22 yıldır tutuklu olan Elçiçek’in infazı durduruldu

img
DİYARBAKIR - 22 yıldır cezaevinde olan hasta tutuklu Hadi Elçiçek’in, AİHM’in Türkiye’yi “adil yargılanma ilkesini ihlal etmek”ten mahkum etmesi sonrası yeniden başlayan yargılamasında infazının durdurulmasına karar verildi.
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından 1999 yılında “devletin birliği ve bütünlüğünü bozma” suçlamasıyla tutuklanıp idam cezasına çarptırılan, sonrasında bu cezaları müebbet hapse çevrilen Hadi Elçiçek, Kuling Sevilgen ve Salih Tuğrul’un davasında Türkiye’yi “adil yargılanma ilkesini ihlal etmek”ten mahkum etti. Karar sonrası Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılama yeniden başladı. 
 
Bu 3 isimden Salih Toğrul yaşadığı ağır sağlık sorunları dolayısıyla 2014 yılında infazı durdurularak tahliye edilirken, Kuling Sevilgen ise 2015 yılında tutuklu bulunduğu Bandırma T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti.
 
İNFAZ DURDURULDU
 
Salih Toğrul ile birlikte yeniden yargılandığı dava duruşmasına Tarsus 2 Nolu T Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan Hadi Elçiçek, Ses ve Görüntü Bileşim Sistemi’nde (SEGBİS) yaşanan sorun nedeniyle katılamadı. Salonda her iki ismin avukatları Mehdi Özdemir hazır bulundu. 
 
Dosyaya eklenen belgeleri paylaşan mahkeme başkanı, Elçiçek hakkında 2019/436 esas sayısı ile hazırlanan yeni iddianamenin dava dosyası ile birleştirilmesine karar verildiğini belirtti. 
 
Ardından söz verilen avukat Özdemir, eksik hususların giderilmesini talep ederek, AİHM’in ihlal kararının müvekkil kolluk aşamasında müdafisiz alınan beyanlar dışında herhangi bir delil olmadığını söyledi. Müvekkillerinden Toğrul hakkında daha önce infaz durdurma kararı verildiğini hatırlatan Özdemir, Elçiçek yönünden de infazının durdurulması kararı verilmesi talebinde bulundu. 
 
İddia makamı ise, Elçiçek’in infazının durdurulması talebinin reddedilmesine karar verilmesini istedi. 
 
Mahkeme heyeti, açıkladığı ara kararında Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin hükümlü Salih Toğrul yönünden verdiği bozma ilamı ve Anayasa Mahkemesi’nin 1 Temmuz 2021 tarihli kararı ile yapılan yeniden yargılamada dosyanın tamamlanmasını dolayısıyla Hadi Elçiçek hakkındaki infazın durdurulmasına karar verdi.
 
DAVA GEÇMİŞİ
 
Siirt Eruh'ta 16 Şubat 1999'da gözaltına alınan Hadi Elçiçek, 10 gün gözaltında kaldıktan sonra “devletin birliği ve bütünlüğünü bozma” suçlamasıyla tutuklandı. Diyarbakır 1 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce (DGM) yargılanan Elçiçek'e aynı suçlamasıyla idam cezası verildi. Mahkeme, daha sonra bu cezayı “ağırlaştırılmış müebbet” hapis cezasına dönüştürdü.
 
Verilen bu cezanın Yargıtay tarafından kesinleşmesi üzerine Elçiçek'in avukatı, DGM’de bulunan askeri üye nedeniyle adil yargılanmanın yapılmadığı ve müvekkilinin avukatsız ve işkence altında ifadesinin alındığı gerekçesiyle 10 Aralık 2002'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.
 
AİHM, 16 Temmuz 2009'da başvurucunun gerekçelerini haklı bularak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) 6/1 ve 6/3-c maddesine işaret ederek, Elçiçek yönünden “adil bir yargılanmanın yapılmadığına ilişkin ihlal tespitinde bulundu. AİHM, yeniden yargılama hususunda da avukatların talebini haklı buldu.
 
Elçiçek'in avukatı Mehdi Özdemir, bu kararla 8 Ağustos 2019’da Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Kararı inceleyen mahkeme, AİHM'in Silifke M Tipi Cezaevi'nde bulunan Elçiçek'in mahkumiyetiyle AİHS  6/1 ve 6/3-c maddeleri açısından ihlal edildiğinin tespiti ve CMK'nın 318/1 maddesi gereğince yeniden yargılama talebini kabul ederken, infazın durdurulması talebini ise reddetmişti.