Gazeteciler cezaevinden çıktı: Yazmaya devam edeceğiz

img

ANKARA – Tutuklu bulundukları Sincan Cezaevi’nden zılgıtlar eşliğinde çıkan gazeteciler, özgür basının susturulamayacağını belirterek, kaldıkları yerden yazmaya devam edeceklerinin mesajını verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 20 Ekim’de gözaltına alınan 29 Ekim’de tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, muhabirler Selman Gözelyüz, Deniz Nazlım, Berivan Altan, Emrullah Acar, Hakan Yalçın, Ceylan Şahinli tutuksuz yargılanan Zemo Ağgöz, Mehmet Günhan Jinnews muhabirleri Habibe Eren, Öznur Değer ve 2 Mart‘ta tutuklanan Yeni Yaşam muhabiri Hamdullah Bayram’ın yargılandığı davanın ilk duruşması Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme heyeti Hamdullah Bayram dışında tüm gazetecilerin tahliye edilmesi kararı verdi. Tahliye kararının ardından gazetecileri aileleri ve arkadaşları Sincan Cezaevi önünde zılgıtlar ve çiçeklerle karşıladı. Cezaevinden ilk olarak Deniz Nazlım, Hakan Yalçın, Salman Gözelyüz, Emrullah Acar çıktı.

Kadın gazeteciler de arkadaşları ve aileleri tarafından çiçekler ve alkışlarla karşılandı. Burada açıklama yapan Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, 10 gazeteci olarak haksız bir şekilde esir alındıklarını belirtti.

'ÖZGÜR BASIN SUSTURULAMAYACAK'

Kendilerinden önce Amed’te gazeteci arkadaşlarının tutuklandığını ifade eden Yurtsever, “Bugün duruşma salonunda niçin tutuklandığımızı anlattık, gazeteciliğimizin yargılanamayacağını anlattık. Kürt basınının biat etmediği için hedef alındığını belirttik. Türkiye’deki bütün gündeme, Kürt sorununa dair haberler yaparız. Bu da iktidarı rahatsız etti. Bugün savunmamızda neden Kürt basının hedef aldığını anlattık. Karanlığı aydınlığa çevireceğiz. Kaldığımız yerden gazeteciliğe devam edeceğiz. İktidarı rahatsız edeceğiz, bizim üzerimizden Kürt basınını itibarsızlaştırmaya çalıştılar. Özgür basın geleneği olarak bu saldırıları püskürttük. Yaşasın özgür basın ve her şartta yazmaya devam edeceğiz” dedi.  

TİRYAKİ'DEN GAZETECİLERE DAYANIŞMA

Ardından cezaevi önünde dayanışma için bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Mehmet Rüştü Tiryaki, “Son günlerde aldığımız en iyi haberlerden biriydi. Hükümetin yargıyı nasıl kontrol ettiğini öğrenmek istiyorsa bu dosyaya baksınlar onlarca Kürt gazeteci tutuklandı ve seçimden sonra ilk duruşmada serbest bırakıldılar. Bu mücadele devam edecek. Bugüne kadar özgür basın susturulamadı bundan sonra da susturulamayacak. İyi ki varlar, iyi ki aramızdalar. HDP  ve Yeşil Sol Parti adına hoşgeldiniz diyorum” ifadelerini kullandı.