50 köylüye dilekçe soruşturması: Örgüte yardım etmek için mi köye döneceksiniz?

img
ŞIRNEX - Elkê’de boşaltılan Mêrkitik köyüne dönmek için valiliği dilekçe veren 50’ye yakın yurttaş, ihbar ve tehdit edildi, haklarında soruşturma açıldı. Karakolda “Örgüte yardım etmek için mi köye döneceksiniz?” diye sorulan köylüler, dilekçelerini geri çekti.   
 
Şirnex’in Elkê (Beytüşşebap) ilçesine bağlı Mêrkitik köyü 1988 yılında “güvenlik” gerekçesiyle boşaltıldı. Köyün boşaltılmasıyla birlikte Elkê’nin Çeman köyüne yerleşen yurttaşlar, geçtiğimiz günlerde Şırnak Valiliği’ne 50’ye yakın dilekçe verdi. 
 
KÖYLÜLERİN TALEBİ
 
Köylüler, dilekçelerinde şu talepte bulundu: “Şırnak ili Beytüşşebap ilçesine bağlı eski köyümüz Tuzluca'yı 1988 Yılında güvenlik nedeniyle boşaltmak zorunda kaldık. Köyümüz ve çevresinin güvenliği, güvenlik güçleri tarafından sağlanmıştır. Köyümüz Tarıma ve hayvancılığa el verişlidir. Mevcut hayat pahalılığı koşullarında geçimimizi sağlamakta ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Tekrardan Tarım ve Hayvancılığa başlamak istiyoruz. Köye yerleşmeye izin verildiği taktirde birçok genç batıya göç etmekten vazgeçecektir. Köyümüze dönmek istiyoruz. Köy yolunun temizlenmesi bizim için yeterli olacaktır. Yerleşime izni çıktığı taktirde, diğer konularda kendi imkanlarımızı kullanacağız. Köye dönüşlere izin verilmesi için gereğini saygıyla arz ederim.”
 
AKP İLÇE BAŞKANI İHBARDA BULUNDU
 
Şırnak Valiliği’nin köye dönüşe dair bir proje hazırlığı yaptığı belirtilirken, valiliğe dilekçe veren köylüler kendilerini karakolda buldu. Köylülerin başvurusu aynı köyden olan Elkê AKP İlçe Başkanı Hulusi Adıyaman tarafından engellendiği belirtildi. Adıyaman’ın dilekçe veren köylüleri Çeman köyünde bulunan jandarma karakoluna, “köylülerin bu talebi sıradan değil ve bunlar örgüte yardım edecekler” diyerek ihbar ettiği ifade edildi. 
 
‘KÖYE DÖNME AMACINIZ NEDİR?’
 
Şikayet üzerine valiliğe dilekçe veren köylüler hakkında soruşturma başlatıldı. Karakola ifade için tek tek çağrılan köylülere, “Örgüte yardım etmek için mi köye döneceksiniz?”, “Köye yeniden dönme amacınız nedir?” ve “Niye böyle bir talebiniz oldu?” şeklinde soruların yöneltildiği öğrenildi. Karakolda ayrıca köylülere, dilekçenin kim tarafından yazıldığının da sorulduğu ifade edildi.  
 
KÖYLÜLER DİLEKÇELERİNİ GERİ ÇEKTİ
 
AKP’li Adıyaman’ın ihbarla sınırlı kalmadığı, köydeki emekli korucular Abdullah ve Sait Adıyaman üzerinden, dilekçelerini geri çekmek için köylüleri tehdit ettiği belirtildi. Bu baskı ve tehditler üzerine köylülerin dilekçelerini geri çekmek zorunda kaldıkları kaydedildi.