Ekolojistlere '28 Temmuz'da Şirnex'te buluşalım' çağrısı

ŞIRNEX - Şirnex'teki sendika ve siyasi parti temsilcileri, tüm ekoloji örgütleri ve demokratik kitle örgütlerini 28 Temmuz'da kentteki doğa tahribatına karşı yapılacak protesto eylemine davet etti. 
 
Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Şirnex'te yaşanan orman kıyımına karşı 28 Temmuz'da kitlesel bir protesto eylemi düzenleyecek. Ekoloji örgütlerinin yanı sıra kentteki sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler de açıklamaya katılacak. Açıklama, Cizîr (Cizre) ilçesine bağlı Çemê Şemo (Koçbey) köy girişinde yapılacak.
 
EKOLOJİSTLERE ÇAĞRI
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen, yapılacak kitlesel açıklamayla kentin doğasına dönük saldırılara tepki göstereceklerini söyledi. Güngen, ağaç kesiminin yanı sıra petrol ve madenlerle ekolojinin tahrip edildiğine işaret ederek, "Kurdistan’ın dağları talan ediliyor. Bu doğa katliamına dikkati çekmek için biz de bu açıklamada tepkimizi dile getireceğiz. Ağaç kıyımları sonrası Şirnex’de iklimde büyük değişimlerin olduğunu görebiliyoruz. Kentin iklimi değişti. Doğa insanların en temel yaşam kaynaklarından biridir. Bu nedenle doğanın tahrip edilmesi insan yaşamını tehdit ediyor" dedi. 
 
Güngen, şu çağrıda bulundu. "Türkiye’nin her yerinde doğa talanı söz konusu. Bu talanının önüne geçmek için hep birlikte tepkimizi ortaya koymamız gerekiyor. Bütün ekoloji ve demokratik kurumların bu talana karşı bizimle birlikte tepkilerini dile getirmeleri gerekiyor."
 
‘DOĞAMIZ KATLEDİLİYOR’
 
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanı Sekvan Kılıç, doğa tahribatına karşı güçlü bir tepkinin açığa çıkması gerektiğini vurguladı. Kılıç, "Bu nedenle hem Kurdistan hem de Türkiye’deki ekoloji örgütleri ve demokratik kurumlar, bizimle birlikte tepkilerini dile getirmeli. Ha bir ağaç kesmişsin ha bir insanı öldürmüşsün. Doğa bu kadar önemliyken, Şirnex’de milyonlarca ağaç kesildi. Maden ve petrol yatakları nedeniyle doğamız katlediliyor. 28 Temmuz’da bütün ekoloji kurumlarını Şirnex’e davet ediyoruz" dedi. 
 
‘TALANI BİRLİKTE DURDURABİLİRİZ’
 
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şirnex Dönem Sözcüsü Samet Kaya ise, maden aramalarıyla birlikte ağaç kesiminin de arttığını söyledi. Kentin içme sularının kirletildiğine dikkati çeken Kaya, "Bu eko kırıma karşı 28 Temmuz’da bir basın açıklaması yapacağız. Bütün halkımız ve ekoloji kurumlarına çağrıda bulunuyoruz; Doğamızı, yaşam alanlarımızı ve ağaçlarımızın kıyıma uğramasına karşı hep birlikte sesimizi yükseltelim. Kurdistan ve Türkiye’deki tüm ekoloji kurumlarını Şirnex’e davet ediyoruz. Çünkü biz birlikte güçlüyüz. Bu kırımı ancak birlikte durdurabiliriz” ifadelerini kullandı.