ŞIRNAK - Cudi Dağı’ndan Behdînan’a uzanan ağaç kıyımını “soykırım” olarak nitelendiren HDP’li Hüseyin Kaçmaz, “Güney Kürdistan’da, sınırın diğer tarafında aynı ekip doğa talanını sürdürüyor. Rant sağlanan alan, talan ve soygun düzeni, sınırı aşmış durumda” dedi.
Şırnak’ın Cudi Dağı bölgesinde karakol ve kalekol inşasıyla başlayan ağaç kıyımı, 2 yıldır devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Cudi Dağı’nın eteklerinde bulunan Cevizdibi (Cifane), Dağkonak (Nerex), Kemerli (Gilindor), Üçkiraz (Nêvava), Karaca (Sorbitnê), Koyuneren (Bêşêrê), Anılmış (Gundik Remo) köyleri ile Gûrariştê, Gera Rûviya, Şikira Kera ve Banê Elî bölgelerinde binlerce ağaç kesilmişti. Söz konusu ağaç kıyımı, bu yıl Cudi Dağı’nın Besta Tikera bölgesinde sürdürülüyor. 2 yıldır devam eden kıyımın, Babat aşireti mensubu korucu başı Kazım Babat tarafından yönetildiği belirtildi.
İHALE BABAT AŞİRETİNDE
Yine Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Federe Kürdistan Bölgesi’nin Metîna, Avaşîn ve Zap bölgelerine yönelik sınır ötesi operasyonunda da benzer şekilde ağaç kıyımı yapılıyor. Sınır hattında bulunan Behdînan ve Heftanîn bölgelerinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensupları ve korucular tarafından kesilen ağaçlar, Türkiye’ye getirilerek satılıyor. Operasyon kapsamında Federe Kürdistan Bölgesi’ne yapılan yol ihalelerini alan Babat aşireti mensubu eski korucubaşı Şehmus Babat’ın, Heftanîn’in Avaguzê bölgesinde ağaç kıyımı yaptığı belirtildi. Kesilen ağaçların, yine korucular tarafından ücret karşılığında TIR’lara yüklendiği öğrenildi.
‘SÖMÜRGE’ YAKLAŞIMI
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Cudi Dağı’ndan başlayarak Heftanîn bölgesine uzanan ağaç kıyımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bölgede sürdürülen ağaç kıyımını “Soykırım” olarak nitelendiren Kaçmaz, “Ağaç kıyımı, bu coğrafyaya sömürge olarak yaklaşıldığının göstergesidir” dedi.
ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN SONUCU
Ağaç kıyımının Kürt sorununda çözümsüzlük politikalarının sonucu olduğunun altını çizen Kaçmaz, benzer uygulamaların 90’lı yıllardan bu yana sürdürüldüğünü söyledi. Kaçmaz, “Son 2 yıldır Cudi ve Gabar Dağı’nda, tek bir meşe ağacının gölgesinden dahi ‘Güvenlik tehdidi’ olduğunu düşüncesiyle tahribat yaratılıyor” diye belirtti.
KÖMÜR HIRSIZLIĞI!
Bölgede ağaç kıyımının korucubaşları ve koruculara ihale edildiğini söyleyen Kaçmaz, “Bugün yine Güney Kürdistan’da, sınırın diğer tarafında aynı ekip doğa talanını sürdürüyor. Bölgedeki yetkililerden aldığımız net bilgilere göre, Hezil Çayı’nın yönü değiştirilerek, kömür çalınıyor. Rant sağlanan alan, talan ve soygun düzeni, sınırı aşmış durumda” diye konuştu.
‘ALET OLMAYIN’
Ağaç kıyımında yer alanlara seslenen Kaçmaz, “Bugün o kestikleri ağaçlar sadece onların değil, çocuklarının ve torunlarının geleceğinin çalınması anlamına geliyor. Buna alet olmamaları gerekiyor. Kendi doğalarını, kendi geleceklerini, kendi elleriyle 3-5 kuruş para için yok etmemeleri gerekiyor” dedi.