DEVA ve Gelecek partili başkanlar çözüm için ne diyor?

img

AMED - Gelecek Partisi Amed İl Başkanı Aydın Altaç, Kürt sorununun çözümü için bütün demokrasi güçlerinin bir araya gelmesi gerektiğini belirtti. DEVA Partisi İl Başkanı Remzi Kaymak ise, "Bu işi uzatmadan, çözmeli" dedi.  

Colemêrg, Esenyurt, Mêrdîn Büyükşehir, Êlih ve Xelfetî (Halfeti) belediyelerine atanan kayyımlara karşı protesto eylemleri sürüyor. Kürt sorununun çözümüne dair tartışmalar da gündemdeki yerini koruyor. Gelecek Partisi Amed İl Başkanı Aydın Altaç ile Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) İl Başkanı Remzi Kaymak, kayyım atamaları ve Kürt sorununun çözümüne dair konuştu.  
 
'GÜÇ BİRLİĞİ' VURGUSU 
 
 
Gelecek Partisi Amed İl Başkanı Aydın Altaç, parti olarak kayyım politikalarına kesinlikle karşı olduklarını belirtti. İktidarın parti ayrımı yapmaksızın kendi politikalarını desteklemeyen kişi ve partilere savaş açtığına dikkati çeken Altaç, kayyımların anti-demokratik ve insan haklarına aykırı olduğunu vurguladı. Altaç, “Bugün Mardin’e, Batman ya da Esenyurt’a kayyım atanıyorsa, bu oradaki vatandaşların iradesine, demokrasiye saygısızlıktır. Buna karşı muhalefet partilerinin bir arada hareket etmesi, güç birliği yapması gerekiyor” dedi. 
 
ERDOĞAN'IN ADAYLIK PLANI
 
Üzerinde durulması gereken bir diğer hususun AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olmak istemesi olduğunu kaydeden Altaç, bu durumun toplumla daha açık ve net paylaşılmaya başlandığına işaret etti. Altaç, bu kararın uygulanması için Anayasal değişikliğe ihtiyaç olduğunu ve kayyım gibi tehditlerle referanduma gitmeden Meclis’te çoğunluktan onay alarak adaya olmanın yolunu açmaya çalıştığını söyledi.  
 
Çözüm süreci tartışmalarının da bu durumdan bağımsız olmadığını belirten Altaç, “AKP ve MHP’nin oyları yetmiyor. Bu kez ne yapılması gerekiyor? O zaman DEM’i biraz sıkıştıralım, belki işte masaya oturtma… Hatta son süreçte işte MHP üzerinden Öcalan’a yönelik yapılan ‘Meclis’e gelsin, açılamalarda bulunsun’ falan gibi açıklamaları da, çok iyi niyetli görmüyorum ve sorunun çözümüne yönelik atılan adımlar olduğu kanaatinde değilim” ifadesinde bulundu. 
 
ÇÖZÜM İÇİN ADIM ATILACAK MI?
 
Yeni süreç tartışmalarında bir yandan Abdullah Öcalan üzerinden bir destek arandığını, diğer yandan aba altından sopa gösterildiğini kaydeden Altaç, "Topluma ‘Bakın eğer bunu yapmazsanız, size yaşam hakkı tanımayız, siyaset yapabilme imkanınızı ortadan kaldırırız’ gibi mesajlar veriliyor. Ben o şekilde okuyorum. Ama olası anayasa değişikliğinden sonra AKP ve MHP çözüme yönelik bu kadar net ya da Sayın Öcalan üzerinden çözüm sağlama gayretini ortaya koyarlar mı, bende ciddi bir şüphe uyandırıyor. İstediğini aldıktan sonra cayma ihtimalleri ya da ‘Yapmıyorum’ deme ihtimali de çok kuvvetli görünüyor. Çünkü geçmişteki pratikte bunu göstermişler. Her iki partide de benzer pratikler var.” 
 
Altaç, çözüm noktasında muhalefete düşen görevlere ilişkinde şunları sıraladı: “Onun için muhalefet partilerine, bizlere düşen şu: Bütün demokrasi cephesini bir araya getirip sağlam bir duruş sergilemek ve hiçbir şekilde taviz vermeksizin Kürt sorunun çözümüne destek olmak. Ama bu çözümü bir siyasi partinin ya da bir şahsiyetin tekeline bırakmak değil, genel anlamda muhalefet partilerinin Kürt halkının taleplerini ve Kürt halkının Türkiye’deki siyasal pozisyonunu güçlendirecek yasal çalışmalara destek olması gerekiyor.” 
 
'KAYYIM DEMOKRASİNİN GASPIDIR'
 
 
DEVA Partisi Amed İl Başkanı Remzi Kaymak da, kayyıma karşı olduklarını ve kayyımın demokrasinin gaspı olduğunu ifade etti. Türkiye’de demokrasinin sağlanmasının en büyük gayretleri olduğunu dile getiren Kaymak, özellikle son 5-6 yılda yaşanan antidemokratik uygulamalara dikkat çekerek bunun son bulması için mücadele edeceklerini söyledi. 
 
Kayyıma karşı mücadele edeceklerini vurgulayan Kaymak, “Her zaman kayyım atanan illerimizin ve halkın haklı mücadelesinin yanında olacağız. Bu ülkede demokrasiyi tahsis edene ve bu uygulamaları ülkeden kaldırana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Bu mücadelede bütün hakları gasp edilen eşbaşkanların, partinin yanındayız. Esenyurt’un, Halfeti’nin yanındayız. Kabul etmiyoruz” dedi. 
 
BARIŞ İÇİN DESTEK ÇAĞRISI
 
Bahçeli’nin açıklamaları ardından kayyım atanmasının bir çelişki olduğunu dile getiren Kaymak, “Bir taraftan barıştan bahsediyorsun, ertesi gün halkın iradesini yok sayıyorsun. Biz bu uygulamalara karşıyız, kayyım uygulamasına karşıyız. Maden söylüyorlarsa, bunun arkasında durmaları lazım. Bir an önce bu işi uzatmadan, analar ağlamasın diye meselenin çözülmesi lazım” dedi. Kaymak, olası bir barış sürecine herkesin destek vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi. 
 
MA / Rukiye Adıgüzel