DİYARBAKIR - Yazar ve yayıncı Azad Zal'ın “örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılandığı davada, 15 yıla kadar hapsi istendi.
Demokratik Toplum Kongresi'ne (DTK) yönelik soruşturma kapsamında hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla dava açılan J&J Yayınevi sahibi ve yazar Azad Zal’ın (Mehmet Güngörmüş) yargılandığı dava, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Diyarbakır'daki evine 26 Haziran 2020'de yapılan baskında gözaltına alınan Zal, “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı, avukatlarının karara itiraz etmesi üzerine 18 Temmuz 2020'de tahliye edildi. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nca hakkında hazırlanan iddianamede, Zal’ın yöneltilen iddiaların delili olarak DTK delegesi ve KHK ile kapatılan KURDİ-DER ile Kürt Yazarlar Derneği'ne üye olması, kardeşinin ölümü sonrası taziyeleri kabul etmesi, bir televizyon programı için konuk bulmaya çalışması ve yayınevine yapılan baskında yasaklı yayınlar bulunması gösterildi.
Yayıncı Zal'ın avukatı ile birlikte hazır bulunduğu davanın 5’inci duruşması, dosyaya eklenen yeni bilgi ve belgelerin tutanağa geçirilmesiyle başladı.
SAVCI MÜTALAA SUNDU
Duruşmada söz alan iddia makamı, kovuşturmanın genişletilmesi yönünde taleplerinin olmadığını, davanın esası hakkındaki mütalaasını mahkemeye sunacağını söyledi. Savcı mütalaasında, 2018 yılında Diyarbakır’daki DTK binasında yapılan aramada el konulan dijital ve fiziki belgelerde adına düzenlenmiş DTK delege kartı bulunmasından hareketle Zal’ın DTK bünyesinde faaliyet yürüttüğünü öne sürdü.
Savcı, Zal’ın KHK ile kapatılan Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (KURDİ-DER) ve Kürt Yazarlar Derneği üyesi olmasının yanı sıra sahibi olduğu yayınevinde yapılan aramada bulunan bazı yasaklı yayınları da yönelttiği suçlamaya delil olarak gösterdi. Savcı, DTK çalışmaları kapsamında örgütsel nitelikte eylemlere katıldığı, diğer DTK üyeleriyle birlikte "dört ülkenin toprakları üzerinde 'sözde' Kürt ulusal birliğini sağlamak amacıyla devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, toplumsal ayrışmaya sebep olmak ve halk kitlelerini etkilemeye varan eylemleri amaçladığını" iddia ettiği Zal'ın, 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.
İddia makamının esas hakkındaki mütalaasına karşı mahkemeden süre talebinde bulunan Zal’ın avukatı Abdullah Cağer ise dava dosyasındaki eksikliklerin tamamlanmasını istedi.
10 ŞUBAT'A ERTELENDİ
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Yayıncı Zal’ın adli emanette olan dijital materyallerin istenmesine ve bu materyaller mahkemeye geldiğinde duruşma günü beklenmeksizin inceleme için Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne gönderilmesine karar verdi. Mahkeme, esas hakkındaki mütalaaya karşı Zal ve avukatına savunma yapmaları için süre verilmesini kabul ederek, bir sonraki duruşmayı 10 Şubat 2022 tarihine erteledi.