Öğretmenevi davasında Memiş’e 11 suçtan 85 yıla kadar hapis istemi

img
AMED - Diyarbakır Öğretmenevi ile ilgili yolsuzluk davası sanıklarından Eğitim Bir-Sen eski İl Başkanı Yunus Memiş hakkında, 11 suçtan 85 yıla kadar hapis cezası istendi. 
 
Diyarbakır eski İl Milli Eğitim Müdürü Feysel Taşçıer’in müştekiler arasında bulunduğu Diyarbakır Öğretmenevi’nde ile ilgili yolsuzluk davasında tüm sanıkların hapis cezası talepli mütalaa verildi. Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan mütalaada, sanıkların “ihaleye fesat karıştırma”, “zimmet”, “rüşvet”, “sahtecilik”, “görevi kötüye kullanma”, “dolandırıcılık”, “kişiler arası konuşmayı kaydetme ve ifşa”, “gayri meşru yolla elde edilen malvarlığını gizleme”, “haksız mal edinme, kaçırma, gizleme” suçlarından cezalandırılması istendi. 
 
Mütalaada, Öğretmenevi’nin restoran, kafeterya, bahçe düzenlemesi, perde alımı gibi birçok işte, ihaleye girecek firmanın rüşvet karşılığında belirlendiği, ihaleye giren firma yetkilileri ile ihale komisyonunda yer alan öğretmen evi görevlilerinin birlikte ‘İhale Şartnamesi’ni düzenledikleri belirtildi. Firma yetkililerinin kendi aralarında anlaşarak ihaleye girdiği, Öğretmenevi İhale Komisyonu üye ve başkanlarının ihale hakkında önceden bilgilendirdiği, dosyanın bir numaralı şüphelisi Yunus Memiş’in mücbir sebep yokken doğrudan alım yoluna başvurduğu, Fiyat Araştırma Komisyonu’nda bulunan Handan Eker Taşkent’in izinli olmasına rağmen onun yerine araştırma raporuna sahte imza atıldığının belirlendiğine yer verilen mütalaada, Memiş’in buradan elde ettiği haksız kazancı dijital para olan “Bitcoin” yatırımı yaptığı kaydedildi.
 
Mütalaada, 11 suçla suçlanan dosyanın şüphelisi Öğretmenevi Müdürü Yunus Memiş, Öğretmenevi Müdür Vekili Berrin Aksu, İhale Komisyonu Başkanı Mustafa Yaşar, Müdür Yardımcısı Baver Sungur, İhale Komisyonu üyeleri Sertaç Kurşunlukaya, Tülin Aydas, Ela Balyan, Öğretmenevi çalışanı Zülküf Memiş, iş insanları Nihat Güneş, Ahmet Güneş, Hüseyin Güneş, Muzaffer Güneş, Şeyhmus Mete, Mehmet Aydın, Remzi Sürek’e manfaat karşılığında ihale vermekle suçlandı. Mütalaada, Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen’in başkası adına kurduğu firma üzerinden anlaşmalı ihale alarak, ihaleye fesat karıştırma, kuyumcular Mustafa Engin, Celil Engin ve Memiş’in usulsüz şekilde elde ettiği malvarlığını aklama, Memiş’in ortağı Yusuf Vural’ın ise kamu kurumunu zarara uğratarak dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırmak suçunu işlediği yer aldı. 
 
RESMİ BELGEDE SAHTECİLİK
 
Mütalaada, Yunus Memiş’in Öğretmenevi Kafe İşletme İhalesi’nde rayiç bedeli düşük göstermek için Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu’ndan rayiç bedelin 4 bin TL olarak yazılmasını istediği, Ebedinoğlu’nun da kabul etmesiyle 10 bin TL olması gereken rayiç bedelinin 4 bin TL olarak düzenlenmesiyle ikilinin resmi belgede sahtecilik suçunu işlediği, Memiş’in ayrıca sahtecilik için azmettirme suçu işlediğinin altı çizildi. 
 
FATURA 3 KAT ŞİŞİRİLDİ
 
Memiş’in, birlikte Winner Woman Fitnees Club & SPA isimli spor salonu işlettikleri iş insanı Yusuf Vural’a 50 bin TL borç verdiği, daha sonra bu parayı alamadığı, bunu tahsil edebilmek amacıyla Öğretmenevi bahçe direkleri ışıklandırılması işini, fatura şişirilerek piyasa değerinin yaklaşık üç katına doğrudan temin yoluyla Yusuf Vural’a verdiği belirtilen mütalaada, böylelikle ikilinin özel belgede sahtecilik, kamu kurumu zararına dolandırıcılık suçu işlediklerine yer verildi. 
 
KİRA BEDELLERİNİ CEBE ATMIŞLAR 
 
Memiş’in Berrin Aksu ile birlikte Öğretmenevi Konferans Salonun kiralanmasında nakit olarak elden aldığı banka hesapları ve tanık beyanlarıyla tespitine yer verilen mütalaada, sanık Memiş ve Aksu’nun bu şekilde iştirak halinde paraları zimmetlerine geçirdiği kaydedildi. 
 
HAKSIZ KAZANCI BİTCOİN’E YATIRILDI 
 
Mütalaada, Yunus Memiş’in yolsuzlukla elde ettiği kazancı üçüncü kişiler aracılığıyla Sur Kuyumcusu, Winner Fitneesa Woman isimli spor salonunda gayri resmi olarak üçüncü şahıslar üzerinden araç satın alarak, takibi yapılamayan Bitcoin isimli dijital para alarak suçtan kaynaklanan malvarlığını aklama ve gizleme suçu işlediği vurgulandı. 
 
SUÇU AKLAYANLARA CEZA İSTEMİ
 
Öğretmenevi görevlileri Mustafa Yaşar ve Zülküf Memiş’in, Yunus Memiş’in usulsüzce elde ettiği malvarlığının aklanmasına yardım ettikleri aktarılan mütalaada, Sur Kuyumcusu yetkilileri Mustafa Engin ve Celil Engin’in düzenli olarak getirmiş olduğu kayıt dışı paraları alarak kuyumcuda muhafaza ettikleri ya da altın alarak değerlendirildiği tespitine verildi. Böylelikle suçun konusunu oluşturan malvarlığını satın alma, kabul etme, bulundurma veya kullanma suçunu işledikleri ifade edildi. 
 
MÜDÜRÜN KONUŞMASI GİZLİ KAYDEDİLDİ 
 
Memiş’in görevden alınan Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Feysel Taşçıer’in özel bir ortamda yaptığı konuşmayı kayıt altına aldığı, çeşitli mecralarda ve Youtube’a konulmak suretiyle videosunu yayınladığı, yapılan kriminal incelemede videoda manipülasyon yapıldığı tespitinin yer aldığı mütalaada, Memiş’in hukuka aykırı bir şekilde alenen ifşa suçunu işlediği belirtildi. 
 
MEMİŞ’E 11 SUÇTAN 85 YIL HAPİS İSTEMİ
 
Mütalaada davanın birinci dereceden şüphelisi Memur Sen ve Eğitim Bir-Sen Diyarbakır İl Başkanı ve Öğretmenevi Müdürü Yunus Memiş’in 11 suçtan hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. Mütalaada, Memiş’in; “mal varlığını aklamadan” 3 ile 7, “haksız mal edinme, mal kaçırma veya gizlemeden” 3 ile 5, “kişiler arasındaki konuşmaların kaydedilmesi suretiyle hukuka aykırı olarak ifşadan” 2 ile 5, “zimmetten” 5 ile 12, “özel belgede sahtecilikten” 1 ile 3, “resmi belgede sahtecilikten” 3 ile 5, “kamu kurum ve kuruluşlarını zararına dolandırıcılıktan” 1 ile 5, “ihaleye fesat karıştırmaktan” 3 ile 7 yıl, “rüşvet almadan” 2 defa ayrı ayrı 4 ile 12, “rüşvet vermeden” 4 ile 12 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. Mütalaada, Memiş’in 11 ayrı suçtan toplamda 33 yıl ile 85 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. 
 
Mütalaada, Öğretmenevi Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı Baver Sungur ve Öğretmenevi görevlisi Zülküf Memiş’in “ihaleye fesat karıştırmaktan” 3 ile 7 yıl, “rüşvet almaktan” 4 ile 12 yıl arası olmak üzere toplamda 10 ile 26 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi. 
 
Öğretmenevi Müdür Yardımcısı Berrin Aksu hakkında, “ihaleye fesat karıştırmaktan” 3 ile 7 yıl, “zimmet suçundan” 5 ile 12 yıl arası değişen hapis cezası olmak üzere toplamda 8 ile 19 yıl hapis cezası istendi. 
 
PROF. DR. ÇELEN’E 7 YIL HAPİS İSTEMİ
 
Başkasının üzerine yaptığı firmanın sahibi Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, Eğil Milli Eğitim Müdürlüğü’nde görevli öğretmen Asım Kaya ve iş insanları Mehmet Aydın, Şeyhmus Mete hakkında ise “ihaleye fesat karıştırmaktan” 3 ile 7 yıl arası hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. 
 
İhale Komisyonu Üyesi Sertaç Kurşunlukaya’ya “ihaleye fesat karıştırmaktan” 3 ile 7 yıl, “rüşvet almaktan” 4 ile 12 yıl, “rüşvet vermekten” 4 ile 12 yıl olmak üzere 15 ile 31 yıl arası hapis istenirken, İhale Komisyon Üyesi Tülin Aydas’ın da Kurşunlukaya ile aynı suçlamalardan 31 yıla kadar hapsi istendi. 
 
Mütalaada, iş insanları Ahmet Güneş, Hüseyin Güneş, Muzaffer Güneş’in ayrı ayrı “ihaleye fesat karıştırmaktan” 3 ile 7 yıl, “rüşvet vermekten” 4 ile 12 yıl olmak üzere toplam 7 ile 21 yıl, iş insanları Remzi Sürek, Nihat Güneş’in “ihaleye fesat karıştırmaktan” 3 ile 7 yıl hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. 
 
EBEDİNOĞLU’NA SAHTECİLİKTEN CEZA İSTEMİ
 
Suçlamaların hedefindeki Memiş’in ortağı olduğu Yusuf Vural’ın, “kamu kurumlarını zararına dolandırıcılıktan” 1 ile 5 yıl, Öğretmenevi görevlisi Ela Balyan’ın “görevi kötüye kullanmaktan” 6 ay ile 2 yıl arası değişen hapis cezasının talep edildiği mütalaada, “resmi belgede sahtecilikten” Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu’nun 3 ile 5 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. 
 
İhale Komisyonu Başkanı Mustafa Yaşar’ın ölümü nedeniyle hakkındaki suçlamaların düşürülmesi istenen mütalaada, kuyumcu Mustafa Engin ve Celil Engin’in, Memiş’in “yolsuzluktan elde ettiği parayı satın alma, kabul etme, bulundurma veya kullanma suçunu” işledikleri belirtildi.