Kocaeli’nin sorunlarını sıralayan adaylar, çözüm adresini gösterdi

img

KOCAELİ – AKP'li Belediye'ye sorular yönelten DEM Parti Kocaeli Belediye Eşbaşkan adayı Selda İlgöz Koçyiğit, "Halkımızı, kendisini sömüren, hiçleştiren bu belediyecilik anlayışına tavır alarak partimize oy vermelerini bekliyoruz” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kocaeli Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayları Hasan Özgüneş ve Selda İlgöz Kocayiğit, Kocaeli’nin mevcut sorunlarına dair DEM Parti Kocaeli İl Örgütü’nde basın toplantısı gerçekleştirdi. 
 
Toplantıda açıklamayı yapan Selda İlgöz Kocayiğit, 2004’den bu yana Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin AKP yönetiminde olduğunu hatırlatarak, 20 yıldır Kocaeli’nin sorunlarının değişmediğini, artarak devam ettiğini ifade etti.
 
‘KANSERDEN BAŞVURANLARIN SAYISI SAKLANMAKTA’
 
Artan sanayileşme ile işsizlik oranlarında herhangi bir azalma olmadığını belirten Koçyiğit, “Kocaeli büyük bir bütçeye sahip olmasına, bir ticaret ve ithalat merkezi olmasına, fabrikaların yoğun olduğu bir kent olmasına rağmen binlerce sorunla karşı karşıya. Kilometre başına en fazla fabrikanın düştüğü bir şehirde yaşıyoruz ama yine işsizlik oranı Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Bu kadar fabrikanın bulunduğu bir şehirde bu kadar işsizlik neden oluyor? Ekolojik kirlilik ve bundan kaynaklanan kanser vakaları Kocaeli’nde ve Dilovası’nda ortalamanın 3 kat üzerindedir. Sağlık kurumları Kocaeli’nde kanserden başvuran vatandaşların sayısını saklamakta ya da açıklamaktan çekinmektedir” dedi.
 
‘KADINA YÖNELİK ŞİDDET KORKUNÇ BOYUTLARA ULAŞTI’
 
Kadına yönelik şiddetin Kocaeli’nde korkunç boyutlara ulaştığını ve yerel yönetimin şiddet gören kadınların mağduriyetini giderme konusunda hiçbir adım atmadığını kaydeden Koçyiğit, açılması gereken kadın sığınma evlerinin de açılmadığına dikkati çekti. Kocaeli’nin işçi kenti olması nedeniyle çeşitli halklara ev sahipliği yaptığını aktaran Koçyiğit, “Kocaeli farklı kimliklere, farklı inançlara sahip insanların bir arada yaşadığı bir yer. Fakat yöneticiler toplumun bir arada yaşaması noktasında aydınlığa adım atmadığı için, bir zihniyet dönüşümü yaratamadığı için Kocaeli kendi içerisinde bir kaos yaşıyor” diye belirtti.
 
‘KENTSEL DÖNÜŞÜM YERİNE RANTSAL DÖNÜŞÜM’
 
Koçyiğit, Kocaeli’nin birinci derece deprem kuşağında olduğunu fakat alınması gereken tedbirlerin alınmadığına dikkati çekerek, “Kocaeli herkesin bildiği gibi bir deprem bölgesi ama belediye yönetimi tabi ki zihniyetini mevcut hükümetten alıyor. Kentsel dönüşüm olgusunu bir rantsal dönüşüme dönüştürmüşlerdir. Daha yakın zamanda burada deprem oldu, çok korkunç sonuçlarla karşı karşıya geldik. O gün bugündür sağlıklı bir kent planı çıkarılıp insanların yaşadığı binaların depreme dayanıklı olup olmadığı bile doğru düzgün tespit edilmemiştir. Kentsel dönüşümün, yerinde dönüşüme dönüştürülmesi gerekir. Tarım alanları bitiriliyor, ormanlar bitiriliyor. Aynı zamanda ovalara, arazilere rant gözüyle bakılıyor ve emlakçılar eliyle zengin sermaye kesimlerine tahsis edilerek tarım ve hayvancılık yok edilmeye çalışılıyor” şeklinde konuştu.
 
MEVCÜT YÖNETİME SORULAR 
 
Kentin sorunlarını sayan Koçyiğit, sorunların çözümü konusunda yapılması gerekenlerin biran önce yapılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, mevcut belediye yönetimine şu sorular yöneltti: 
 
“* 549 milyon dolara satılan İzmit Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret AŞ’den (İZGAZ) elde ettiğiniz geliri nereye ve hangi kalemlere harcandığınızı neden açıklamıyorsunuz?
 
* AKP’li Belediye Başkanı, Büyükşehir Belediyesi’nin başlatmadığı projeler için etüt proje firmalarına kaç milyon TL ödeme yapmıştır? 
 
* Büyükşehir Belediyesi'nin milyonlarca TL ödeme yaptığı etüt proje firmaları ile geçmiş dönem AKP milletvekillerinin ortaklıkları ya da bağlantıları bulunmakta mıdır?
 
* AKP’li eski Belediye Başkanlarından Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) bünyesine memur ya da bir başka statüde işe alınıp maaş ödenen siyasetçi var mıdır? Varsa bu kişiler mesaiye düzenli gelmekte midir?
 
* İSU Genel Müdürü’nün oğlu, gelini ve yeğenleri Büyükşehir ve İSU bünyesinde devlet memuru olarak çalışmakta mıdır? Son 5 yılda işe aldığınız emekçilerin yüzde kaçı AKP üyesi ya da yandaşıdır?
 
* Kaç bürokratınız bulundukları koltuklara liyakatle oturdu?
 
* Siyasi parti faaliyetleri için araç temin ediyor musunuz?
 
* Kurumunuzda adil bir şekilde görevde yükselme sınavı ile atadığınız Şube Müdürü bulunmakta mıdır?
 
* Kurumunuzda yönetici pozisyonunda çalışanların yüzde kaçı kadın?”
 
'MECVÜT YÖNETİME TAVIR ALIN'
 
Mevcut yönetimin, sıralanan sorunlara ilişkin bir cevap olması gerektiğini ifade eden Koçyiğit, sözlerini şöyle sürdürdü: “Halkımızı, kendisini sömüren, kendisini hiçleştiren, ekolojiyi güçleştiren, kadını hiçleştiren, gençliği, engelliyi, bir bütün olarak halk kitlelerini nesne gibi gören, bir sömürü malzemesi olarak gören bu iktidar anlayışına, bu belediyecilik anlayışına tavır alarak partimize oy vermelerini bekliyoruz.”