Niinistö: Üyeliğimiz İsveç olmadan tamamlanamaz

img

HABER MERKEZİ – AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya’nın NATO'ya katılım protokolünün onay sürecini başlatmaya karar verdiklerini belirtirken, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ise İsveç’in üyeliğini işaret etti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile basın toplantısı düzenledi.

Açıklamada konuşan Erdoğan, Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu konusunun, görüşmede önemli yer tuttuğunu ifade ederek, “Türkiye, NATO'nun açık kapı politikasının güçlü savunucuları arasında yer alıyor” dedi. Finlandiya’nın Türkiye’nin kaygılarının giderilmesi noktasında hassasiyet gösterdiğini belirten Erdoğan, “Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün, Meclisimiz'deki onay sürecini başlatmaya karar verdik. Onay sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, Finlandiya ile ilişkilerimiz NATO müttefikliği zemininde tahkim edilmiş olacaktır” şeklinde konuştu.

İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin ise Erdoğan, “Sürecin nasıl ilerleyeceği, İsveç'in atacağı somut adımlarla doğrudan bağlantılı olacaktır” ifadelerini kullandı.

NİİNİSTÖ: İSVEÇ OLMADAN TAMAMLANAMAZ

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ise “NATO üyeliğimiz konusunda ifade ettiğiniz haberleri almak bizleri çok memnun ediyor. Bugün atılan imzada TBMM'nin onay sürecini başlattığına dair çok önemli bir gösterge. Tüm Finlandiyalılar için çok önemli bir haber bu. Aynı zamanda meclisimizdeki milletvekillerinin yüzde 95'i geçtiğimiz bahar döneminde NATO üyeliği başvurumuzu destekledi” diye konuştu. Finlandiya’nın NATO üyeliğinin İsveç olmadan tamamlanamayacağını vurgulayan Niinistö, “Çünkü ortak çıkarlarımız var. İki komşu üyeyiz, Baltık Denizi'nde kıyımız var. Umut ediyorum 32 üye ülke olur ittifaka” ifadelerini kullandı.