Kurdistanî Partilerden Newroz mesajı: Ulusal birlik ruhuyla alanları dolduralım

img
AMED - Newroz’a saatler kala halklara çağrıda bulunan Kurdistanî Parti temsilcileri, “Birlik ve dayanışma ruhuyla PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve bütün siyasi tutsaklar için Newroz’u özgürleştirme günü yapalım” diye belirtti.  
 
Bu yıl “Her der Newroz, her dem azadî” ve “Newroz ateşiyle özgürlüğe” şiarıyla gerçekleştirilecek Newroz depremlerde yaşamını yitirenlere adandı. Newroz ateşi 39 merkezde yakılacak, 21 Mart’ta finalin yapılacağı kentlerden biri ise Amed olacak. Newroz’un Kürt halkı için anlam ve önemine değinen Kurdistanî Parti temsilcileri, ayırt etmeksizin bütün Kürt örgütleri, dernekleri, kuruluşları, sanatçı ve aydınları, inançları ne olursa olsun birlikte hareket etmeye çağırdı. 
 
ÖZGÜRLÜK VE BERABERLİK GÜNÜ
 
Halkların Newroz’unu kutlayarak, umut, özgürlük ve beraberlik dileyen Kurdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, “Amed başta olmak üzere Efrîn’den Cinderes’e kadar depremden dolayı Kurdistan büyük zarar gördü. Halkımız ve bütün halklara baş sağlığı diliyoruz. Halkımıza Newroz’da da deprem bölgesindeki insanları unutmamaları ve onlara yardım etmeleri için çağrıda bulunuyoruz. Seçim günü yaklaşıyor. Bu seçimde Cumhur İttifakı’nın stratejisi içerde ve dışarda Kürt halkını yok etmeye yönelik. Biliyoruz ki iktidar daha deprem bölgesindekilere yardıma gitmeden Kobanê bölgesine saldırarak kirli politikasını yürüttü. Millet İttifakı’nın stratejisi demokrasinin yükü Kürtlerin, nimetleri de bizim olsun üzerine kurulu” diye belirtti.
 
‘TEK ADAM REJMİNE SON’
 
Newroz’un aynı zamanda başkaldırı ve direniş günü olduğunu söyleyen Çiftyürek, “Başta PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması ve bütün siyasi tutsaklar için Newroz alanlarını özgürleştirme günü yapalım. Tek adam rejimine son verelim” diye belirtti. 
 
HER KOŞULDA KÜRTLERE ZULÜM
 
İktidarın yönetim anlayışına dikkati çeken İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya, “Bu yıl özellikle yakın bir zamanda meydana gelen deprem gösterdi ki, bütün şartlar Kürtlere savaş açmak için kullanılmış. Her şeyi ihmal etmişler, hiçbir çalışma yapmayıp sadece uyumuşlar. Enkaz altındaki insanları bile çıkaramadılar ama Kürtleri bombalamak için uçak kaldırabildiklerini gösterdiler. Onun için bu sene ki Newroz’un anlamı yeni bir anlayış üzerinden birlik, beraberlik ve kardeşlik etrafında sahip çıkmak. Büyük ihmaller devam ettiriliyor, bu yıl ki Newroz’u yeni bir bilince vesile olarak görmeliyiz. Bu anlam ve düşünceyle alanlarda toplanmalı ve önemli mesajı vermeliyiz” ifadelerini kullandı. 
 
Newrozun önemini yineleyen Kaya, şöyle dedi: “Yüz yıllardır iktidara ve egemenlere karşı yeni bir yaşam inşa etmek isteyenler, bütün farklılıklarıyla el ele vermeli. Ayırt etmeksizin bütün Kürt örgütleri, dernekleri, kuruluşları sanatçı ve aydınları, inançları ne olursa olsun o alanda el ele vermeli ve büyük bir tepki göstermeli. Önümüzde bir seçim süreci var bir araya gelip iktidara sesimizi birlikte duyurmalıyız ki yıllardır sürdürdüğü hüküm son bulsun. Yıllardır nefes alamayan halk, nefes alabilsin. Bu anlamda da diyoruz ki durduğumuz yer, sesimiz ve duruşumuz bir olsun ki kısa bir zamanda kaderimiz değişsin.” 
 
YENİ BİR YAŞAMIN BAŞLANGICI
 
Newroz’un deprem bölgesinde yaşamlarını yitirenlere adandığını hatırlatan Partiya Azadî Genel Başkanı Ayettullah Aşitî ise, şunları belirtti: “Newroz üzerine birçok şey söylenip efsaneler anlatılıyor ancak Newroz’un Kürtler için anlamı çok farklı sahip çıkmamız gerekiyor. Newroz’da Kürtleri katledip cezaevlerini dolduranlar, bugün Kürtlerden çok Newroz’u sahiplenip kendilerine ait olduğunu iddia etmeye çalışıyor. Ancak çok önemli bir nokta var ki her şeyden önce Newroz’un amacı yeni bir yaşamın başlangıcıdır. Yeni bir doğuş ve onurlu bir yaşam için bunun üzerinde duruyoruz. Newroz, ulus kurmanın, zulmün ve haksızlığın son bulmasının yeni bir halk bilincinin kutlamasıdır.”