Tutuklu gazeteciye ‘toplatma kararı’ olmayan kitap verilmedi

img
AMED - Amed’te tutuklu olan gazeteci Ramazan Geciken’e, ailesi tarafından gönderilen “Sinop’ta İdam Geceleri” adlı kitap, “toplatma kararı” olmamasına rağmen verilmedi. 
 
Diyarbakır Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 16 Haziran’dan buyana iddianame hazırlanmadan tutulan 16 gazeteciden Ramazan Geciken’e ailesi tarafından gönderilen kitap verilmedi. Yazar Yılmaz Sezgin’in 12 Eylül Darbesi dönemine dair kaleme aldığı ve Aram Yayınları tarafından baskıları süren “Sinop’ta İdam Geceleri” kitaba cezaevi okuma komisyonu tarafından el konuldu. 
 
‘TOPLATMA KARARI OLMASA DA…’
 
Geciken, kitabın kendisine verilmesi için el koyma kararına karşı Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz etti. İtirazı değerlendiren hakimlik, toplatma kararı olmasa da Sinop'ta İdam Geceleri kitabının 35 ve 155’inci sayfalarındaki bazı ifadeleri, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu’nun 62’nci maddesinin 3’üncü bendi kapsamında değerlendirdi. 
 
KİTAP TUTUKLUYA VERİLMEDİ
 
Hakimlik, yayın içeriklerinde, “kurum disiplinini, düzenini veya güvenliğini bozan ya da tehlikeye düşüren, hükümlülerin iyileştirilmesi amacına ulaşmayı zorlaştıran yahut müstehcen haber, yazı, fotoğraf ve yorumları kapsayan durumlara rastlanıldığı” iddia ederek, kitabın tutukluya verilmemesine karar verdi.