Amara Dwla'nın duyulmayan çığlıkları

  • kadın
  • 09:06 9 Eylül 2021
  • |
img

URFA - Not defterine “İçimdeki çığlıklar beni yutuyor” diye not düşen ve babası tarafından katledilen 13 yaşındaki Amara Dwla, alıkonuldu, evliliğe zorlandı, işkence gördü ancak sesini duyan olmadı. 

 
Filistin asıllı Suriyeli 13 yaşındaki Amara Dwla, 2 Eylül gecesi Urfa’nın Eyyübiye ilçesi Şıhmaksut Mahallesi’nde yaşadığı evde yanıcı maddeyle yakılmış halde bulundu. Komşularının ihbarı üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırılan Amara, babası Ahmet Mohammed Dwla tarafından işkenceye maruz kaldıktan sonra yakıldığını söyledi. Amara, ifadesinin alınmasının üzerinden 24 saat geçmeden yaşamını yitirdi. 
 
Herhangi bir yakını ve akrabası olmadığı için Amara’nın cenazesi Urfa’da kimsesizler mezarlığına defnedildi. Ahmet Mohammed Dwla, 12 yaşındaki kızı L. Dwla’yı da yanına alarak, Suriye’ye kaçmak için hazırlanırken, gözaltına alınarak tutuklandı. L. Dwla ise çocuk esirgeme kurumuna yerleştirildi. 
 
Ahmet Mohammed Dwla, emniyet ifadesinde “namus” kavramının arkasına sığınsa da gerçeğin öyle olmadığı Amara’nın kendi el yazısıyla tuttuğu notlarında ve komşularının hem polise verdiği ifadelerinde hem de Mezopotamya Ajansı’na (MA) aktardıkları bilgilerle ortaya çıktı. 
 
 
ŞİDDET, CİNAYETE TEŞEBBÜS, YARALAMA 
 
Ortaya çıkan bilgiler, Mohammed Dwla’nın daha önce de birçok şiddet olayına karıştığını gösteriyor. Kızları Amara Dwla ve 12 yaşındaki L. Dwla ile birlikte birkaç sene önce Filistin’den Suriye’nin Lazkiye kentine göç eden aile, bir süre burada yaşadıktan sonra Hatay’a, oradan Antep’e, son olarak da Urfa’nın Eyyübiye ilçesinin Şıhmaksut Mahallesi’nde iki katlı bir evin giriş katına yerleşti. Mohammed Dwla, bu göç güzergahında Suriye, Hatay ve Antep’te dini nikahla evlilik yaptığı ve aralarında Amara'nın annesinin de bulunduğu 3 kadına şiddet uyguladı, kadınlardan birini katletmek istedi. Amara'nın annesi, kurtuluşu Lübnan'a kaçışta buldu. 
 
Hatay’da bir genci “kızına sarkıntılık yaptığı” gerekçesiyle kesici aletle yaralayan Dwla, işlediği suçlardan aranıyordu. İki kızıyla birlikte kaçarak Eyyübiye ilçesi Şıhmaksut Mahallesi’ne yerleşen Dwla, 4 aydır burada yaşıyordu. Komşuların verdiği bilgiye göre; inşaat işçisi olan baba kızlarının sokağa çıkmasına izin vermiyor, son bir aydır da işe giderken çocuklarının üzerine kapıyı kilitliyordu. 
 
BABASININ EVLİLİĞİ KARŞILIĞINDA…
 
Ailenin Urfa’da hiç akrabası bulunmadığı, gelen gidenlerinin olmadığı, son bir aydır yakın bir mahallede oturan Suriyeli bir ailenin sık sık aileyi ellerinde hediyelerle ziyaret ettiği bilgisini paylaşan komşuları, işin aslını sonradan öğrendiklerini belirtiyor. Mohammed Dwla, kendilerini ziyaret eden ailenin kızı ile evlilik planları yapıyor, karşılığında ise kızı Amara Dwla’yı ailenin yaşça büyük oğulları ile evliliğe zorluyordu. Kızının henüz çocuk yaşta olması sebebiyle karşı aileden 2 bin TL de para talebinde bulunuyordu. 
 
İŞKENCENİN İZLERİ
 
Ancak babanın tüm zorlamalarına rağmen 13 yaşındaki Amara, evliliği kabul etmediği için bir ay boyunca işkence gördü. Olan bitenden şüphelenseler de “aile içi meseleler” diyerek karışmadıklarını söyleyen komşuları, aileye yardım için ara sıra götürdükleri erzakları teslim ederken dahi Amara’nın yüzünü göremediklerini belirtiyor. Amara, kapının arkasından korkmuş gözlerle komşularının getirdiği yardımları alıyor ve hemen sonra kapısını yeniden kilitliyordu. Yaşananları ve tanıklıklarını anlatan komşuları, babanın “kızlarımı korumak için kapıyı kilitliyorum” sözlerine inanıp Amara ile konuşmadıklarını ve kendisine yardım etmedikleri için pişmanlıklarını dile getiriyor. 
 
Komşuların tanıklıklarından sonra Amara’nın yaklaşık 4 aydır yaşadığı, banyo ve tuvaleti sonradan eklenmiş iki göz eve geçiyoruz. Amara Dwla’nın günlerce hapis tutulduğu, işkence gördüğü, son olarak katledildiği evde yaşadıklarının izleri hala olduğu gibi duruyor. İki oda bir mutfak ve sonradan banyo olarak kullanılan havalandırmasız bir bölmeden oluşan evin sadece mutfağında ve bir odasında pencere bulunuyor. Her iki pencere de sonradan açılmış gibi tavana yakın bir noktada. Banyo olarak kullanılan bölmenin duvarı da sokakta bulunan fırının ambarı ile bitişik. Komşuları sürekli banyoda işkence gören Amara’nın sesini bu nedenle duymadıklarını düşünüyor. 
 
Evde bir çekyat, bir yer yatağı, küçük bir radyo, buzdolabı, birkaç mutfak malzemesi, çocukların kıyafetleri ve oyuncakları dışında bir şey bulunmuyor. Komşular ailenin sadece birkaç bavulla mahalleye geldiklerini ve bu eşyaların da hayırsever birkaç dernek aracılığıyla temin edildiğini söylüyor. Evde en çok dikkat çeken ise çocukların oyuncakları, Amara’nın yaptığı resimler, yazdığı şiirler, şarkı sözleri ve tuttuğu notlar. Henüz 13 yaşında olmasına rağmen üç ülke ve Türkiye’de üç kent değiştiren Amara, birkaç metre karelik bu evde bilinenlerin dışında kim bilir neler yaşadı. Babasının yapmak istediği evliliğe kurban edilmek istemeyen ve karşı çıkan Amara, kendisini neyin beklediğini belki de biliyordu. O yüzden babasının ısrarlarına karşı durdu, işkence gördü ve yakılarak katledildi. 
 
Amara’nın arkasından bıraktığı notlar, yazdığı hikaye ve şarkı sözleri, çocuk yaşına rağmen yaşadıklarının ağırlığını ortaya koyuyor. Bir çığlık niteliğinde olan notları, adım adım katliama giden olaylar silsilesinden kurtarılamayan Amara gibi başka çocukların da aynı muameleye maruz kalmaması için ders niteliğinde. 
 
AMARA’NIN HİKAYESİ 
 
Çizgili defterde yer alan ve Arapça kaleme aldığı bazı hikayelerde Amara, dayatılan evliliğin gerçekleşmesi durumunda olabileceklere dair tespitlerde bulunuyor. Yaşadıklarını ve evlenmesi durumunda yaşayacaklarını Safa karakteriyle anlatıyor. Amara, babası tarafından şiddet gören, daha sonra evli bir erkekle evlendirilen ve bu erkek tarafından da şiddet gören Safa karakteri üzerinden kendi yaşantısını anlatıyor. Hikayede Safa, mutsuz bir kadın. Safa dışında hikayede adı geçen Latife, Zeynep gibi diğer kadınlar da baskı gören ve kendisi gibi mutsuz kadınlar. 
 
SAFA KARAKTERİ 
 
Öyle ki Amara yazdığı hikayenin bir bölümünde, “Safa kısa elbisesi ile sokağa çıkıyor ve çocuk gibi yağmur altında oynuyor” diyor. Hapis hayatı yaşayan ve şiddet gören, sesini kimseye duyuramayan Amara, defterinin bir başka sayfasına bir gün bu karanlıktan kurtulacağını düşünerek “Kötü durumdayım, içim buruk, ama umudumu kaybetmedim, elbet bir gün kanadım kırık olsa bile uçacağım, hiç kimse karşımda duramayacak” diye not düşüyor. 3 Temmuz 2021 tarihli bir notta ise Amara, “Suriyelilerin Türkiye’den fazla maaş alıyorlar” gerekçesiyle kovulacağı kaygısını taşıdığını söylüyor ve Suriyelilere yönelik saldırılardan bahsediyor. 
 
El yazısıyla tuttuğu notlarından birinde de şu ifadelere yer veriyor: “Gözlerim hikayemi anlatıyor, teknemi alabora eden dalgalar gibi içimdeki yalnızlığım. Bana ne oldu böyle, güvenemiyorum artık. Çaresizlik içindeyim, eridim ve kayboldum. Mutluyum dedim yalan söyledim, bu yolda feda ettim, feda edildim. Karanlıkta yalnızım, ağlıyorum ve gözyaşlarım bulutlardan boşalan yağmur gibi, içimdeki çığlıklar beni yutuyor. Sevdiklerimi kaybettim, yaşamıma dair tüm izler kayboldu. Yaşadığım üzüntü beni rüyalarımdan da mahrum bıraktı. Yaşadıklarımdan yoruldum.” 
 
AMARA’NIN DİRENİŞİ 
 
Amara, defterinin bir başka sayfasında da yaşama umuduna dair not düşüyor: “Tüm işkencelerin ortasında, ne güvenli bir liman, ne de içime dolan bir huzur buldum, ta ki bir gün Nur beni ziyarete gelene kadar. Nur, içime ışık oldu, beni aydınlattı. Kalbimdeki karanlığı yırttı. Bana, ‘hayatına başla ve kalbini umutla doldur’ dedi. ‘Hayallere dalma, ne kadar acı çeksen de durmadan yürü’ dedi. Tembelliğin izlerini üzerimden sildim, çabaladım, böylece istediğimi elde edebilirim, teknem geri dönmüş olsa da, yelkenim güvende.” 
 
AMARA’NIN ANNESİ 
 
Amara, bir çocuğun annesine olan duygularını anlatan bir şarkıya ait sözleri de not ediyor: “Annem, huzur da sensin, güven de sen. Kalp atışların huzurun kaynağı, hiç şikayet etmiyorsun, zamanın ilacı, yolumun ışığı annem.” Etrafı çiçeklerle süslü sayfaların birinde de baskı ve zor günleri anlatan bir şarkıya ait sözler şu şekilde yer alıyor: “Masum ve zayıf insanları korumak için kendime söz verdim, iradem dağlar kadar sarsılmaz…”
 
Amara, en son defterine şöyle bir not düşüyor: “İnsanların çoğu doğrunun ne olduğunu bilir, ancak yanlış yapar.”
 
MA / Arjin Dilek Öncel
 

Diğer başlıklar

12:43 Yolda önlem alınmamasına tepki: Hakkari’de ölüm var!
12:32 4 Ocak mitingine çağrı: ‘Umut hakkı’nı savunmak, barışı savunmaktır YENİLENDİ
12:30 DTSO Meclisi’nden çağrı: Barış ve ekonomi için somut adım şart
12:27 Nihal Ay’ın taziyesine kitlesel ziyaret
11:25 Enflasyonun düşeceğini bekleyenlerin oranı düştü
10:50 AİHM İmamoğlu dosyasını ‘öncelikli’ inceleyecek
10:16 Buca Belediyesi işçileri yeniden iş bıraktı
09:59 Süreç anketi: 'Umut hakkı' talebi yüzde 71 oranında
09:43 Karasu: Kürt halkının iradesinin dikkate alınması gerekiyor
09:20 Mazlum Ebdî Şam’a gidecek
09:17 Doğum izni düzenlemesi: Kadınların hayatını zorlaştıracak
09:17 Edebiyat, folklor, bilim ve direnişin sesi: Sehîdê Îbo
09:15 Kadınların talepleri 'yetersiz elektronik kelepçe' gerekçesiyle reddediliyor
09:14 Wan Barosu Cezaevi Komisyonu'ndan Kaya: Süreci sabote etmek isteyen hapishane ve yönetimleri var
09:13 Yazar Tunç: Mereş'te yaşananlar soykırımdı, devlet yüzleşmeli
09:13 Sanatçılar: Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için miting alanını dolduralım
09:07 Gaxan'ın bu yılki gündemi: Demokratik toplum ve barış
09:06 Dumlu'da tutsaklara sistematik şiddet
09:01 İnsan hakları ve yargı açısından garabet bir yıl geride kaldı
09:00 Avrupa yıl boyunca Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü haykırdı
09:00 26 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
08:49 Çok sayıda kent için kar ve sağanak uyarısı
08:40 Futbolda bahis soruşturması sürüyor: 29 kişi hakkında gözaltı kararı
08:32 Colemêrg'de bir araç Zap Suyu'na yuvarlandı
08:30 Asgari ücret artışı Resmi Gazete'de yayımlandı
25/12/2025
23:55 Selim Sadak’ın hayati riski sürüyor
23:17 Erdîş’te yangın: 15 kişi hastaneye kaldırıldı
23:13 Wan’da kavgada bir kişi hayatını kaybetti
21:34 Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê’de abluka sürüyor
21:25 Asgari ücrete tepki: Geçim artık imkansız
20:56 Boş dairede bir kadın hayatını yitirmiş halde bulundu
20:17 Pulur’da Gaxan kutlandı
20:12 Aralık ayı katliamları yürüyüşle protesto edildi
19:37 Minbic’te 1 çocuk katledildi
19:35 İsrail Lübnan’da aracı hedef aldı: 2 ölü
18:54 DEM Parti İzmir Kadın Meclisi: Leyla Zana onurumuzdur
18:41 Geçiş hükümetine bağlı gruplar bir çocuğu katletti
17:35 Mazlum Alas'ın taziyesine kitlesel ziyaret
17:14 İran Kürt yurttaşa idam cezası verdi
16:47 Gazeteci Aykol'un tedavisi sürüyor
16:40 Emeklilerden iktidar protestosu: Bu iktidar sermayenin iktidarıdır
16:38 Nihal Ay'ın taziyesine kitlesel ziyaret
15:33 Pêrtag Belediyesi, GES kurulması için 350 dönümlük araziyi kiraya verdi
15:20 Mazlum Ebdî: Entegrasyon noktasında ortak anlayışa varılmıştır
15:04 MED TUHAD-FED: İstasyon Meydanı'nı barış meydanı yapalım
14:45 Sudan’da 73 kadın ve 29 kız çocuğu alıkonuldu
14:44 'Ajanlaştırma baskısına' karşı mücadele vurgusu
14:36 Ayşegül Doğan: Türkiye Suriye’de yapıcı rol oynamalı
13:36 İslami Araştırmalar Federasyonu eşbaşkanları seçildi
12:46 Eğitim Sen: Şiddeti çözmek uzun vadeli eğitim politikalarıyla mümkün
12:12 DEM Parti'den Leyla Zana'ya yönelik saldırılara karşı suç duyurusu
12:10 Mêrdîn'de Süryaniler ‘Doğuş Bayramı’nı kutladı
11:47 Wan'lı yurttaşlar: Devlet adım atsın
11:35 Libya heyetini taşıyan jete ilişkin yeni detaylar
11:16 Abdullah Öcalan: Demokratik İslam, Medine Vesikası’nın ruhuna dönmektir
11:09 Fenerbahçe Başkanı Saran adliyeye sevk edildi
11:00 Tülay Hatimoğulları: Kürt meselesi herkesin yüzleşmesi gereken bir meseledir
10:48 Riha’da ‘Umut ve Özgürlük’ mitingine çağrı
10:32 70 yaşındaki gazeteci 70 gündür direniyor
09:37 Kadınlara 4 Ocak çağrısı: Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü haykıralım
09:30 Kriz, toplumsal çöküş ve direniş: Zibechi'den alternatif bir dünya okuması
09:28 Ercan Yılmaz: Meclis’e sunulan raporlar meseleyi çözme noktasında eksik
09:23 Bastonuyla açtığı çukurlara ‘umut tohumlarını’ ekti
09:21 Ekonomist Döğüş: Asgari ücret yoksulluk sınırına göre tanımlanmalı
09:19 'Cezaevlerinde sürece provokasyon' uyarısı
09:17 Kadın balıkçılar 120 gündür balık çiftliği nöbetinde
09:09 Hastanedeki ‘hukuksuzluğa’ dava açacak savcı arıyor!
09:06 GABB Eşbaşkanı Neslihan Şedal: Yerele yetki ülkeyi bölmez, bütünleştirir
09:02 İran ve Rojhilat'ta 2025: Tarihi bir kırılma yılı oldu
09:00 25 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
08:37 Meteoroloji'den çok sayıda il için uyarı
24/12/2025
23:53 Paris'te katledilenler anıldı: Avrupa gerçeği açığa çıkarsın
22:47 Nijerya’da camide patlama
20:46 Kadın Emeği Almanağı'nın sergisi düzenlendi
20:27 Sadettin Saran tekrar gözaltına alındı
19:42 QSD: 6 DAİŞ’li yakalandı, bomba yüklü araç etkisiz hale getirildi
19:37 Şehitler Mağarası’nda 33 yıl sonra ilk anma
19:29 KHK eyleminde asgari ücret tepkisi
19:23 Asgari ücret protestosu: Bu sömürü düzenine mahkum değiliz
19:19 CHP’li Alp’ten CHP’li Dikbayır’a: Kürtlerin inkarı çoktan tarih oldu
19:13 11’inci Yargı Paketi itirazlara rağmen kabul edildi
19:08 Gülistan Kılıç Koçyiğit'ten siyasi tutsakların kapsam dışı bırakılmasına tepki
18:34 7,5 aylık bebeğin darp edildiği ortaya çıktı
18:30 Aralık ayı açlık sınırı 30 bin 665 lira
18:27 Mereş Katliamı anması: Yüzleşmeden barış olmaz
18:19 Netayahu’dan Gazze’ye saldırı tehdidi
18:16 Depremde can kayıplarında sorumluluğu olanlara tahliye yok
18:08 11'inci Yargı Paketi görüşmeleri: 'Kürtler annesini görmesin' paketidir
17:38 Zonguldak'ta 2 kadın katledildi
17:31 Okul bahçesinde araç çarpan çocuk yaşamını yitirdi
17:14 Geçiş hükümeti ateşkesi ihlal ediyor
17:01 Şam’a bağlı güçlerin Halep’te katlettiği kadın son yolculuğuna uğurlandı
16:48 Sidar Amed'in yaşamını yitirdiği açıklandı
16:35 Erdoğan'dan CHP'ye rapor eleştirisi: Çözüme dair hiçbir reçeteleri yok
16:18 ABD’den Venezuela’ya askeri müdahale hazırlıkları: Kuşatma sürüyor
16:17 Gülistan Kılıç Koçyiğit: Rapor barışın hukuksal altyapısını oluşturmalı
16:15 Gazeteci Aykol'un sağlık durumunda değişiklik yok
16:02 Kurtulmuş’tan ‘süreç’ uyarısı: Türkiye kuşatılmaya çalışılıyor, çok vaktimiz kalmadı
15:57 Hakan Fidan Hamas Heyeti ile görüştü
14:47 Tahliyesi 15 ay ertelenen tutsağın durumu Meclis gündemine girdi
14:29 Rapor: Pişmanlık dayatması ve süreç sorularıyla tahliyeler erteleniyor
14:19 Panos'da taziyeye kitlesel ziyaret
14:12 Asgari ücret 'zammı' protestosunda ortak mücadele çağrısı
13:35 Meclis Komisyonu’nun çalışma süresi 2 ay uzatıldı
13:27 Ev baskınında Kürtçe konuşan anne darp edildi
13:08 Kürt Sanatçılar Birliği'nden 'Umut ve Özgürlük' mitingine çağrı
11:59 Şirnex'ta ev baskınları: 3 gözaltı
11:46 Alman Sosyolog Treiber: ‘Demokratik entegrasyon’ ilkesi nesnel koşullara uygundur
11:30 AYM’den tutsakların görüşmelerinin kaydedilmesine ihlal kararı
11:26 Komisyon çalışma süresinin uzatılması için toplandı
11:07 Libya heyetini taşıyan uçağın ses kayıt cihazına ulaşıldı
11:04 Kürtçe savunmaya engel: Mahkememde Türkçe konuşacaksınız!
11:01 'Umut ve Özgürlük mitingi demokratik çözümünün başlangıcı olacak'
10:40 Aldar Xelîl: HTŞ, BAAS rejiminin farklı bir versiyonudur
10:36 DEM Parti MYK toplandı
10:13 Döviz güne nasıl başladı?
09:53 Uyuşturucu operasyonu genişletildi: 22 kişi hakkında gözaltı kararı
09:49 Suriye belirsizlikle 2026 yılını karşılıyor
09:37 Fenerbahçe Başkanı Saran’ın uyuşturucu testi pozitif çıktı
09:35 Asgari ücreti protesto ederken gözaltına alınan gençler serbest
09:21 Verilmeyen suyun faturası yüksek kesildi!
09:20 Mehmet Altan: Siyaset demokratikleşmeden sorunlar çözülmez
09:17 Gülcan Kaçmaz Sayyiğit: Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanmalı
09:02 Gençler 'sosyalist toplumda gençliğin rolünü' tartışacak
09:00 24 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
08:59 ‘Düşen’ uçakta Libya Genelkurmay Başkanı dahil 8 kişi öldü
08:34 ‘Değerli kağıtlara’ yüzde 19 zam
23/12/2025
23:59 Halep’de ki saldırılar Winterthur’da protesto edildi
23:53 Libya heyetini taşıyan jetin enkazına ulaşıldı
22:22 Fidan konuşurken basın toplantısı bitirildi
22:16 Libya Genelkurmay Başkanı'nın olduğu jet ile bağlantı kesildi
21:44 'Asgari ücret 28 bin, sarayın günlük harcaması 58 milyon lira'
21:09 QSD'den DAİŞ operasyonu: 3'ü öldürüldü, 5'i yakalandı
21:06 Asgari ücreti protesto eden gençlere gözaltı
21:02 Depremzedeler yargı paketi geçmeden nöbeti bitirmeyecek
19:53 Kayyımın işten çıkardığı 223 işçi: Direnişimizi büyüteceğiz
18:48 2026 asgari ücreti belli oldu!
18:27 Mereş Katliamı anması: Faillerle yüzleşme sağlanmadı
18:25 İsrail Lübnan komutanını öldürdü
18:23 Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi’nden Koma Amed açıklaması
18:21 Demokratik Modernite davası ertelendi
18:18 Belgin Kanat 12 yıl sonra tahliye edildi
17:57 Gazze’de 70 bin 942 kişi katledildi
17:45 DİSK'in asgari ücret yürüyüşü Ankara'ya vardı
17:40 İsrail’de Alman kadın aktiviste cinsel saldırı
17:26 Esad'dan kalan cezaevleri hala kullanılıyor
17:09 AKP ve MHP’den 11’inci Yargı Paketi’nde geri adım
17:06 İktidar ve işveren temsilcileri asgari ücret için 3’ün kez toplanacak
17:03 Mezopotamya İslami Araştırmalar Federasyonu kongresine çağrı
17:01 Kurtulmuş, Meclis grubu olmayan partilerin komisyon üyeleriyle görüştü