Yousif Ismael: ABD Suriye'den çekilir, Irak’ta kalır

  • dünya
  • 10:28 20 Eylül 2021
  • |
img

HABER MERKEZİ - Washington Kürt Enstitüsü Müdürü Yousif Ismael, ABD'nin Suriye’de kalma şansının Irak’a nazaran daha düşük olduğunu belirterek, “ABD Irak’ta kalmak için elinden geleni yapacaktır. Eğer Irak’tan çekilme kararı alırsa, Kürdistan Bölgesi’nden de çekilecektir” dedi. 

Ortadoğu denilince akla ilk gelen vekâlet savaşları, petrol baronluğu, cihatçı oluşumlar, emperyalist düşler, süzeren-vassal ilişkileri ve kargaşa oluyor. Bu keşmekeş ortamında Mezopotamya’nın otokton halkı olarak Kürtler, kendi geleceklerini inşa etmek için mücadele ediyor. Tek amaçları, yaşadıkları kara parçasının özneleri olmak. Ağır bedeller ödeyen Kürtler, çok kutuplu dünyada bazı güçlerle fikir teatisinde bulunmadan bu amaca ulaşmanın bir “ütopya” olduğunun da bilincinde. 
 
Bu güçlerden biri, Ortadoğu’daki vekâlet savaşının bir parçası olan Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), aylar önce yönetim değişikliği gerçekleşti. Joe Biden başkanlığındaki yeni hükümetin Donald Trump’a nazaran Ortadoğu’da daha “yapıcı” bir politika uygulayacağı tahmin ediliyor. Biden yönetiminin Kürtlere yönelik tutumunu ve Ortadoğu stratejisini, Washington Kürt Enstitüsü Müdürü Yousif Ismael ile konuştuk.
 
Son dönemde Joe Biden yönetiminin Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemediği ve Kürt sorununu Türkiye ile var olan ilişkilerin üstünde tutmaktan imtina ettiği yönünde bir kanı var. ABD yönetimi, Ortadoğu’da Türkiye’nin çıkarlarına öncelik mi tanıyor? 
 
Washington’da eski ve yeni ABD’li siyasetçiler arasında her daim bir söz vardır: “Türkiye önemliydi, önemlidir ve önemli olacaktır.” Bu yaklaşım hem Demokratlar hem Cumhuriyetçiler arasında devam ediyor. Eğer ABD Türk devleti ve devletsiz bir toplum olan Kürtler arasında bir seçim yapacak olursa, önceliği her zaman Türkiye’ye verir. Bunun birçok sebebi var. Her şeyden öte Türkiye bir NATO müttefikidir, yasa gereği ABD ve Avrupalı devletler, Türkiye’yi savunmak zorunda kalıyorlar. Türkiye’de var olan otoriter rejime rağmen ABD, Türk devletinin sahip olduğu jeopolitik önem ve Ortadoğu’da diğer süper güçlerle yaşadığı rekabetten dolayı Türkiye’ye destek veriyor. Bence Kürtler, Kürt liderleri ve partileri, politikanın temelde “çıkar” üzerine kurulduğunu unutuyor gibiler. Sorunlara karşı realist tutum takınmalı ve çok fazla duygusal olunmamalıdır. 
 
 
Türkiye ve sahadaki cihatçı vekilleri, hatta DAİŞ, Suriye Kürtlerine saldırdı. ABD’nin onayıyla Rojava’da bazı yerlerde etnik kıyım yaptılar. ABD’nin Türkiye’yi desteklediği çok örnek var tabii. Bunlardan en önemlisi PKK’yi yurtdışı ‘terör örgütleri listesi’ne almasıydı.
 
2018 yılında alanında oldukça yetkin Washingtonlu uzman David Pollock, Kürtlere, Amerika’yı Türkiye ve kendileri arasında bir seçim yapmak zorunda bırakmamaları konusunda bir tavsiyede bulunmuştu. Zira ona göre ABD, böyle bir durumda Türkiye tarafını seçecektir. Nitekim bir yıl sonra Türkiye ve sahadaki cihatçı vekilleri, hatta DAİŞ, Suriye Kürtlerine saldırdı. ABD’nin onayıyla Rojava’da bazı yerlerde etnik kıyım yaptılar. ABD’nin Türkiye’yi desteklediği çok örnek var tabii. Bunlardan en önemlisi PKK’yi yurtdışı “terör örgütleri listesi”ne almasıydı. Bilindiği gibi Bill Clinton yönetimi, Türkiye’yi yatıştırmak ve bazı silah antlaşmaları yapmak için 1997 yılında PKK’yi “terör örgütü” olarak tanımlamıştı. Hâlbuki yurtdışı “terör örgütleri” listesindeki diğer örgüt veya gruplara nazaran PKK, ABD’yi veya Amerikalıları herhangi bir şekilde tehdit etmemişti. Ancak ABD’de diğer yönetimler de Türkiye Kürtlerine yönelik aynı politikayı devam ettirdiler. Mesela İran’da faaliyet yürüten Halkın Mücahitleri Örgütü, bazı lobicilik girişimleri sonucu 2012 yılında yurtdışı terör örgütleri listesinden çıkarıldı. Örgüt, bazı ABD’li diplomatları öldürmesi ve kuruluşundan itibaren derin bir ABD karşıtlığı barındırmasına rağmen listeden çıkarıldı. Bu durum ABD’nin çıkarıyla da örtüşmekteydi. 
 
Şimdiki ABD yönetimi, Türkiye ile daha öncekine benzer bir tutum içindedir. Bu tutumu Erdoğan için değil, gelecek için ve Erdoğan sonrası dönem için sürdürüyor. Erdoğan yönetimi, ABD ve Türkiye arasındaki ilişkilere çok zarar verdi. Özellikle bunu Türkiye’yi Rusya gibi devletlerle ticaret yapmaya ve silah anlaşması imzalamaya zorlayarak yaptı. Olası yeni Türkiye hükümetinin bu yükümlülüklerden kaçınması oldukça zor olacaktır. ABD her zaman Türkiye’yi geri kazanmaya çalışacaktır. ABD’nin dış politikasında Türkiye Kürtleri için ise kısa vadede bir ümit beklemek pek mümkün gözükmüyor. Ancak ABD yönetimi, Kürtlerin adil katılımını barındıran daha demokratik bir Türkiye’yi çok arzu ediyor. 
 
Her şeye rağmen şunu söylemeliyim ki Erdoğan’ın ABD, NATO ve Batılı müttefik devletlerin çıkarlarına aykırı davranışları, Türkiye’ye alternatif yeni dinamikleri gündeme getirmektedir. Örneğin son zamanlarda Yunanistan’la kurulan uluslararası ve bölgesel işbirliği, Türkiye’nin Batı için bölgeye tek giriş bileti olmadığını göstermektedir. Yunanistan günümüzde ABD, İsrail, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler ile kurduğu olumlu ilişkilerin keyfini çıkarıyor. Bir noktada ABD, Türkiye’ye oranla iyi bir insan hakları siciline sahip Yunanistan’a, alternatif bir coğrafya olarak daha fazla odaklanacaktır. Fakat böyle bir tutumu takınmak AB için oldukça zor. Zira Türkiye Avrupa’ya girişte ilk basamak gibidir ve elinde mülteci kartını taşıyor. 
 
Bilindiği üzere Biden yönetimi, Delta Crescent adlı enerji şirketinin Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (AANES) ile yaptığı petrol anlaşmasını bozdu. Bu anlaşma çerçevesinde bölge yönetiminin bütçesine her yıl ortalama 2 milyar dolarlık bir kaynak aktarımı söz konusuydu. Biden yönetiminin şirketin lisansını yenilememesi, özerk bölgeye vurulan bir darbe olarak yorumlanıyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz? 
 
Trump, medyada ABD’nin Suriye’de petrol için kaldığı yönünde bir kampanya başlatmıştı. Amerikalıların aklını karıştırma veya yanlış yönlendirmeye dönük bir hamleydi. 
 
Suriye Devrimi veya Suriye İç Savaşı’ndan 2 yıl sonra, Haziran 2013’te, Obama yönetimi Suriye muhalefetinin idaresi altındaki bölgeleri ihtiva eden bir sınırlı yaptırım muafiyeti ilan etti. Muafiyet enerji, tarım ve telekomünikasyon sektörleriyle ilgiliydi. Amaç Suriye muhalefetinin idaresi altındaki bölgelerde ekonomik yükü hafifletmekti. Bu yaptırım muafiyeti yasası hâlâ geçerlidir. Ancak ABD’nin Suriye’deki ilk misyonu DAİŞ’i yenmektir. Terörle mücadele etme amacıyla askeri birlikleri sahada konuşlandırmak ise ABD Kongresi’nin yetkisindedir. ABD askerinin Rojava’dan çekilmesinden sonra Türkiye ordusunun bölgeye saldırması esnasında Trump, medyada ABD’nin Suriye’de petrol için kaldığı yönünde bir kampanya başlatmıştı. Amerikalıların aklını karıştırma veya yanlış yönlendirmeye dönük bir hamleydi. 
 
Halkın Suriye’deki “petrol anlayışına” karşı duyduğu öfkeli reaksiyon seçimlere yansıdı. Biden yönetimi, iktidara gelir gelmez Trump’ın iddialarını çürütmüş, ABD’nin Suriye’de kendi ulusal çıkarı ve DAİŞ’le mücadele için kalması gerektiğini uygun bulmuştu. Böylece Delta Crescent şirketinin Suriye’deki rolüne son verildi. Bu şirket Trump döneminde Rojava ile bir antlaşma yapmıştı. Bana göre bu şirketin oradaki faaliyetine son verilmesi, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasındaki meseleye partizanca bir yaklaşımdı. Eğer Delta Crescent veya bir başka şirket Rojava’da çalışmaya devam etseydi, bu ABD’nin bölgeyi stabilize etme amacı için daha iyi olurdu. Bu aynı zamanda bölgedeki özyönetim için de faydalı olurdu ve bölge yönetiminin yarı olarak tanınması anlamına gelirdi. 
 
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin diğer şirketlerle bağlantı kurması gerektiğini veya Delta Crescent firmasının ABD’li siyasetçilere ve hukukçulara Suriye’de faaliyet yürütmenin yararlarını anlatması gerektiğini düşünüyorum. Bunun yanı sıra AANES, körfez Arap ülkeleriyle ve Avrupa Birliği ile benzer bir ilişki geliştirebilir. Onlarla kurulacak bir ilişki, gelecekte Suriye rejimiyle yapılacak olası görüşmelerde Rojava yönetimine yarar sağlayabilir. Körfez Arap ülkeleri ve AB ülkeleri, ABD’ye oranla Suriye rejimiyle daha iyi münasebetlere sahiptir. 
 
ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi bir kaos yarattı ve Taliban güçleri kısa sürede iktidarı ele geçirdi. Eğer Amerikan ordusu Irak’tan veya Suriye’den çekilirse, Kürtler benzer bir kaosla karşı karşıya kalabilir mi? Dış destek olmadan kendilerini savunmaları mümkün mü? 
 
ABD’nin Afganistan’ı bu şekilde terk etme tarzının doğru olmadığını düşünüyorum. Afganistan, Irak ve Suriye’den farklı bir ülkedir. Yine Suriye ve Irak arasında da büyük bir fark var. Amerika’nın Suriye’de kalma şansı, Irak’a nazaran daha düşük. ABD, 2011 yılından beridir uyguladığı politika yüzünden ve Rusya’nın kontrolü ele geçirmesinden dolayı Suriye’de fazla kalmayacaktır. Suriye Kürtlerine her gün tekrar tekrar hatırlatılmalı, ABD Suriye’de sadece DAİŞ’le mücadele için var. Yeterince yatırım yapmadı. Rojava veya AANES’ten dolayı Türkiye’yi kaybetmek gibi bir planı yok. Evet, ABD muazzam bir askeri destek sundu. AANES, ABD ile sıkı ilişkilerini her zaman sürdürmelidir. Lakin şartlar değişmedikçe, ABD Suriye’de uzun süre kalmaz ve şundan eminim ki Trump tarzı olası bir ABD yönetiminde geri çekilme kaçınılmaz olacaktır. 
 
ABD Irak’tan çekilme kararı alırsa, o zaman Kürdistan Bölgesi’nden de çekilecektir. Bununla birlikte ara ara “tek Irak” politikası devam ettikçe, ABD’nin Kürdistan Bölgesi’nde tek güç olarak kalacağı duyumlarını alıyoruz. 
 
Bugün Washington’da Irak ile ilgili iki farklı görüş hâkimdir. İlki, Irak ABD için önceliklidir ve 2003 yılından beridir ABD, ülkeyi inşa etmeye çalışmaktadır. Bu görüşe göre Irak’ta Kürdistan Bölgesi, ayrılmadıkça veya bağımsızlık arayışına girmedikçe, her zaman gereklidir. Rusya, Suriye’de güçlüdür ve İran, Çin’in de facto kolonisi haline gelmiştir. ABD, kendi çıkarları için verdiği mücadelede, Irak’ı tek şans olarak görebilir. İkinci görüş ise ABD’nin Irak’tan çekileceği yönünde. Özellikle İran yanlısı bir politikacının başbakan seçilmesi durumunda, ABD’nin Irak’tan geri çekilmesi konusunda baskı altına alacağı düşünülüyor. Bu senaryoya göre Kürtler; Ankara, Tahran ve Bağdat’ın saldırılarına karşı savunmasız kalacaklar. Nitekim biz bunu 2017 bağımsızlık referandumundan hemen sonra görmüştük. Amerikan halkı da ABD’nin finans kaynaklarını tüketen sonu gelmez savaşlardan artık bitkin düşmüş durumda. Her iki görüş de gerçekçidir. Ancak bana göre, ABD Irak’ta kalmak için elinden gelenin en iyisini yapacaktır. Eğer Irak’tan çekilme kararı alırsa, o zaman Kürdistan Bölgesi’nden de çekilecektir. Ancak ara ara “tek Irak” politikası devam ettikçe, ABD’nin Kürdistan Bölgesi’nde tek güç olarak kalacağı duyumlarını alıyoruz. 
 
AANES ve Bölgesel Kürt Yönetimi’nin kendi farklılıklarını bir kenara koyup, ulusal Kürt güvenliği üzerinde birleşmesi gerek. Her iki tarafın kendi güvenlikleri açısından uluslararası bir destek alabilmesi için iktidarın barışçıl değişimini ve demokratik değerleri tesis etmesi ve ileri taşıması gerek. Her iki tarafın AB ülkeleri ve körfez Arap devletleriyle yeni ilişkiler geliştirmeye ve lobicilik yapmaya ihtiyacı var. İki taraf Birleşmiş Milletler, AB ve Arap Birliği üzerinden birbirine yardım edebilir. Ortak bir askeri güç kurarak ve kurumsallaşarak uluslararası yardımın etrafında toplanabilir ve düşmanlarını iki tez düşünmeye zorlayabilir. 
 
Adil olmak gerekirse, AANES, Türk saldırıları ve işgalleri altında elinden gelen her şeyi yaptı. Barış ve iyi komşuluk ilişkileri için Türkiye’ye her türlü çağrıda bulunmaya devam etmektedir. Aynı zamanda Suriye rejimiyle görüşmelere de hazırdır. Fakat Rusya ve Esad son zamana kadar pek ciddi davranmadılar. Aynı durum Bölgesel Kürt Yönetimi için de geçerlidir. Bağdat’ın birçok engeliyle yüzleşmekte ve federal hükümetle bazı görüşmelere katlanmak zorunda kalmaktadır. 
 
 Bilindiği üzere AANES, uluslararası arenada tanınmaya ihtiyaç duyuyor. Bu amaçla çok sayıda diplomatik müzakere yapıyor ve Avrupa’da temsilcilikler açıyor. Bu konuda Biden yönetiminin ajandasında ne var acaba? AANES’in uluslararası arenada tanınması için yeni adımlar atacak mı? 
 
Çok önemli bir soru bence. ABD henüz Suriye’den çekilmemişken, AANES tanınma konusunu bir karara bağlamak için Amerikan yönetimiyle daha fazla yan yana gelmelidir. Bu doğrultuda Türkiye, Rojava’nın Cenevre barış görüşmelerinde yer almasına karşı çıksa bile, ABD yönetimi Kürt tarafını barış görüşmelerinin üçüncü tarafı haline getirebilir. Aynı baskı Arap devletleri ve AB’ye de yapılabilir. Zira onların Suriye Kürtleriyle ulusal güvenlik konusunda önemli çıkarları var. Washington’da lobicilik faaliyetleri yürütülmedikçe ve Amerikalı siyasetçilerle görüşülmedikçe, şimdiki ABD yönetiminin Suriye Kürtlerinin statüsü konusunda adım atacağını hiç düşünmüyorum.  
 
 Bazı uzmanlar Biden yönetiminin AANES’ten çok Rusya ve Çin’le mücadeleye odaklandığını iddia etmektedir. Gerçekten ABD yönetimi, AANES’i bir kenara itmeyi düşünüyor mu?
 
 Eğer ABD, Rusya ile mücadele etmek istiyorsa, Suriye bunun için çok uygun bir yer. Amerikan birliklerinin Suriye’de konuşlanması, ABD’nin uluslararası varlığı açısından çok iyi bir örnektir.
 
Eğer ABD, Rusya ile mücadele etmek istiyorsa, Suriye bunun için çok uygun bir yer. ABD’nin AANES’teki varlığı semboliktir. Amerikan birliklerinin Suriye’de konuşlanması, ABD’nin uluslararası varlığı açısından çok iyi bir örnektir. Irak ve Afganistan’dan çok daha iyi sonuç vermiştir. Farklı bölgelerde yaşayan Kürtler, Amerikalılardan büyük bir destek görüyorlar. Kürtlerin çabaları ve Amerika’nın demokratik sistemi göz önüne alındığında AANES’e yönelik bir tutumun geliştirilmesi mümkündür. Bu çok zaman alır, yorucu bir iştir ancak uygulanabilir. Siyasetçiler de dâhil olmak üzere ABD’nin Kürtler için istikrarlı ve barış dolu bir hayat istediğini düşünüyorum. Kürtlerin çıkarlarına geldiğimizde ise devleti olmayan bir aktörün ABD ile aynı masada yer alması her zaman için zor oluyor.  
 
MA / İsmet Konak

Diğer başlıklar

27/11/2025
23:45 DEM Parti milletvekillerinden Kurum'a: Adil ve şeffaf bir bütçe oluşturulmalı
23:10 İsrail, teslim olan 2 Filistinliyi katletti
22:52 Maduro’dan hava kuvvetlerin ‘hazır olun' emri
22:15 Hong Kong’daki yangında can kaybı 83’e yükseldi
22:01 Hênê’de en az 70 öğrenci zehirlendi
21:21 Riha’da komünlerin inşası tartışıldı
20:52 Şölende sahne alan sanatçı gözaltına alınmak istendi
20:47 Ajansa Welat birinci yılını kutladı
20:36 Bayındır: Abdullah Öcalan'ın barış mücadelesini dünyaya yaymamız gerekiyor
20:30 KESK'li kadınların Rojin Kabaiş eylemine rektörlük engeli
20:13 Kuzey ve Doğu Suriye’de 27 Kasım kutlamaları
19:47 KESK'ten Wan bölge mitingine katılım çağrısı
19:37 Putin: Ukrayna yönetimiyle anlaşma imzalanın anlamı yok
18:52 Venezuela THY dahil 6 şirketin faaliyetlerini durdurdu
18:18 RTÜK’ten 3 televizyon kanalı ve 2 radyoya ceza
18:07 Bayındır: Kürt Özgürlük Hareketi barış arayışının ifadesidir
17:31 Birleşik Kamu-İş: Açlık sınırı 30 bin 61 lira oldu
17:23 Erzirom’da bir okulda sülfür gazı tespit edildi
17:21 İHD'nin yeni yönetimi görev dağılımı yaptı
17:18 Birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Çırak Sazlığı’nda yangın
17:02 Aydın: Elçi’nin barış hayalini gerçekleştireceğiz
16:37 11'inci Yargı Paketi'nde adli suçlar için 'Kovid' düzenlemesi çıktı
16:12 Peyas Belediyesi Glutensiz Yaşam Merkezi'nin açılışını yaptı
16:01 Kuruluş kutlamaları: Kürt halkı direnişiyle var oldu
15:54 3'lü cinayetin zanlısı tutuklandı
15:44 Şakiro Kent Meydanı hizmete açıldı
15:42 BM: Sudan'da 21 milyondan fazla insan şiddetli açlıkla karşı karşıya
15:36 '19 Aralık katliamı insanlığa karşı suçtur, zaman aşımı olmaz'
15:27 Kent Uzlaşısı'nda 2 kişi hariç tahliye kararı çıktı
15:20 Gazeteci Aykol üçüncü kez beyin kanaması geçirdi
15:19 Pirsûs Katliamı davasında ek rapor kararı
15:12 Seyfettin Tutmaz ve Sadun Tutmaz için anma
14:42 'Sürece katılmayan kaybeder'
14:11 ‘Basmane Çukuru'nda gökdelen istemiyoruz’
14:06 İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyesi Epözdemir'e ceza istemi
13:53 Ayşegül Doğan: İmralı görüşmesinin tutanakları paylaşılsın
12:53 '60 milyonluk vurgun' haberine takipsizlik
12:52 3 kadın gazetecinin duruşması ertelendi
11:59 Apocu tutsaklar: Demokratik sosyalist inşa bayramını heyecanla karşılıyoruz
11:53 Özgür Gündem dağıtımcısı Işık mezarı başında anıldı
11:51 İmamoğlu protestoları davasında gazetecilere beraat
11:47 Ejegül Ovezova'yı katletmekten yargılanan polisin duruşması ertelendi
11:32 İlk Kürt kadın tarihçi 'Mesture Erdelan' adına kütüphane açıldı
11:16 'Amacımız Başûr gençliğinin desteğini Önder Apo'ya bildirmek'
10:51 'Kent Uzlaşısı davasında yanlış yoldasınız, bu yoldan dönün'
10:38 Meclis Komisyonu 4 Aralık’ta toplanacak
09:50 Qoser’de 3 kişinin öldüğü olayda 1 tutuklama
09:20 Gazete dağıtımcısı Işık cinayeti 32 yıldır aydınlatılmadı
09:19 Abdullah Öcalan ile görüşme, devlet paradigmasında kırılmanın işaretidir
09:17 Suluca 1 Nolu Cezaevi’nde neler oluyor?
09:16 Yolsuzluğa karşı çıkan sendika temsilcisine saldırı
09:15 Tahir Elçi'siz 10 yıl geçti: Savaşsız bir ortamı tahayyül ediyordu
09:14 'Görüşmenin içeriği açıklansın'
09:11 'Abdullah Öcalan'ın felsefesi sömürgenin sömürgesi kadını tanrıçalaştırdı'
09:10 Bulancak'ta organik fındık projesi geliştiriliyor
09:08 Amed'de trafik artık çileye döndü
09:07 Dorşîn’deki ağaç kıyımına tepki: Eko-kırıma karşı tutum sergilenmeli
09:06 Maden için bir milyon zeytin ağacı 'taşınacak'
09:01 Fuat Kav: Müzakere de mücadelenin bir parçasıdır
09:00 27 KASIM 2025 GÜNDEMİ
08:51 3. Uluslararası Amed Film Festivali başlıyor
26/11/2025
23:58 Maxmûr gençlerinden 47. yıla özel koreografili kutlama
23:39 Muğla’da tavuktan zehirlenen kardeşlerden biri hayatını kaybetti
23:32 Gençlerden havai fişekli kutlama
23:29 Beyaz Saray yakınında 2 asker vuruldu
23:01 Savunma Bakanı’na tepki: Askeri hatlar ve yollar neden yapılıyor?
22:14 Hakan Tosun anıldı: Kamerası hala kayıtta
21:11 Anatolia’da kadınlar için film ve müzik etkinliği
21:02 Gümüşhane’de kadına bıçaklı saldırı
20:55 10 yaşındaki çocuğa tecavüz eden fail tutuklandı
20:21 Bozdağ: Savunmaya ayrılan bütçe ekonomiye büyük yük getirecek
20:09 Çewlîg’de 120 öğrenci hastaneye kaldırıldı
19:43 MGK’den 7 maddelik bildiri
19:38 DEM Partili Tanhan: İç barış için sınırlardaki mayınlar temizlenmeli
19:26 Böcek Ailesi’nin otopsi raporu tamamlandı
19:23 İsrail, Batı Şeria’da 32 kişiyi gözaltına aldı
19:20 İşçilerin direnişi 120’nci gününde
19:16 KHK eyleminde adalet talebi
18:50 Uluslararası örgütlere çağrı: Alevi katliamını durdurun
18:48 Gine Bissau’da askeri darbe
18:44 Keskin Bayındır İzmir'de aileleri ziyaret etti
18:38 Komisyon 1 Aralık'ta toplanıyor: İmralı tutanakları okunacak
18:25 Hong Kong’da yangın: 36 kişi yaşamını yitirdi
18:16 ÖHD Mersin: Kadınların yaşadığı baskılara ses yükseltiyoruz
18:11 Uşak’ta iş cinayeti
18:07 BM Güvenlik Konseyi Suriye ve Lübnan’a gidecek
17:59 İdlib kırsalında patlama: 5 kişi hayatını kaybetti
17:07 Gülistan Kılıç Koçyiğit: Türkiye, Suriye’deki Alevi katliamına karşı harekete geçmeli
16:44 MSD’den Alevi katliamlarına tepki
16:42 İlham Ahmed: Çözüm konusunda kararlıyız
16:39 PKK’lilerin taziyesine ziyaret: Demokratik barış istiyoruz
16:19 Amedspor 4'üncü store mağazasını açtı
16:18 Çandar: Türkiye Suriye politikasındaki alışkanlıklarından vazgeçmeli
Oluç: Özerk Yönetim ile Türkiye arasındaki sınır kapıları açılmalı
15:51 Amed’de öğrenciler Tahir Elçi’yi andı
15:05 Alevi derneklerinden Şam’a bağlı güçlerin saldırısına tepki
14:21 TİP: İmralı tutanakları kamuoyuyla paylaşılsın
14:18 Altaylı’ya 4 yıl 2 ay ceza verildi
13:40 Başûrlu gençlerden Abdullah Öcalan ile görüşme başvurusu
13:01 31 yıl sonra tahliye edilen Edemen yaşamını yitirdi
12:51 Peyas'ta 'Direnişçi Kadınlar Heykeli' açılışı
12:36 İranlı Sosyolog: Abdullah Öcalan'ın çağrısı Ortadoğu kördüğümünü çözecek
12:35 Aykol'a mektup: Daha yapılacak çok işimiz var heval
11:38 DBP’den Suriye’deki Alevi katliamlarına tepki
11:23 DEM Parti'den süreç kapsamında Avustralya'ya ziyaret
11:12 Aykol'un tedavisi kalp destekleyici ilaçlarla sürüyor
10:35 Özerk Yönetim'den Alevilere dönük saldırılara ilişkin açıklama
10:05 Trump: Ukrayna savaşının sona ermesinde büyük ilerleme sağladık
09:55 DEM Parti, 'süreci' uluslararası konferansla tartışacak
09:53 Alanlara çıkan kadınlar: Şiddete karşı direnmeye devam edeceğiz
09:33 Eskişehir'de hastaneler yetersiz: Sağlık politikasında rant var
09:30 Anne Pertsch: Mülteci kadınlar için her adımda gerçek bir tehlike var
09:29 Ekonomist Döğüş: İktisat siyasetten koparıldı
09:26 'İhlaller sürecin ruhuna ters, tutsaklar serbest bırakılmalı'
09:13 Prof. Alaeddinoğlu: Wan Gölü’ndeki çekilme iklim krizine işaret ediyor
09:09 Abdullah Öcalan: PKK Kürt varlığını kanıtladı, şimdi özgürleştirme zamanı
09:03 Fuhuş ağından ajanlaştırma faaliyeti: Kızılay yardımlarından dinleme cihazı çıktı
09:00 26 KASIM 2025 GÜNDEMİ
08:04 Kadınlardan mücadele ve dayanışma çağrısı
25/11/2025
23:33 Heval Bozdağ'dan Bakan Tunç’a: Kanunlara uymuyorsunuz
22:22 Ukrayna’dan Rusya'nın 4 noktasına saldırı
22:21 İsrail, Filistin’de 2 yılda 33 bin kadını katletti
21:49 Kadına yönelik şiddetin araştırılması önerisine AKP-MHP'den ret
21:44 Ankara'da kadınlar sokakta: Barışın garantisiyiz
21:40 Uluslararası basın heyeti, RTÜK üyesi İpekyüz’le bir araya geldi
21:15 Bayındır'dan partilere çağrı: Demokrasi istiyorsanız sürece destek verin
20:46 Çewlîg'te kadınlar ilk kez gece yürüyüşü düzenledi
20:38 Wan’da kadın yürüyüşü: Rojin için yaşamak ve yaşatmak istiyoruz
20:27 AİHM kararının uygulanmamasına tepki: Yargı siyasi kararı bekliyor
20:21 Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için başlatılan eylem 861'inci gününde
19:54 Yarın yapılması beklenen komisyonun toplantısı ertelendi
19:36 Okulda fenalaşan öğrenci hayatını kaybetti
19:16 Dêrhafîre yapılan saldırıda bir çocuk yaralandı
19:15 Böcek ailesinin ATK Raporu: Fosfin gazı zehirlenmesi
19:13 Binlerce kadın Taksim’den seslendi: Erkek-devlet şiddetine son
19:09 11'inci Yargı Paketi 28 Kasım'da Meclis’e sunulacak
19:02 Irak, Ekim ayında 110 milyon varil petrol ihraç etti
18:27 Nijerya'da açlık krizi derinleşiyor
18:15 Süveyda'da ateşkes ihlal edildi
18:11 Kaplan davasında 9 kişiye gözaltı
18:01 Alpaslan Yüce İYİ Parti'den istifa etti
17:40 BM: İsrail ateşkese rağmen Lübnan’da 127 sivili öldürdü
17:36 'Polis yanlış ev baskınında bir genci öldürdü' iddiası
17:23 Qoser’deki 3 kişinin ölümüne ilişkin detaylar: Silah evde yok, bir kovan kayıp
17:09 Hasta tutsak Yıldırım’ın tahliyesi bir kez daha engellendi
17:02 'Öcalan Kürt ve Türklerin barış içinde yaşaması gerektiğini net bir biçimde ortaya koydu'
16:55 Adalet Bakanı’na çağrı: Siyasi tutsaklar serbest bırakılmalı
16:32 Kadınlar Amed’den haykırdı: Demokratik toplumu kadın özgürlüğüyle inşa edeceğiz
16:18 MKG: Hakikati birlikte savunalım
16:14 Urfa Adliyesi'nde patlama: 1 yaralı
16:04 Şam hükümeti, Lazkiye ve Humus’ta eylemcilere ateş açtı