Sancar MA’ya konuştu: Çözümün adresi Meclis’tir, hiçbir aktör göz ardı edilemez

img

ANKARA - HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kılıçdaroğlu’nun Kürt sorunu ve HDP ile ilgili açıklamalarını olumlu bulduklarını belirterek, “Çözümün adresi Meclis’tir, hiçbir aktör gözardı edilemez” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Kürt sorunu çözmek için meşru bir organa ihtiyacımız var. HDP’yi meşru organ olarak görebiliriz" açıklamasına, partinin Van Milletvekili Sezai Temelli’den gelen "Çözümün adresi İmralı'dır” yanıtı üzerine başlayan tartışmalara dair Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu.
 
 
Sancar, CHP liderinin Kürt sorununa dair açıklamalarının HDP ile ilgili kısmını olumlu karşıladıklarını ifade etti.
 
Kılıçdaroğlu’nun Kürt sorunun çözümüne yönelik bir niyet beyanı ve öneriyi ortaya atmış olmasının önemli olduğunu söyleyen Sancar, “Aslında HDP'nin rolü konusunda bir tartışmanın olmaması gerekiyor. HDP kendi rolünü her fırsatta açıklayan bir partidir. Hem eş başkanlar hem yetkili kurullar açıklamalarında HDP’nin rolünü ve hedeflerini çok net bir biçimde ortaya koyuyorlar. HDP, Türkiye'deki tüm sorunları çözmeye talip ve aday bir siyasi aktördür. Ayrıca güçlü bir toplumsal tabana dayandığı için de Türkiye’nin tüm sorunlarının çözümünde göz ardı edilmesi mümkün olmayan bir faktördür. Bu açıdan baktığımızda, Kürt sorunun çözümü noktasında da HDP'nin muhataplık ve aktörlük rolü açıkça ortaya çıkar. HDP, Kürt sorunun çözümü için her türlü görevi ve sorumluluğu yerine getirme amacıyla kurulmuş bir partidir. Daha doğrusu HDP, kendisinden önce Kürt sorununun barışçıl, demokratik çözümünü hedefleyen partilerin mirasını devralmış ve bunu daha bütünlüklü bir çerçeveye oturtmuştur. HDP, Kürt sorunun çözümünü Türkiye’deki demokrasi sorununun temeli olarak görmektedir” dedi.
 
‘HDP'NİN ROLÜYLE İLGİLİ ŞÜPHE ANLAMSIZ'
 
HDP olarak temel amaçlarının “Türkiye'de demokrasiyi ve barışı sağlamaktır” olduğunu vurgulayan Sancar, “Bunun da asıl yolu Kürt sorunun barışçıl ve demokratik çözümünden geçiyor. HDP'nin rolüyle ilgili bu konuda herhangi bir şüphe duyulması ya da tartışma yürütülmesi anlamsızdır, yersizdir. Biz son derece açık söylüyoruz. HDP, Türkiye’nin bütün sorunlarının tümünü her yönüyle ele alacak birikime ve siyasi akla sahiptir” ifadelerini kullandı. 
 
İMRALI’NIN ROLÜ
 
Sancar, Kürt sorununun çözümünde İmralı’nın rolü üzerinde de durdu. Bu tür sorunların çözümü için bütünlük bir bakış açısı gerektirdiğinin altını çizen Sancar, “Kürt sorununun çok boyutlu ve çok aktörlü bir nitelik taşıdığını göz ardı etmemek gerekir. Kürt sorununda çözüm için niyet beyan etmek, aynı zamanda bütünlüklü yöntemler geliştirmeyi de gerektiriyor. Bütünlüklü yöntem derken, çeşitli mekanizmaların varlığından söz ediyorum. Kürt sorunu gibi çok boyutlu ve çok aktörlü bir meselenin incelikli, iyi tartışılmış, sağlıklı mekanizmalarla çözülebileceğini görmek gerekiyor. Bu sadece Kürt sorununa özgü bir durum da değil. Dünyada benzer sorunların tümünde de aynı nitelikler, aynı özellikler göze çarpıyor. Bu sorunlar, tekrar ediyorum, çok boyutludur, çok aktörlüdür. Şimdi önceliklerimizi belirlememiz gerekiyor” dedi.
 
Siyasi çözüm için Meclis’i işaret eden Sancar, İmralı’nın ve HDP’nin rolü konusunda şu ifadeleri kullandı: “Öncelik, siyasi çözüm ise bunun ana adresinin Türkiye Büyük Millet Meclisi olması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca eğer kalıcı bir barış istiyorsak çok geniş bir toplumsal mutabakata ve meşrutiyete de ihtiyaç vardır. Bunun için de Kürt sorunundaki aktörlerin tümünü hesaba katmak gerekir. Bu aktörleri göz ardı ederek bütünlüklü bir yöntem oluşturmak gerçekçi bir yaklaşım değildir. Esasında Türkiye bu durumu geçmişte, mesela 2009’da 2013-2015 arasında deneyimledi. Bana sorarsanız İmralı’nın rolü tartışması çoktan aşılmış olması gereken bir meseledir. İmralı’nın da bu konuda önemli rolü vardır ve olacaktır. Bu gerçeklik de geçmişte zaten ayrıca hayata geçirilmiştir.
 
Şimdi İmralı ile HDP’nin rolünü karşı karşıya getirmek, Kürt sorununa bütünlüklü yaklaşımı zorlaştırıyor. Hatta Kürt sorununa bütünlüklü yaklaşım geliştirme imkanlarını çok büyük ölçüde ortadan kaldırıyor. HDP, kendi siyasi aktör rolünü ve toplumsal gücünü elbette hem muhataplık hem de çözüm için sonuna kadar kullanmaya hazırdır.”
 
ÇÖZÜM İÇİN DAHA FAZLA ÇALIŞMA YAPILMALI
 
CHP'nin bu yaklaşımı yeni değil. Daha önce de zaten benzer yaklaşımlar dile getirilmişti. Ama bütün taraflara bizim önerimiz şudur: Kürt sorununu gerçekten çözmek istiyorsak, yöntemi bütünlüklü ele almak gerekir. Sorunun çok boyutlu ve çok aktörlü olma durumunu ve gerçekliğini hesaba katmamız gerekiyor. İyi oturmuş bir siyasal mekanizma, şeffaf bir yönetim ve ilgili tüm aktörlerle diyalog ve müzakere, bu yöntemin parçaları, temel unsurları olmalıdır. HDP bu konuda zaten sürekli vurguladığım gibi çözüm için bir siyasi aktör, bir toplumsal güçtür. Burada bize düşecek her türlü sorumluluk ve görevi yerine getirmeye hazırız. Sayın Kılıçdaroğlu’nun açıklaması, geride kalmış olması gereken ama bir süredir bastırılan bir tartışmayı yeniden canlandırdığı için belki de bu açıdan olumlu bir etki yaratabilir. En azından Kürt sorununun çok boyutlu, çok aktörlü niteliğini ve bu niteliğe uygun yöntemlerin nasıl geliştirileceğini yeniden tartışmak gibi bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Şimdi herkesin gerçekçi bir çözüme giden sağlam yollar konusunda daha fazla çalışma yapması ve daha titiz davranması gerekiyor.”
 
TEMELLİ’NİN AÇIKLAMALARI
 
HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin, sanal medya hesabından Kürt sorunun çözümüne yönelik İmralı’yı işaret etmesi ardından başlayan tartışmalara da değinen Sancar, şunları söyledi:
 
“Sezai arkadaşımızın açıklamaları kişisel görüşüdür. Sosyal medyada bu tür açıklamalar kısa bir şekilde yer alıyor ve tartışmalara, farklı yorumlara uygun bir ortam yaratıyor. HDP’nin yaklaşımını merkezi organları açıklar. En üst düzeyde de eş başkanların sözleri HDP’nin politikasını temsil eder. HDP’nin politikalarını asıl yansıtan, eş başkanlar ve yetkili kurulların açıklamalarıdır. Sezai arkadaşımız kendi görüşünü açıklamıştır. Sadece HDP’de değil, diğer partilerde de bu durumlar olabiliyor. HDP’yi, HDP’nin kendi kurumsal açıklamaları açısından tartışmak ve HDP’nin yetkili organlarını muhatap alarak müzakere etmek en doğrusudur.
 
HDP, çoğulcu bir partidir. Birçok konuda farklı düşünen arkadaşlarımız olabilir. Ama aynı zamanda HDP, temel ilkeleri etrafında çok sağlam kenetlenen bir yapıya ve tecrübeye sahiptir. Farklı görüşler kendi kurullarımızda tartışılır, ele alınır ama politika mutabakatla belirlenir. Belirlenen politikayı da partinin bütün çalışanları ve mensupları, hayata geçirmek için çalışırlar.”
 
‘YAKLAŞIMLARIMIZI 27 EYLÜL’DE AÇIKÇA ORTAYA KOYACAĞIZ’
 
Sancar, 27 Eylül’de açıklayacakları deklarasyona da işaret etti. Sancar, bu deklarasyona dair “Esasen 27 Eylül’de açıklayacağımız deklarasyonda yaklaşımlarımızı açıklıkla ortaya koyacağız. Bu deklarasyonun tabandan merkezi kurullara kadar her kademede yapılmış tartışmaların bir ürünü olduğunu da bir kez daha hatırlatayım” dedi.
 
MA / Deniz Nazlım - Berivan Altan 
 

Diğer başlıklar

18/03/2024
23:41 Uçar: Kaybedecek zaman yok Öcalan’ın özgürlüğü sağlanmalı
22:43 Munzur Üniversitesi’nde ‘Bijî Newroz’ sloganı yükseldi
21:38 Erdoğan'dan 'sınır ötesi' tehdidi
21:05 AKP’lilerden gazeteci Güldem’e saldırı girişimi
20:42 Halk Eğitim Merkezi müdürü taciz iddiasıyla açığa alındı
20:12 Emine Şenyaşar: Tüm dünya bizden haberdar
19:01 Bayındır: Bu birlikteliğimiz, başarının müjdecisidir
Türk: Birlik için verilen bedellere layık olalım
18:51 3 yaşındaki çocuk puşi taktığı için polis şiddetine maruz kaldı
18:45 Kobanê Davası: Türkiye olası bir dış savaşa girerse küçülecek
18:34 Hatimoğulları Bedlîs’te seçim çalışmalarına katıldı
18:13 Efrîn’e saldırılar 6’ncı yılında: Bölgenin kurtarılması temel stratejimizdir
18:05 Şeyma Biran’ı katleden erkeğe müebbet hapis cezası
17:36 Trabzon’da şüpheli kadın ölümleri
17:17 İHD İstanbul: Politik mahpus sayısı giderek artıyor
17:08 Ramanlı, müşteki sıfatıyla Kobanê Davası’na katılım talebinde bulunmuş
16:54 Adalet Nöbeti: İmralı işkencesine son verin
16:49 ‘DEM gelecek talancılar gidecek’
16:41 Amed'de Kürt kadın hareketi tartışıldı
16:21 Darp edilerek gözaltına alınıp tutuklandı
16:12 KDP'den seçimlerde boykot kararı
15:21 Sağanak yağışa rağmen Qilêban'da Newroz ateşi yakıldı
15:15 Gültan Kışanak: Halkımızın kazanması için mücadele ediyoruz
14:11 Sason’da sandık görevlileri ‘bizden’ ve ‘karşı’ diye fişlendi
13:59 Giresun'da köpek katliamına tepki
13:48 Dîgor'da Newroz: Çözümün birinci muhatabı Abdullah Öcalan'dır
13:11 Agrobay işçileri Ankara'ya yürüyor
12:59 Tutsak siyasetçiler Gültan Kışanak için oy istedi
12:37 Wanlılar: Devletin artık ne istediğimizi bilmesi gerekiyor
11:57 Kanirêş'te 12 yılın ardından Newroz: Öcalan özgür olana dek mücadele edeceğiz
11:33 Beytüşşebap Kaymakamı AKP'li aday için seferber oldu
10:26 Hasta tutsak Tüzün 10 gündür hücrede tutuluyor
10:05 Beyoğlu kayırmacılıkta sınır tanımıyor: AKP meclis üyesini işe aldı
10:04 İstanbul Newrozu’na katılanlar: Tecritte ısrar edenler Newroz alanına baksın
09:59 Birçok kentte gözaltı operasyonu
09:58 DEM Partili adaylar: Amed'i kadın kenti yapmakta kararlıyız
09:36 Rişmil değişime hazır: Kararlıyız, kazanacağız
09:23 Rojnews editörü Ahmet 146 gündür KDP istinbaratının elinde
09:11 Tutsaklar 'Öcalan’a özgürlük' talebiyle 113 gündür eylemde
09:11 ‘Dersîm Newrozu seçim zaferinin işareti olacak’
09:10 Êlih Newrozu'na katılım çağrısı
09:09 Savcılık katilini aradığı gazeteci Babaoğlu’na ‘örgüt üyeliği’ soruşturması açmış!
09:07 Gêl'in DEM Partili adayları: Taşıma seçmenlere rağmen kazanacağız
09:05 Dersîm İttifakı adayları somut projelerle geliyor
09:04 Milyonların pürdikkat kesildiği Newroz mesajları
09:03 18 MART 2024 GÜNDEMİ
08:28 Serêkaniyê’de görkemli mahalle şöleni
08:26 Rezan'da Newroz ateşi yandı
17/03/2024
23:27 Avrupa kentlerinde Newroz coşkusu
22:33 Rusya Devlet Başkanlığı’nı Putin kazandı
22:17 Wêranşar’da Kuran aşiretinden DEM Parti’ye tam destek
22:06 Amed ilçelerinde Newroz kutlaması: Özgürlük yürüyüşümüz büyüyecek
21:52 Silopiya’da kadınlardan Newroz kutlaması
21:07 Bursa’ya giden Fidan protesto edildi
20:56 Agrobay içileri Ankara’ya yürüyecek
20:43 Gençler Qilêban dağlarında Newroz ateşi yaktı
19:38 Erdoğan’ın mitingi öncesi 50 çırak gözaltına alındı
19:09 Kuzey ve Doğu Suriye’de Newroz kutlamaları
18:43 İstanbul Newroz’unda bianet muhabirlerine polis şiddeti
17:49 Bursa’da Newroz ‘özgürlük’ talebiyle kutlandı
17:39 Newroz ateşi Aydın ve Denizli'de de yakıldı
17:25 AKP'li belediye DEM Parti'nin mevlit vermesine izin vermedi
17:13 Down sendromlu çocuk Amedspor formasına el konulunca kriz geçirdi
16:47 Yenikapı'dan 'birleşik mücadele' mesajı
16:15 Amedspor zorlu deplasmanda 3 puanı aldı
16:13 Wan Newrozu sonrası yürüyüş
16:11 Demir: Abdullah Öcalan özgür olmalı
Bakırhan: Çözümün anahtarı İmralı'dır
16:08 'Newroz bu yıl barış ve özgürlük getirecek'
16:06 DEM Parti’den birçok merkezde halk buluşması
15:55 Colemêrg'de Newroz ateşi yükseldi: Eğilen baş görmeyeceksiniz!
15:50 Kocaeli’nde Newroz ateşi yakıldı
15:49 Öztürk: Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için mücadele edeceğiz
15:40 Görkemli Wan Newrozu halaylarla son buldu
15:25 Çiçek: Bu Newroz Öcalan'ın özgürlük Newroz'u olacak
Uçar: 2013 deklarasyonunu sahiplenmeye devam edeceğiz
15:01 Dîlok Newrozu’nda 'Her DEM direniş, her DEM özgürlük' mesajı
15:00 Rahşan Demirel mezarı başında anıldı
14:31 Çand MA Newroz stranları ile açıldı
14:30 İstanbul Newrozu’nda Abdullah Öcalan posteri
14:28 Bayındır: Kürtler önderinin özgürlüğünü istiyor
Hatimoğulları: Kürt sorunu bir statü sorunudur
14:27 İkizköy halkı: Köklerimizi bu topraklardan sökemeyeceksiniz
14:11 Buldan: Öcalan üzerindeki tecrit derhal kalkmalı
14:09 Sümbül Dağı eteklerinde Newroz kutlaması
14:02 Aras: Toplumsal barış kadının özgürlüğü ile gerçekleşebilir
13:46 Abdullah Öcalan'ın mesajları Wan Newrozu'nda okundu
13:30 Yüzbinler Yenikapı'da Özgürlük Newrozu'nda
13:27 İzmir Newrozu başladı: Tecritli mekanları yıkalım
13:21 Newroz alanını 'özgürlük' talebiyle hıncahınç doldurdular
13:10 Güven: Halkların kardeşliğini isteyenlerin sesi gür çıkmalı
13:04 Adana halkına Newroz daveti
12:53 MED TUHAD FED kongreye gitti: Kimse yürüyüşümüzü engelleyemez
12:53 Osmaniye Newrozu'ndan seslendiler: Kürt sorunu acil çözülmeli
12:39 Newroz alanlarından 'Bijî Serok Apo' sloganı yükseliyor
12:15 Tekirdağ'ı Newroz coşkusu sardı
12:01 Yüz binlerce insanın katıldığı Wan Newrozu başladı
11:55 Şirnex'te Newroz büyük bir coşkuyla başladı
11:47 Yenikapı'yı Newroz coşkusu sardı
11:34 Dîloklular Newroz halayına durdu
11:28 Barış Konferansı'nda barış için sivil toplumun rolleri tartışıldı
11:15 15 merkezde Newroz kutlaması
10:27 Wanlılar Newroz'a akıyor
10:18 Kuzey ve Doğu Suriye’de 16 merkezde Newroz ateşi yakılacak
10:06 Cizîr 19 Mart'taki Newroz'a hazır
09:52 Yaşamını yitiren Çardak’ın yakınları: Ölüm döşeğinde tahliye edildi
09:17 DEM Parti Amed’de 1 günde 75 bin evi ziyaret etti
09:16 Jin Dergi ‘Newroz; Direniş, Mücadele ve Yeniden Doğuş’ kapağıyla çıktı
09:14 Zülküf Gezen’in annesi: Tutsaklara sahip çıkalım
09:13 Kadının saklı tarihine yeni bir ışık: Tanrıçalıktan Tanrılığa Kürtler
09:12 Tutsaklar 112 gündür açlık grevinde
09:11 Gazeteci Ahmet’ten 145 gündür haber yok
09:10 Dêrsim İttifakı: Kenti halkla birlikte yöneteceğiz
09:09 2 yılda 94 hasta tutsak hayatını kaybetti
09:07 DEM Parti Qaxizman'ı MHP’den almakta kararlı
09:07 Milyonlarca kadının ilham kaynağı: Besê Anuş
09:06 Tutsakların CPT ve AİHM’e gönderdiği mektuplara sansür
09:05 Riha 'değişim' diyor
09:05 Gazeteci Köylüoğlu: Irak, Türkiye'nin saldırılarına kapı araladı
09:04 Tarihe iz bırakan Newrozlar
09:00 17 MART 2024 GÜNDEMİ
16/03/2024
23:32 DEM Parti Dilovası Eşbaşkan adayları gençlerin sorularını yanıtladı
22:05 Colemêrg'de Newroz'a çağrı yürüyüşü
21:48 Ahmet Türk: Artık kayyım dönemi bitmiştir
21:15 Amed yerel yönetimler beyannamesi: Bi hev re Dem Amed
20:57 Bakırhan Dilovası’nda: Hiç bu kadar umutlanmamıştım
20:13 Bismil ve Dîlok Newroz’una katılım çağrısı
19:52 Kadın beyannamesi açıklandı: Özgür kadın kooperatifleri kuracağız
19:12 Kocaeli’de bir kadın katledildi
18:48 Uluslararası festivalde Kürt gencin hikayesine ödül
18:09 DEM Parti Êlih İl Örgütü: Eşbaşkanlık mor çizgimizdir
17:37 DEM Parti: Ramanlı’nın ileri sürdüğü ifadeler iftiradır
17:17 Sancaktepe esnafı: İşi gücü bırakıp Newroz'a katılacağız
17:16 ATK’den hasta tutuklu hakkında ‘cezaevinde kalabilir’ kararı: Ölüm fermanıdır
17:10 ‘Mültecilerin yaşamını güvence altına alan önlemler alınmalı’
16:50 Demirtaş ve Mızraklı’dan mektup: Yeni muhatap arayışına gerek yoktur
16:30 ‘Adalet Nöbeti büyük mücadelenin bir parçasıdır’
16:25 DEM adayları sokakta, halk çare istiyor
15:55 Ankara'da sahte DEM Parti afişleri basıldı
15:28 Bakırhan: Dilovası’nı Marmara’nın incisi haline getireceğiz
15:12 'Öcalan'ın 2013 mektubundaki ana fikre dönülürse rahatlama süreci olur'
14:41 Ağır hasta tutsak Boz: Kanser ilaçlarımı alamıyorum
14:40 Halepçe, Beyazıt ve Gazi katliamlarında yaşamını yitirenler anıldı
14:37 Cizîr'de Newroz ateşi yakıldı
14:32 Dün eşi tarafından darp edilen kadın ölü bulundu
14:16 Kayıp yakınları gazeteci Babaoğlu'nun akıbetini sordu
13:36 ‘Sorumlular yargılanana kadar mücadele edeceğiz’
13:24 AKP'liler Ramazan ayı paketlerini çaldı!
13:22 Cumartesi Anneleri Yusuf Erişti’nin akıbetini sordu
13:20 KESK yerel seçimler için tutum belgesini açıkladı
13:00 Hatimoğulları: JİTEM ittifakına oy vermeyin
12:52 Sinn Fein milletvekili Molloy: Birbirimizi desteklemek gerekiyor
12:13 Küçükbalaban: Abdullah Öcalan ile görüşmenin önü bir an önce açılmalı
11:06 Cezaevlerindeki açlık grevi 111 gündür sürüyor