Birçok kentte Roboski anması: Sorumlular yargılansın

img
 
HABER MERKEZİ - Roboski Katliamı nedeniyle birçok kentte yapılan eylemlerde, cezasızlık zırhı kaldırılarak sorumluların yargılanması talep edildi. 
 
Roboski Katliamının 11’inci yıldönümü nedeniyle birçok kentte eylem ve etkinlikler düzenlendi. 
 
İSTANBUL 
 
 
İHD İstanbul Şubesi, Roboski Katliamı yıldönümünde yazılı açıklama yaptı. Roboski katliamının 11’nci yılında katliamla ilgili hakikatin ortaya çıkması ve cezasızlık politikasından vazgeçilmesi taleplerinin belirtildiği açıklamada, “Katilleri koruyan cezasızlık zırhı ve hakikatlerin inkarına karşı adalet mücadelemiz devam ediyor. Üzerinden geçen 11 yıla rağmen, ne,’emri ben verdim’ diyen dönemin başbakanı, ne göz göre göre insanların üzerine bomba yağdıran pilotlar, ne amirleri, yargı önüne çıkartılmadı.  Roboskili aileler acılarına tutunup adalet ararken, ‘kan parası’ verilerek susturulmak istendiler. Acılarını kan parası ile değişmeyen ve adalet aramaya devam eden Roboskililer sistematik saldırıların, baskıların hedefi haline getirildiler” denildi. Roboski Katliamında cezasızlık zırhının kaldırılması ve hakikatin inkarından vazgeçilmesinin istendiği açıklamada, “Devlet yetkililerine sesleniyoruz; Yaşanan katliamlara yenilerinin eklenmemesi için, Roboski’nin ve tüm katliamların sorumlularını yargılayın” çağrısı yapıldı. 
 
ADANA 
 
 
İHD Adana Şubesi, İsmet İnönü Parkı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla Roboski Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı. Saygı duruşuyla başlayan anmada, "Roboski için adalet" yazılan pankartının üzerine karanfil konulup, "Roboski'yi unutma unutturma" ve "Katiller bulunsun, hesap sorulursun" sloganı atıldı. Açıklamaya, DBP, HDK, TJA, EMEP, AATUHAY-DER, AYKAYDER, TÖP, ESP, SYKP, Roboski aileleri ve çok sayıda kişi katıldı. 
 
Açıklamada ortak basın metnini okuyan İHD MYK Üyesi Avukat İlhan Öngör, Roboski Katliamı üzerinden geçen süreye rağmen sorumlularla ilgili etkin hiçbir soruşturma ve cezai işlemin yapılmamış olmasına rağmen, yakınlarını kaybedenlere yönelik soruşturma ve kovuşturmaların utanç verici bir tabloya dönüştüğünü dile getirdi. 
 
Öngör, Roboski Katliamı’na ses çıkarılması gerektiğini belirterek, “Suskunluğumuz bu katliamların ülkenin her yanına sıçramasına, daha fazla kan ve göz yaşı akmasına sebep olacaktır. Bizler insan hakları savunucuları olarak, faillerinin yargı önüne çıkarılmadığı ve çıkarmamakta direnen hükümete karşı, Roboski Katliamı’nın 11’inci yıldönümünde Roboskili ailelerin yanında olduğumuzu ve katliamı asla unutmadığımızı ve unutturmayacağımızı buradan bir kez daha belirtiyoruz" diye konuştu.
 
‘ACIMIZ HALA TAZE’ 
 
Roboskili ailelerden Zeynep Dündar da, acılarının hala taze olduğunu belirterek, katliamın sorumlularının yargılanmasını istedi. Dündar, tüm kamuoyuna katliama karşı ses çıkarmaları çağrısında bulundu. Açıklama oturma eylemiyle son buldu.
 
HATAY 
 
 
İHD Hatay Şubesi de binalarında yaptıkları basın açıklamasıyla Roboski Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı. Açıklamaya kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri teslimleri de katıldı. Açıklamada basın metnini okuyan İHD Hatay Şubesi yöneticisi Selman Altınöz, Aralık ayında yaşanan katliamları ve Paris Ahmet Kaya Kültür Merkezi'ne yapılan saldırıya değinerek, tepki gösterdi. Roboski Katliamı'nı gerçek sorumlularının bulunup yargılanmadığını ifade eden Altınöz, "Hakikat ve adalet isteğimiz, Roboski ve tüm insanlığa karşı işlenen suçlar için ortak talebimizdir. Bugün 28 Aralık 2022 Roboski katliamının üzerinden tam 11 yıl geçti. Devlet yetkililerine sesleniyoruz! Yaşanan katliamlara yenilerinin eklenmemesi için, Roboski’ nin ve tüm katliamların sorumlularını yargılayın, hakikatleri açıklayın ve gerçeklerle yüzleşin. Roboski’ ye ve tüm katliamlara adalet Roboski’ yi unutma, unutturma" dedi.
 
MERSİN 
 
 
HDP Mersin İl Örgütü, Özgür Çocuk Parkı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla Roboski Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı. Açıklamaya kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü teslimcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 
 
RIHA
 
 
Riha Emek ve Demokrasi Platformu, Roboskî katliamının yıl dönümüne ilişkin Riha Barosu önünde açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Riha Milletvekili Ayşe Sürücü ve çok sayıda kişi katıldı. "Roboski dram değil katliamdır, unutmadık unutturmayacağız" yazılı pankartın açıldığı açıklamada konuşan Avukat Nihat Şahin, Roboskî Katliamı davasındaki cezasızlığa dikkat çekerek "Üzerinde yaşadığımız coğrafyada faili meçhul cinayetlerin ve buna bağlı olarak Roboski katliamı faillerinin ortaya çıkarılması için ve bu katliamın emrini verenlerin bir an evvel hakkettikleri cezayı almaları için yakınlarını kaybeden Roboskili ailelerin hukuk mücadelesinde yanında olacağız" dedi. 
 
Ardından söz alan HDP'li Sürücü ise katliamda yaşamını yitirenleri anarak konuşmasına başladı. Sürücü, "AKP'nin isminde adalet olmasına rağmen en büyük adaletsizlik bu parti döneminde var. En büyük katliamlar AKP döneminde oldu. Bu katliamlardan biri de Roboskî katliamıydı. Bu katliamın hesabı verilmedi. Kim bu katliamın emrini verdi? Kim 34 canımızı katletti? Bunlar neden yargılanmadı? Adalet neden yerini bulmadı?" sorularını sordu. 
 
Roboskîli ailelerin adalet arayışının engellendiğini, kayyımların Roboskî Parkını yıktığını söyleyen Sürücü, "Roboskî'yi unutturup hesap vermek istemiyorlar. Bizler bunun hesabını soracağız. Adalet Roboskî'ye gelmeyene kadar bu ülkeye gelmeyecek. AKP-MHP bu katliamın hesabını vermelidir. Bunun için mücadeleyi büyütmeliyiz. Tüm katliamların hesabını tek tek soracağız" diye konuştu.
 
ANKARA
 
 
Roboskî için Adalet Girişimi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik ile parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. “Katiller bulunsun! Roboski, bir daha asla” pankartının açıldığı açıklamada ilk olarak söz alan İHD MYK Üyesi Nuray Çevirmen, “Zaman ne acının yükünü hafifletiyor ne de yara kapandı, hala ilk günkü gibi kanıyor” dedi.
 
KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, Türkiye’deki katliamların cezasızlıkla karşı karşıya bırakıldığını dile getirerek, “İnsan hakları savunucuları olarak bu katliamların arkasındaki güçlerin açığa çıkarılması, gerçek hukuk sisteminde adil bir yargılama ile cezalandırılma talebimiz uzun süredir devam ediyor. Tüm katliamların arkasında olan güçlerin açığa çıkarılmaması hukukun tesis edilmesinde hepimizin vicdanlarını sızlatıyor. Savaşa karşı yaşamı savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
Katliamdan bir gün sonra Roboskî’ye gittiğini belirten İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Bir katliam hiçbir zaman örtbas edilmemeli. İnsan hakları savunucuları hatırlatma görevini yerine getiriyor ve hesap soruyor. Adalet bizi birbirimize bağlayan en önemli şey. Bunu yaparken de bir yandan da barış istiyoruz. Bu siyasal iktidarda bulunanlar da yarın aynı şeyi isteyecekler” şeklinde konuştu.

WAN

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu, Roboski Katliamı’nın yıl dönümüne Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan Perihan AVM önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Roboski’yi unutma unutturma”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek” ve “Roboskî bîrneke kirkirine” sloganlarının atıldığı açıklamaya, HDP milletvekili Murat Sarısaç, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Van Göçder, ARSİSA, HDP ve DBP il ve ilçe yöneticileri ve kentteki sivil toplum örgütleri katıldı. Açıklamayı, KESK Van Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Yunus Haylaz okudu.

Roboski katliamının üzerinden 11 yıl geçmesine karşın halen faillerin yargılanmadığına dikkat çeken Haylaz, katliamın TSK savaş uçakları ile gerçekleştirildiğini hatırlattı. Yaşanan olayın kaza olmadığını ifade eden Haylaz, “bu doğrudan doğruya sonucu tasarlanmış bir katliamdır” dedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından kitle, 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi. Açıklama, zılgıtlarla son buldu.

ANTALYA

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri Roboski katliamında hayatını kaybedenleri andı. Attalos Heykeli önünde yapılan basın açıklamasını Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri adına Hülya Hasbay okudu. Roboski ve benzeri katliamların insanlığa karşı işlenmiş suçlar olduğunu ifade Hasbay, "İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımı olmaz. Roboski’nin failleri, azmettiricileri ve kollayıcıları yargılanıp hak ettikleri cezalara çarpıtılıncaya kadar bu davanın takipçisi olacağız.Şayet bir helalleşme olacaksa önce buralardan başlanmalı bu ve benzeri gerçeklerle ile yüzleşilmelidir" dedi.

DERSİM

Dêrsîm Demokratik Öğrenci Meclisi, Munzur Üniversitesi yemekhanesinde yaptıkları eylemle,  Roboski Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı. Burada kısa bir açıklama yapan öğrencilere, yemekhanede bulunan öğrenciler de destek verdi.

Roboski Katliamı’nın üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen, katliam emrini veren ve uygulayanlarla ilgili herhangi bir işlem yapılmadığı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Roboskî Katliamı, Kürdistan’da gerçekleştirilen Halepçe, Dersim, Zîlan ve 33 Kurşun katliamları niteliğindedir. Yapılan katliamlar arasında hiçbir fark yok. Bütün bu katliamların bir devlet politikası olduğunu, Kürt halkına boyun eğdirmek, sindirmek, asimile, tasfiye ve yok etme amaçlı olduğu aşikârdır. Ancak dünya tarihinde hiçbir halk, bu uygulamalar sonucu yok edilememiştir. Üniversite gençliği olarak, katliamı yapanları lanetliyoruz.”

Öğrenciler, Roboski Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin isimlerini anarak eylemi sonlandırdı.

MÊRDÎN

Mêrdîn Emek ve Demokrasi Platformu Roboski Katliamının 11’inci yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı. KESK Mêrdîn Şubelerinin olduğu binanın önünde çok sayıda kişinin katıldığını açıklamada metni SES şube yöneticisi Mücahit Cevheroğlu okudu.

11 yıldır katliamın ne sorumluları ne de faillerinin yargı önüne çıkarılmadığını kaydeden Cevheroğlu, vicdanları rahatlatacak bir özür dilenmediğini söyledi. 11 yıldır katliamın üzerinin örtüldüğünü kaydeden Cevheroğlu, “Bu insanlık suçu faili meçhul kalamaz. 11 yıl, olayın ardındaki tüm sorumluların ortaya çıkarılması için uzun bir zaman, ikinci bir insanlık suçudur. AKP derhal görevini yerine getirmeli, bu suçu peş peşe işlemekten vazgeçmelidir. Bizler, daha eşit, özgür ve demokratik bir ülkede, bir arada yaşam umudunu koruyan ve bu uğurda mücadele eden emek,meslek ve sivil toplum örgütleri olarak, devleti yaşananların bir katliam olduğunu kabul etmeye, sorumlu ve faillerinin yargı önüne çıkarılması için, üzerine düşen görevi yapmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

İSTANBUL İLÇELERİNDE ANMA 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul’un Esenyurt, Esenler, Başakşehir ve Kartal ilçelerinde Roboski Katliamı’nın yıl dönümüne ilişkin anma etkinliği düzenledi.

Başakşehir İlçe Örgütü tarafından yapılmak istenen anma etkinliği polis tarafından engellenirken, engellemeye tepki gösteren İlçe eşbaşkanları ve yöneticileri ile çok sayıda kişi gözaltına alındı

HDP Esenler İlçe Örgütü tarafından yapılmak istenen Roboski anması da polis saldırısı ile engellendi. Anmaya katılan çok sayıda kişi gözaltına alınırken, anma için hazırlanan pankart polis tarafından yırtılıdı. Alanda bulunan gazeteciler kalkanlarla darp edilerek  alandan uzaklaştırılırken Dokuz8Haber muhabiri Fatoş Erdoğan gözaltına alınmaya çalışıldı.

Kartal İlçe Örgütü’nde bir araya gelen çok sayıda kişi Kartal Neyzen Tevfik Meydanı'na yürümek istedi. Polis, Karta Kaymakamlığı tarafından eylem ve etkinlik "yasağını" gerekçe göstererek kitleyi engellemek istedi. Bunun üzerine kitle ilçe binası önünde açıklama gerçekleştirmek istedi. Polis, burada da açıklama yaptırmayacağını ifade ederek ilçe binasının önünü yüzlerce polis tarafından ablukaya aldı. İlçe binasına gelen yurttaşları da engellemeye çalıştı. 

Kitle ilçe binası önünde bekleyişini sürdürürken,  ilçe binasının penceresinden kadınlar da “Katil devlet hesap verecek”, “Jın jiyan azadi” sloganları attı. Uzun bekleyişin ardından ilçe binası önünde kısa bir açıklama gerçekleşti. HDP PM üyesi Veysi Eski, yasaklama kararının hukuka aykırı olduğunu ifade ederek suç duyurusunda bulunacağını aktardı. Eski, ilçe binasının ablukaya alınmasına da, “Bu abluka dağılacak” diye tepki gösterdi. Kitle hep bir ağızdan “Roboski’yi unutma unutturma” diye slogan attı.

‘ADALET GELENE KADAR MÜCADELE SÜRECEK’

Kitle ilçe binasına geçerek katliamda yaşamını yitirenleri andı. Mumlarla “Roboski” yazıldığı ve karanfillerin bırakıldığı masaya, “12’nci yılında Roboski için adalet” pankartı asıldı. Yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan HDP Kadın Koordinasyon üyesi Fatma İnce, emri verenlerin kararı uygulayanın yargılanmadığını ifade etti. Faşizmin kurumsallaştığını aktaran İnce, “Bu topraklarda örgütlü güce, direnişe karşı büyük bir saldırı var. Buna karşı direnişi büyütme mücadelesi içerisindeyiz. Coğrafyası parçalanmış bir halk katledildi. Biz sonuna kadar adalet arayışını sürdüreceğiz ve bu topraklarda adalet gelene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu. 

HDP Esenyurt İlçe Örgütü binasında yapılan anmaya ise HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Esenyurt İlçe Örgütü Eşbaşkanı Eylem Çelik, TJA ile HDP Gençlik Meclisi üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. Anma etkniliği 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından sinevizyon gösterimi yapılan anmada ilk olarak HDP Esenyurt İlçe Eşbaşkanı  Eylem Çelik söz aldı. Kürt halkının binlerce acı ile örselenerek bugünlere geldiğini belirten Çelik, ”Gün geçmiyor ki tek bir takvim gününe birden çok katliam sığdırmayalım. Gerek Roboski’de katledilen 34 canımıza, gerek Suruç’ta, gerek Dersim’de gerek Zilan’da ve saymakla bitiremeyeceğimiz birçok yerde zulme ve katliamlara dur demek için buradayız dedi.

'KATLİAM PLANLIYDI'

Ardından söz alan HDP’li Züleyha Gülüm Kürt düşmanlığının sadece bugü ki AKP iktidarı ile sınırlı olmadığını belirtirken, AKP öncesi dönemlerdeki iktidar partileri tarafından da Kürtlere karşı yok sayma ve katliam politikalarının yürütüldüğüne dikkat çekti. Roboski katliamının ardından  katliamın soruşturulmasına ilişkin yapılmak istenen tüm girişimlere rağmen devletin bunun üzerini örtmeye çalıştığını vurgulayan Gülüm, devletin bu durum karşısında bir özrü bile çok gördüğünü ifade etti.

Anma etkinliği "Şehid namirin" sloganları ile son buldu.