Temelli: Gençlerin Öcalan’ı okuması lazım

img

İSTANBUL- HDP’li üniversiteli gençlerinin düzenlediği “68’den bugüne özgür öğrenci mücadelesi ile özgür üniversite” forumunda konuşan HDP'li Sezai Temelli, “Gençliğin ve üniversite öğrencilerin Öcalan’ı okuması lazım” dedi.

Halkların Demokratik Partili (HDP) üniversite öğrencileri, HDP Milletvekili Sezai Temelli’nin katılımıyla Fatih’te bulunan bir kafede “68’den bugüne özgür öğrenci mücadelesi ile özgür üniversite” adlı forum düzenledi. Forumda iktidarın üniversiteler üzerindeki tahakkümü ve öğrencilerin yaşadığı temel sıkıntılar tartışıldı.

'ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ MÜŞTERİLEŞTİ'

Soru cevap ile başlayan forumda ilk olarak öğrencilerin yurt ve barınma sorunu konu alındı. Söz alan Temelli, barınma sorununun doğrudan sermayeyle bağlantılı olduğunu söyleyerek, üniversitelerin özerkliğinin ortadan kalkmasıyla birlikte ticarileştiğini ifade etti Temelli, “Üniversite öğrencisi müşterileşti. Çok zengin bir müşteri pazarı kuruldu. Sisteme göre her üniversitedeki öğrenci potansiyel bir müşteridir. Parasının olmaması veya yoksul olması önemli değil, kredilelendirebilir öğrenci olması önemli. Paranız olmasa da sizi borçlandırabilir. Bu anlamda üniversiteler ticarethaneye dönüştü. Öğrenci sayısının artasına rağmen bu eşitlenecek kamu yurt yerleşkesinin çoğalmaması veya çoğalsa bile bunun kısmen hayata geçirmesi tam da bu sorunun kaynağını oluşturuyor. O yüzden özerk demokratik mücadelesi alt başlıklarından biri parasız üniversitedir.Yani bütün öğrenci giderlerinin kamusal kaynaklarla karşılanmasını gerekir. Ama bunu yapmayan iktidar, öğrencileri her şeyden yoksun bırakarak bir ticari araç gibi görüyor” ifadelerini kullandı.

‘ÖZGÜR ÜNİVERSİTE HDP’DİR’

Üniversiteler de dahil olmak üzere Türkiye’nin demokratikleşmesinin yolunu soran öğrenciye Temelli, “Türkiye’de gerçek anlamda bir üniversite yok. Bugün Türkiye’de özgür bir üniversite HDP’dir, rektörü de bellidir. Türkiye’nin demokratikleşmesini herkes istiyor yalnız bunun bilimsel çalışmasını yapan hiçbir üniversite yok. Bunun bilimsel çalışmasını yapan HDP’dir. Bunu bütün bilim insanlarıyla da tartışabilirim” dedi.

‘GENÇLER ÖCALAN’I OKUMALI’

Türkiye’nin demokratikleşmesi için 2 temel meseleyi çözmek gerektiğini vurgulayan Temelli, birincisini Kürt meselesi, ikincisini ise yoksulluk meselesi olarak paylaştı. Temelli, “Bu iki meselenin birisi özgürlüğe diğeri ise eşitliğe dayanır. Bir halk özgürlüğüyle bağlantılıdır. Biz HDP olarak bunların çözümüne dair bilimsel çalışmalarımızı yapmışız. Kapitalizme karşı anti kapitalist karakterimizle, faşizme karşı çıkarak anti faşist mücadelemizle, Kürt ve Türk halkının ortak  yaşamda nasıl yaşayabileceğine dair ortaya koyduğumuz çözümlerle aslında demokratikleşmenin nasıl olması gerektiği konusunda yanıt ürettik. Dedim ya bizim bir rektörümüz var. O fikriyatla hareket ediyoruz. Kıymetini bilmesek de fazla adını zikir etmesek de bize sunduğu tezler var. Bunlar PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın tezleridir. Dolayısıyla gençliğin ve üniversite öğrencilerin bunu okuması lazım. Bahsettiğimiz demokrasinin referansı bu” diye belirtti.

Forum soru ve cevapların ardından son buldu.