DİYARBAKIR - Gazeteci Mehmet Şahin’in “örgüt kurmak ve yönetmek” ile suçlandığı davada, dosyadaki eksik hususların giderildikten sonra gizli tanıkların dinlenmesine karar verildi.
Gazeteci Mehmet Şahin hakkında 2010-2013 yılları arasında Demokratik Toplum Kongresi’nde (DTK) yürüttüğü iddia edilen faaliyetler, katıldığı basın açıklamaları ve haber kaynakları ile yaptığı görüşmeler gerekçe gösterilerek, “örgüt kurmak ve yönetmek” suçlamasıyla açılan davanın onuncu duruşması görüldü.
Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya Şahin ve avukatı Resul Tamur katıldı. Adli Tıp Kurumu'nun (ATK), iddianamede suç unsuru olarak gösterilen ortam dinlemesi kayıtlarındaki konuşmaların Şahin’e ait olabileceğine dair hazırladığı rapor okunarak dava dosyasına konuldu.
Ardından iddia makamı, 24 Aralık 2020'de hazırladığı ve Şahin’in “silahlı örgüt üyesi olmak” suçundan cezalandırılması yönündeki esas hakkındaki mütalaasının tekrar etti.
Sırayla söz verilen Şahin ve avukatı Tamur, ATK’nin ses analizine ilişkin gönderdiği raporunu incelemek ve buna karşı beyanda bulunmak için süre talep etti.
GİZLİ TANIK BEYANLARI
Mahkeme başkanı, Şahin ve avukatına “Cesur Yürek” mahlaslı gizli tanığının ifadesinde kafa karıştırıcı beyanlar olduğunu söyleyerek, bunun giderilmesi için ifadesinin bir örneğini isteyeceklerini söyledi.
Mahkeme heyeti ara kararında ATK’nin gönderdiği raporu incelemek ve beyanda bulunmak üzere Şahin ve avukatına süre verdi. Mahkeme, “Cesur Yürek” mahlaslı gizli tanığın ifadesinin bir örneğinin ivedi olarak mahkemeye gönderilmesi için Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına karar verdi. Gizli tanık ifadesinin bir örneği geldikten sonra “Kaplan” ve “Cesur Yürek” isimli tanıkların ifadelerinin alınması için Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Tanık Koruma Şube Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına, sanık ve avukatının gizli tanığa sorulacak soruları varsa yazılı olarak mahkemeye bildirmesine dair ara karar kurdu.
Bir sonraki duruşma 3 Şubat 2022 tarihine bırakıldı.