Dünyada 77 kadın gazeteci şiddet ve tacize maruz kaldı

  • kadın
  • 11:47 3 Temmuz 2021
  • |
img

HABER MERKEZİ – Gazetecilikte Kadın Koalisyonu’nun yayınladığı Haziran ayı raporuna göre, kadın gazetecilerin yargılanmasında Türkiye’de 25 kadın gazeteciyle hak ihlallerinde en yüksek orana sahip ülke oldu. 

 
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu/ The Coalition For Women In Journalism (CFWIJ), Haziran ayı raporunu yayınladı. Bianet’in geçtiği rapora göre, Haziran dünyanın farklı bölgelerinden 77 kadın gazeteci cinayet, kaçırma, gözaltı, fiziksel saldırı, şiddet, tehdit ve taciz gibi farklı hak ihlallerine uğradı.
 
Rapora göre, kadın gazetecilerin yargılanmasında Türkiye’de 25 kadın gazeteciyle hak ihlallerinde en yüksek orana sahip ülke oldu. Afganistan haber ajansı Ariana News muhabiri Mina Khairi ise 3 Haziran’da öldürüldü.  
 
Sahada gazeteci kadınlara yönelik polis şiddeti Mayıs ayına göre yüzde 83.3 artarken, kadın gazetecilere yönelik taciz davalarının sayısı geçen aya göre yüzde 471,4 arttı. Türkiye’de Haziran ayında en az 10 kadın gazeteci sahada haber yaparken polis tarafından fiziksel şiddete maruz kaldı. Bu sıralamada Türkiye’yi, Pakistan ve Filistin takip etti.
 
CFWIJ Haziran raporu detayları şöyle:
 
Görev başında
Özbekistan: Dışişleri Bakanlığı El Cezire ve The Guardian’ın freelance muhabiriAgnieszka Pikulicka’nın akreditasyonunu iptal etti.
 
Filistin: Filistin TV’de çalışan Christine Rinawi, İsrail resmi yetkililerin haber yapım şirketine yasak getirmesi nedeniyle İsrail güçlerinin taciz ve baskılarına hedef olmaya devam etti.
 
Türkiye: Ankara’da kadın gösterisini izleyen dört kadın gazeteci, polis tarafından engellenmeye çalışıldı ve dövüldü.
 
Filistin: Gazeteciler Najwan al-Sumari ve Bara'a Abu Romouz, Şeh Cerrah’taki olayları izlerken İsrail silahlı kuvvetlerinin saldırısına uğradı.
 
Pakistan: 7 Haziran’da Pakistanlı kadın gazeteciSyeda Maimanat Mohsin’e suikast girişimi yapıldı.
 
İsrail: La Familia isimli aşırı sağcı bir grup, gazeteci ve TV sunucusu Ayala Hasson da dahil olmak üzere gazetecilere taşlarla saldırdı.
 
Rusya: Bağımsız bir internet haber sitesinde çalışanVeronika Samusik, polis tarafından gözaltına alındı.
 
Türkiye: Dokuz8Haber’in muhabiri Fatoş Erdoğan, Kadıköy’de haber takibi yaparken polis tarafından fiziksel saldırıya uğradı.
 
Türkiye: Onur Yürüyüşü’nü takip eden en az beş kadın gazeteci polis tarafından engellendi ve dövüldü.
 
Gözaltı ve tutuklama
 
Pakistan: Gazeteciler Gül Nayani ve Fizza Qureshi, Karaçi'deki konut yıkımlarına karşı düzenlenen bir gösteride tutuklandı.
 
Filistin: Şeyh Cerrah’taki olayları takip eden El Cezire Arapça Kudüs muhabiriGivara Budeiri, İsrail güçleri tarafından saldırıya uğradı ve tutuklandı.
 
Tehdit
 
Güney Afrika: eNCA muhabiri Ayesha İsmail, Cape Town'da ırkçılık karşıtı bir protestoyu haber yaparken kameramanıyla birlikte tacize uğradı. Muhalefet partisi Güney Afrika Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF) yandaşları gazeteciyi tehdit etti.
 
Belarus: Belarus televizyonu sunucusu ve şair Valyaryna Kustava, can güvenliğine yönelik tehditler nedeniyle küçük kızıyla beraber ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.
 
Birleşik Krallık: Ödüllü gazeteci ve The Telegraph'ın yardımcı editörü Camilla Tominey, e-postayla ölüm tehditleri aldı. The Telegraph’ta siyaset ve Kraliyet haberleri yapan gazeteciye ölüm tehditlerinin Prens Harry ve Meghan Markle hayranlarından gelmiş olabileceği gözünde tutuluyor.
 
Liberya: Aryee Davis, Green Coast TV'de yaptığı iki yayının ardından ölüm tehditleri aldı.
 
İşten çıkarılma
 
Amerika Birleşik Devletleri: Fox 26'nın Houston muhabiri Ivory Hecker, canlı yayında "şirket patronlarının kendisini susturduğunu" iddia etmesi üzerine işinden kovuldu.
 
Davalar, yargı yolları
Belarus: GazeteciMaria Malevich’in evi, kendisi evde yokken polisler tarafından basıldı. 
 
Fransa:Fransız-Venezüellalı gazeteci Andreina Mujica, Venezuela’an bir avukatın yaptığı şikayet üzerine Fransız polisi tarafından arandı.
 
Hindistan: Serbest gazeteci Saba Naqvi ve Washington Post muhabiri Rana Ayyub hakkında polis tarafından suç duyurusunda bulunuldu.
 
Kuzey Kıbrıs: Yenibakış gazetesi muhabirleri Esengül Aykaç ve Deniz Abidin Kuni'ye devlet kademelerinde yapılan yolsuzluklara ilişkin yazdıkları haberler nedeniyle dava açıldı.
 
Pakistan: Hükümet destekçileri, gazeteci Asma Shirazi aleyhine vatana ihanet suçlaması dilekçe verdi.
 
Romanya:  Sa Fie Lumina’nın yazar ve araştırmacı gazetecisi Diana Oncioiu hakkında, eski bir Varatec Manastırı piskoposunun verdiği dilekçe gerekçesiyle yasal kovuşturma açıldı.
 
Rusya: Özgür Avrupa Radyosu/Özgürlük Radyosu'nun muhabiri Darya Komarova, adli makamlar tarafından bir başka yasal takibata maruz kaldı. Darya, geçen yıl ağustos ayından bu zamana kadar ülkede yapılan protestoları yayınladığı için yargılanıyor.
 
Türkiye: Ayşe Kara’ya, Özgür Gazeteciler Cemiyeti’ne üye olduğu ve yazıları gerekçe gösterilerek dava açıldı.
 
Türkiye: Gazeteci Rojda Oğuz, terör örgütü üyesi olduğu ve terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla Van’da hakim karşısına çıktı. Mahkeme, duruşmayı 12 Ekim 2021'e erteledi.
 
Türkiye: Hazal Ocak, “Damat işini biliyor” haberi nedeniyle 17 Haziran’da yargılandı. Duruşma 14 Ekim’e ertelendi.
 
Türkiye: Gazeteciler Sema Karakurt ve Eylem Sonbahar “kamu görevlilerine mukavemet” ve “hakaretten” Antalya’da mahkemeye çıktı.
 
Türkiye: Artı Gerçek muhabiri Yağmur Kaya hakkında “terörle mücadelede yer alan kişileri hedef gösterdiği” iddiasıyla soruşturma açıldı.
 
Türkiye: 17 kadın gazeteci ve medya çalışanının terör örgütüne üye olmak ve silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek suçlamasıyla 9 yıldır yargılandığı “KCK Basın Davası” olarak bilinen dava, 22. kez ertelendi. Bir sonraki duruşma 23 Kasım 2021’de.
 
Türkiye: Hazal Ocak, Olcay Büyüktaş Akça, İpek Özbey ve Vedat Arık’ın yargılandığı davanın 3. duruşması yapıldı. Dava 1 Aralık’a ertelendi.
 
Türkiye: 2020’de Kadınlar Günü Yürüyüşü’ne katılan aralarında Gazete Yolculuk muhabiri Buse Söğütlü’nün de bulunduğu 35 kişiye "yasaklanmış toplantıya katılmak, polise direnmek ve mala zarar vermek" suçlamasıyla dava açıldı. Davanın ilk duruşması İstanbul 58. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
 
Birleşik Krallık: Araştırmacı gazeteci ve Sarawak Report’un kurucusu Clare Rewcastle, Kuveytli yatırım danışmanı Hammad Al Wazzan’ın yasal tacizine uğradı.
 
Amerika Birleşik Devletleri: Trump yönetiminin, CNN muhabiri Barbara Starr'ın telefon ve e-posta kayıtlarını elde etmek için aylarca süren bir mahkeme savaşı verdiği haberi CNN tarafından 9 Haziran Çarşamba günü paylaşıldı.
 
Trol kampanyaları
 
İsrail: İsrailli ve Filistinli gazeteciler, aşırı sağcı Yahudi grupları tarafından çevrimiçi tehditler aldı ve fiziksel saldırılara maruz kaldı.
 
Pakistan: Kadın gazeteciler, Başbakan Imran Khan'ı ülkedeki artan cinsel şiddet oranlarına ilişkin açıklamalarını eleştirdikleri gerekçesiyle Twitter'da cinsiyetçi saldırılar ve tehditlerle karşılaştı.
 
Amerika Birleşik Devletleri: Gazeteci Liz Essley Whyte, Kamu Denetçiliği için pandemi haberini yaptıktan sonra internette saldırıya uğradı.
 
Cinsel taciz
 
Filistin: Serbest gazeteci Stephanie Glinski, Gazze'deki bir gösteri haberini takip ederken bir İsrail polis memuru tarafından cinsel olarak taciz edildiğini açıkladı.
 
İşten atılma 
 
Ekvador: Gazeteci Fabiola Santana, iş yerindeki kötü şartlardan şikayet edince TC Televisión'daki görevinden istifa etmek zorunda bırakıldı.

Diğer başlıklar

14:24 UCM savcısından Netanyahu hakkında tutuklama talebi
14:10 ÇED'siz projeyi iktidara yakın firma kazandı
13:53 Tahliye edilen siyasetçiler bir arada: Demokrasiyi inşa zamanı
13:41 Hasta tutsak Özer rapor için İstanbul’a sevk edildi
13:32 Koçyiğit gündemdeki gelişmeleri değerlendiriyor
13:29 Reisi'den akılda kalanlar: Jîna Emînî'nin katledilmesi, idamlar ve şiddet
13:07 KYK yurdundan 97 öğrenci zehirlendi
12:58 Meclis'e 'kayyımların borcu kendilerinden tahsil edilsin' teklifi
12:27 Siyasetçi ve aydınlardan 1 Mayıs tutukluları için bildiri
11:52 DEM Parti: AKP muhtar ve köylüleri tehdit ediyor | YENİLENDİ
11:14 Şirnex’te 40 kişiden 1'i tutuklandı
11:10 Sûr Belediyesi kayyımdan kalan borcu açıkladı
10:30 Reisi’nin yerine yardımcısı atandı
09:38 10 il için sağanak uyarısı
09:09 ‘Atanmış hastane yönetimi sağlık sistemini değersizleştiriyor’
09:08 Süleyman Ahmet’ten 209 gündür haber yok!
09:06 Tutsaklar mahkemeleri boykot edip aile ve telefon görüşüne çıkmıyor
09:06 18 günde 372 gözaltı, 108 tutuklama
09:05 'Motokurye yüksek tehlikeli iş sınıfına alınsın'
09:00 20 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
08:52 ‘DAİŞ zihniyeti uluslararası bir sorun’
07:31 Gever’de gece boyunca tecrit protestosu
07:28 İranlı yetkililer: Cumhurbaşkanı Reisi hayatını kaybetti
19/05/2024
22:56 Pontos Rumları birçok kentte anıldı
22:31 Marsilya’da ‘Öcalan’a özgürlük’ yürüyüşü
22:04 Mîdyad’ta kadın katliamı
21:47 Licê’de askeri operasyon
21:13 Zeliha Özkaplan’ın faili tutuklandı
20:34 Hamaney: Ülkenin yönetimi kesintiye uğramayacak
20:26 Ankara’da 7 polis tutuklandı
20:19 İstanbul’da 4 genç tutuklandı
20:01 İran İçişleri Bakanı’ndan Reisi açıklaması
19:46 DEM Parti Demirtaş'ı ziyaret edecek
19:39 Wan'da sempozyum, Amed'te söyleşi
18:51 İzol aşiretinden DEM Parti’ye destek ziyareti
18:43 Ankara’da konser: Kürt dili üzerindeki tecridi kıracağız
18:18 ‘İçeride ve dışarıda mücadelemiz sürecek'
18:10 Kabine ekonomi gündemiyle toplanacak
17:47 Perî’de kapı kapı seçim çalışması
17:38 İbrahim Kaypakkaya İstanbul’da anıldı
17:23 Kayıplar haftası: Yasımız sürüyor, çünkü adalet yerini bulmadı
17:11 YNK: KDP seçimleri engelliyor
16:42 İran'da helikopter kazası: Cumhurbaşkanı'ndan haber alınamıyor
16:32 ‘Curnê Reş 2 Haziran’da zulme dur diyecek’
16:20 İSİG: 11 yılda 2 bin 500 genç işçi yaşamını yitirdi
15:45 Bakırköy Cezaevi önünde ‘Özgürlüğe ses ver’ çığlığı
15:38 Kobanê Davası'ndaki tutsak siyasetçiler: Ne olursa olsun mücadeleden taviz vermeyeceğiz
14:58 Tetwan ve Aydın’da trafik kazası: 1 ölü, 11 yaralı
14:57 Kobanê kararına tepki: Yok hükmündedir
14:43 Türkiye'nin Şehba saldırısında bir çocuk yaşamını yitirdi
14:39 ‘Dörtler’ Adana’da anıldı
14:26 DEM Parti Eş Genel Başkanları Yüksekdağ’ı ziyaret etti: Dayanışmayı büyüteceğiz
14:21 'Kürt dilinin yaşaması için her ev okula çevrilmeli'
14:01 Gözaltındaki gençler ters kelepçeyle adliyede bekletiliyor
12:26 Bradost bölgesi bombalandı
12:14 Bursa’da kadını katletme girişimi
12:14 Halep’te Suriye Özgür Kadın Vakfı açıldı
11:17 Gazeteci Ren'in tahliyesine 'toplumla bütünleşmeye hazır değil' engeli
10:31 Jin derginin 64'üncü sayısı çıktı
09:30 Emniyetten 'Ziya Türk'e sahip çıkma' mesajı
09:27 Federe Kurdistan Bölgesi'nde seçim krizi: KDP güç kaybettiği için ertelemeye çalışıyor
09:06 Kobanê Davası kolektif bir cezalandırma aracına dönüştürüldü
09:06 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 208 gündür haber yok
09:05 Tutsaklar Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemde
09:03 Bereh: Halkını savunmak isteyen önce dilini savunmalı
09:03 Kadınlar: Kobanê'yi birlikte savunduk, savunmaya devam edeceğiz
09:00 'Pişmanlığı' reddeden tutsağın tahliyesi 4’üncü kez ertelendi
09:00 19 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
08:38 Tokat'ta patlamada 5'i jandarma 7 kişi yaralandı
18/05/2024
22:15 Cizîr’de bir kadın katledildi
22:11 Afganistan’da sel: 400'e yakın kişi hayatını kaybetti
21:19 İstanbul’da Kürt Dili Bayramı etkinliği
20:59 Hatimoğulları: Mücadelemiz bilenmiş durumda
Bayındır: Kürt halkı DAİŞ sevicilerini de yenecek
20:28 Bir yanda ‘Kamuda Tasarruf’, bir yanda şatafat
20:19 Gençlik örgütlerinden Dörtler, Karer ve Kaypakkaya için yürüyüş
20:08 Perî seçimleri için çalışmalar sürüyor
20:01 Bakırhan: Bizi yargılayan JİTEM ittifakından kurtulacağız
19:25 Kobanê Davası tutsaklarına Kuzey ve Doğu Suriye’den destek
19:08 'Kobanê Davası kararından dönülsün' çağrısı
18:57 Uçar: Kürt halkının en büyük dokunulmazlığı direnişidir
18:35 Mêrdîn’de bir korucu öldürülmüş halde bulundu
17:33 Gazeteci Aslan’a ayakta sayım işkencesinin nedeni Türk bayrağıymış!
17:19 ‘Dilin özgürlüğü yetmez, halkın ve toprakların da özgürleşmesi lazım’
17:00 3 kentte Kobanê Davası protestosu
16:55 Elbak’ta askeri araç devrildi
16:14 Curnê Reş'te mahalle mahalle seçim çalışması
16:12 AKP'li Özcan'ın koruması: Belediye aracında esrar taşıttı
15:38 Afganistan'da sel: En az 50 ölü
15:05 30 yılın ardından memleketinde çiçeklerle karşılandı
14:53 65 yaş üstü hasta tutsakların sağlık sorunlarını sıraladılar
13:56 'Dörtler' anıldı
13:52 KHK açıklamasında Wan'daki tutuklamaya tepki
13:46 Wan'da Kürt Dil Sempozyumu: Bir dili öldürmek jenosittir
13:41 AKP’nin tarımdaki ‘başarı’ hikayesi: 700 milyar borç
13:37 Şirnex ve Hatay’da Kobanê Davası protestosu
13:31 31 yıllık tutsağın tahliyesine dördüncü engel
13:23 Kayıp yakınlarından birçok kentte eylem: Failleri yargılayın
13:03 Cumartesi Anneleri Örhan ailesinin akıbetini sordu
12:30 Tokat’ta tutsaklara hücre cezası
11:30 Şehba’ya saldırılarda 2 çocuk yaralandı
10:29 Efrîn’de 6 yılda 10 bin kişi kaçırıldı
10:13 Kobanê Davası: Karara karşı omuz omuza mücadele verilmeli
09:46 İstiklal Mahkemeleri'nden Kobanê Davası'na değişen bir şey yok
09:32 Mêrdîn Kitap Festivali: İlgi yoğun, yayıncılar memnun
09:23 Alıkonulan Ahmet'ten 207 gündür haber yok
09:22 Tutsakların ‘özgürlük’ eylemi sürüyor
09:16 Çiftyürek: 'Kalkınma Yolu Projesi' ile Kürt kazanımları hedefleniyor
09:13 Çıraklık merkezlerinden MESEM’e çocuk emeği sömürüsü
09:06 Nas: Ülke geleceği açısından umut kırıcı bir karar
09:03 'Güvenlik' arıcılığı bitme noktasına getirdi
09:02 Ünsal: DAİŞ’in intikamı alınmak isteniyorsa boşa bir çaba
09:01 Penseli işkence iddianamede yer almadı
09:00 18 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
07:49 3 kentte 18 tutuklama
17/05/2024
23:24 Köln'de Kobanê Davası tutsaklarıyla dayanışma mitingi
21:20 30 yıllık tutsak İlhan tahliye edildi
21:06 Gök ve Dinç’in davasında karar çıkmadı
20:06 Kobanê’den mesaj: Kobanê Davası tutukluları onurumuzdur
19:34 Savcılıktan Kobanê Davası'ndaki beraat ve tahliyelere itiraz
17:57 ‘Emine Şenyaşar yargılanıyor, katliamı yapanlar yargılanmıyor’
17:40 Mêrdin Kitap Festivali’nde Aram Yayınevi’ne yoğun ilgi
17:16 Antalya ve Hatay’da 9 kişi serbest bırakıldı
17:02 Dêrsim’de halk konserine valilik yasağı
16:28 Hemşire Bilgin şüpheli şekilde yaşamını yitirdi
16:04 Colemêrg’te 6 kişi daha tutuklandı
16:01 Dokuz Eylül Üniversitesi'nde 8 ayda 3 kez yemek ücretine zam
15:59 3 kentte 'Tecride son ver' eylemi
15:57 Bakanlıktan Karaburun'da 41 yeni RES onayı
15:52 Belediyeye gelen para maaşlara yetmedi
15:42 Curnê Reş’te 12 mahallede seçim çalışması: Yüksek farkla kazanacağız
15:32 Çorum'da iki kadın katledildi
14:24 Şehba’nın Til Mediq köyüne saldırı
14:20 Kışanak Amed'te: Kobanê vicdan meselesiydi, vicdan kazanacak
14:16 Birçok kentte Kobanê Davası protestosu
14:13 Sêrt kayyımın tahsis ve devir işlemleri iptal edildi
14:06 Wan sokakları: Kararı mahkeme değil, iktidar verdi
13:56 Adalet Bakanı Tunç'tan Kobanê Davası açıklaması
13:55 Ege cezaevlerinde 1 yılda 934 hak ihlali
13:43 'Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulsun' talebi
13:34 30 yıllık tutsağın tahliyesi ikinci kez engellendi
13:29 Curnê Reş seçmenlerine mektup: 2 Haziran'da zafer halayına duralım
13:27 Mêrdîn 1’inci Kitap Festivali başladı
13:07 Hukukçular: Düzmece yargılamayla verilen cezaları tanımıyoruz
12:00 İmralı için ailelerden görüşme başvurusu
11:52 Kobanê Davası dünya basınında
11:26 İfadeye çağrılan Akıl ve Çağlı gözaltına alındı
11:14 Erdoğan'ın affettiği Çetin Doğan tahliye edildi
11:06 DEM Parti 3 kentte Kobanê Davası kararlarını protesto edecek
11:05 TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı
11:00 2 kişiyi öldüren AKP’linin babasına Erdoğan affı!