Orman kıyımının yaşandığı Şirnex’te vali fide dağıtıyor!

img
ŞIRNEX - Asker gözetiminde 3 yıldır orman kıyımının yapıldığı Şirnex’te, kent valisinin projesi kapsamında fıstık fidesi dağıtılmaya başlandı. Duruma tepkili yurttaşlar, kıyımın durdurulmasını istedi. 
 
Şirnex'in Besta, Cudî, Gabar ve Cilê Nimêja (Namaz Dağı) bölgelerinde 3 yıldır asker gözetiminde korucuların eliyle yüz binlerce ağaç kesildi. Kesilen ağaçlar kamyon ve TIR’larla kent dışına çıkartılarak satıldı. Kent halkı başta olmak üzere siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve ekolojistlerin çağrılarına rağmen ağaç kıyımı durdurulmadı. Ağaç kıyımını “güvenlik” ile gerekçelendiren Şırnak Valisi Osman Bilgin, “fıstık üreticiliği” adı altında proje başlattı. 
 
Şırnak Valiliği, Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Şırnak Fıstık Üreticileri Birliği’nin ortak projesine tepki gösteren kent halkı, ağaç kıyımının durdurulmasını istedi. 
 
‘OTURACAK GÖLGE BIRAKMADILAR’ 
 
Besta Hincê bölgesinde bulunan arazisi içerisinde dikili ağaçları kesilen Abdullah Uysal (80), valilik projesine tepki göstererek, “İnsanların oturacağı gölge bırakmadılar” diyerek, kıyımı özetledi. Uysal, kesilen ağaçların yerine fıstık fidelerinin dikilmesine dair, “Kesilen ağacımızın yerine fıstık ekilmesini istemiyoruz. Ağaçlarımızın kesilmesini istemiyoruz. Ağaçlarımız olmadıktan sonra biz fıstığı ne yapacağız? O ağaçlar olmazsa, bu halk nasıl geçimini sağlayacak? Oralara fıstık ekse de olmaz. Validen fıstık değil, ağaç kesimini durdurmasını istiyoruz” dedi. 
 
‘BÖLGE ŞARTLARI FISTIĞA UYGUN DEĞİL’
 
Besta'da üç yıldır arazilerinde bulunan ağaçların kesildiğini aktaran Abdulkerim İrmez (82), kesilen ağaçların yerine “fıstık ekeceğiz” diyen valinin samimi olmadığını söyledi. İrmez, “Bizim onayımız ve irademiz dışında ağaçlarımızı kesiyorlar. Bölgede tek bir ağaç bırakmadılar. Burada kimse ağacının kesilmesini istemiyordu. Şimdi de kesilen ağacın yerine ‘fıstığı ekeceğiz’ diyorlar. Yalan söylüyorlar. Öyle bir şey yok. Çünkü o bölgenin şartları buna müsait değil. Bu şekilde kalan ağaçları da bölge halkının onayını alarak kesmek istiyorlar. Halka ‘ağaçları kesip fıstığı ekeceğiz' diyecekler. Kalan ağaçlarımızı de kesmesinler, başka bir şey istemiyoruz. Bu kadar ağaç kesiminden sonra, hayvanlarımızı da elden çıkartmak zorunda kaldıktan sonra fıstığı ne yapalım?" diye sordu.
 
MA / Zeynep Durgut