Görüntüleri inceleyen Fincancı: Sinir sistemini tutan kimyasal kullanılmış

img
ANKARA - Kimyasal silahla ilgili görüntüleri inceleyen TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik-zehirli kimyasal gazlardan biri kullanılmış” dedi.
 
Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı ve adli tıp uzmanı Doktor Şebnem Korur Fincancı, Medya Haber’de bağlandığı programda TSK'nin Zap, Metina ve Avaşin'de kimyasal silah kullanımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 
 
Kimyasal silahla katledilen gerillaların görüntülerini incelediğini açıklayan Fincancı, “Belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik-zehirli kimyasal gazlardan biri kullanılmış durumda. Her ne kadar kullanılması yasak olsa da çatışmalarda kullanıldığını görüyoruz” dedi.
 
‘BAĞIMSIZ HEYETLERİN İNCELEME YAPMASI ZORUNLU’
 
Bağımsız heyetleri bölgede inceleme yapmasının uluslararası sözleşmeler gereği zorunlu olduğuna dikkat çeken Fincancı, “Uluslararası sözleşmelerin uygulanması ve kimyasal silahların kullanımını yasaklayan Cenevre Sözleşmesi kapsamında böyle bir iddia ortaya çıktığında nasıl bir araştırma yapılacağı da Minnesota Protokolü’nün ilkelerinin ele alınması gerekiyor” diye ifade etti.
 
KDP’NİN ENGELLEMELERİ
 
KDP’nin bağımsız heyetlerin savaş bölgesine giderek inceleme yapmasını engellemesine dair konuşan Fincancı, bu engellemenin uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu ifade etti ve “Bağımız heyetlerin oraya gidişinin engellenmemesi gerekiyor ama bir engelle karşılaşmışlar” dedi.
 
Fincancı son olarak, “Bu silahları kullanan devletlerle ilgili etkili bir soruşturma yürütülmeli” çağrısı yaptı.