerle ittifakın seçimlere endekslenmeyeceğini belirten HDP Milletvekili Necdet İpekyüz, Kürt Barış Hareketi oluşturmayı amaçladıklarını ve bu kapsamda Eylül ayında Tutum Belgesi açıklayacaklarını söyledi. 
 
Üçüncü Yol stratejisiyle yeni döneme hazırlanan Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkevleri (HE) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu ile Demokrasi İttifakı kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. 7 aydır saha çalışması yürüten, birçok kez toplantı gerçekleştiren 7 parti, önümüzdeki günlerde mücadele programı çerçevesinde “İlkeler Manzumesi” yayınlayacak. 3 Temmuz’da gerçekleştirdiği kongre sonrası yeni dönemde güçlü bir çıkış yapan HDP, Kürt ulusal birliği çalışmaları için de yeniden kolları sıvadı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, iktidarın savaş politikalarına karşı ittifakın genişletilmesi ve mücadele alanlarının çoğaltılması için 7 Ağustos’ta geldiği Diyarbakır’da Kürt partilerini ziyaret etti. 
 
Sancar başkanlığındaki heyette yer alan HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, yaptıkları görüşmeleri değerlendirdi. 
 
METOTLARIN SUNULMASI
 
Türkiye’nin çoklu krizlerin derinleştiği bir ortamda seçimlere gittiğini, ülkenin çıkmaza sürüklendiğini söyleyen İpekyüz, tüm bunlara rağmen gerçekçi bir çözümün sunulmadığını dile getirdi. Türkiye’nin Cumhur ve Millet ittifakları arasında sıkıştırıldığını belirten İpekyüz, bu ittifakların kendi iktidarları ile ilgili sorunları konuşurken, çözüm metotlarının ise ülke gerçeğiyle bağdaşmadığını belirtti. Ülkede Kürt sorunu başta olmak üzere demokrasi sorunu yaşadığını ifade eden İpekyüz, bunları aşmak için çözümler ve metotların sunulması gerektiğini altını çizdi.    
 
KÜRT BARIŞ HAREKETİ
 
Kürt partileriyle 31 Mart 2019 seçimleri öncesi görüşmelere başladıklarını aktaran İpekyüz, “Kürtler çok zorluklarla karşılaşıyorlar. Bizler mücadeleyi yan yana getirmedikten sonra, daha da yıpranırız diyerek yola çıktık” dedi. Mevcut 6 siyasi partiyle büyük bir fedakarlık göstererek, seçimlerde işbirliği yapılarak ittifak adımının atıldığını belirten İpekyüz, çeşitli toplantı, çalıştaylar yaptıklarını ve bu sürecin devam ettiğini söyledi. İpekyüz, dün gerçekleştirdikleri ziyaretlere ilişkin, “Türkiye’de bir taraftan sol ve sosyalist çevrelerle buluşuyoruz. Bir taraftan HDP’nin kendisi zaten bileşenlerden oluşan bir yapıdır. Başta Aleviler olmak üzere inanç kesimleriyle buluşacağız, kadın yapılarıyla buluşacağız. Ekoloji mücadelesi yürütenlerle buluşacağız. Bir taraftan da Kürt partilerle bugüne kadar sürdürdüğümüz sürecin devamı için adımlar atacağız. Görüşmelerdeki ana hedef, tekrar ittifakı olgunlaştırmak. Ancak sadece seçime endekslemek değil. Amaç, bizim daha önceki süreçte dediğimiz Kürt Barış Harekatı sürecini başlatmayı amaçlıyoruz. Ortadoğu coğrafyasında ve Türkiye kamuoyunda giderek demokrasi ve demokratik mücadeleyi geliştirebilecek bir Barış Harekatı’na, Barış Planı’na dönüştürmeliyiz. Sadece seçime endekslememektir” diye belirtti. 
 
‘SEÇİMLERE ENDEKSLENMEMELİ’
 
Türkiye’deki diğer ittifakların seçim endeksli olduğuna dikkat çeken İpekyüz, ancak sorunların seçimlere endekslenmemesi gerektiğini vurguladı. İpekyüz, “Kürt meselesi, Alevi meselesi seçimlere endekslenemez. Kadın meselesi, ekolojik problemler seçimlere endekslenmez. Türkiye’nin yüz yıldır çözemediği sorunlar seçimlere endekslenmez. Gerçek çözümle beraber, mücadele edecek ittifakların oluşturulması lazım” diye konuştu. 
 
TUTUM BELGESİ AÇIKLANACAK 
 
İpekyüz, Kürt partilerle toplantıların süreceğini ve Eylül ayında “Tutum Belgesi” açıklayacaklarının bilgisini verdi. Görüşmeleri ittifak partilerinin olumlu karşıladığını belirten İpekyüz, seçim havasına girmeden bu birlikteliğin kazanılmasının önemine değindi. İpekyüz, şunları söyledi: “Amacımız gerek Türkiye’de gerek Ortadoğu’da Kürtler arasında birliği bir barış harekatına dönüştürmek. Bu ittifak anlayışını Türkiye’de geliştirdiğimizde, gerek bölgede gerek Türkiye’de örnek olabilecek demokrasi mücadelesine, barış ortamına zemin hazırlar” ifadelerini kullandı. 
 
‘SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İTTİFAKTA’
 
Görüşmeler sonucunda Kürt partilerinin sorunlar karşısında görev ve sorumluğa hazır olduklarını dile getiren İpekyüz, en büyük hedeflerinin “Savaşa hayır” olduğunu vurguladı. İpekyüz, savaşa harcanan bütçeyle işçisinden çiftçisine, emeklisinden köylüsüne herkesi etkilediğini ifade ederek, “Çözüm ittifaklardadır, savaşa karşı durmaktadır, barış yanlısı olmaktadır” şeklinde konuştu. 
 
MA / Müjdat Can