‘Kayyım kanunu’nun iptali için teklif

img
ANKARA - DEM Parti, kayyım atamasının yolunu açan düzenlemenin iptali için Meclis’e kanun teklifi verdi. 
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ile Sezai Temelli, kayyım atamasının önünü açan kanunun iptali ve yeniden düzenlenmesi için Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. 
 
Teklifte, 1982 Anayasası ile yerel yönetimlerin özerkliğinin tehlikeye atacak düzenleme yapıldığına işaret edildi. İlgili maddelere dikkat çekilen teklifte, “Ancak, görevleri ile ilgili bir suç sebebi ile hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan mahallî idare organları veya bu organların üyelerini, İçişleri Bakanı, geçici bir tedbir olarak, kesin hükme kadar uzaklaştırabilir” şeklinde ifadelerin yer aldığına vurgu yapıldı. 
 
'BAĞIMLI YARGI' VURGUSU
 
Söz konusu hükmün iktidarlar tarafından politik bir silaha dönüştürüldüğü belirtilen teklifte, “Yargının bağımlı olduğu ülkede bertaraf edilmek istenen bir belediye eşbaşkanı hakkında bir soruşturma başlatmak için yargıya bir talimat vermek yetmektedir. Ayrıca yıllar süren yargılama süreçleri de ‘geçici tedbir’ olması gereken tedbiri, kalıcı bir hale dönüştürebilmektedir. Nitekim bu kuralın anayasada yer almasının ardından siyasal iktidarlar, bu yetkilerini kullanarak, çok sayıda belediye başkanını, makul uzunlukta sayılabilecek sürelerin dışına çıkarak görevden uzaklaştırmışlardır” denildi. 
 
DÜZENLEME ZORUNLU
 
Teklifte şunlar yer aldı: “Kayyım uygulamasının yerel yönetimler üzerindeki olumsuz yansımaları, seçimle elde edilemeyen belediyelerin vesayetle elde edilmesine olanak sağlaması, kayyımların atandığı yerellerde yarattıkları tahribatlar bu uygulamanın mevzuattan kaldırılması için düzenleme yapılmasını zorunlu kılmıştır. Sadece kayyım atamasına olanak veren yasa maddeleri değil, belediye eş başkanlarının görevden uzaklaştırılmalarına olanak sağlayan maddelerin de demokrasinin temel ilkeleri, hukukun üstünlüğü, temel insan hak ve özgürlükleri gibi evrensel kurallar gereğince demokratikleştirilmesi gerekmektedir."