ANKARA - Musa Anter dosyasının birleştirildiği JİTEM ana davasında dinlenen eski emniyet müdürü Zeki Çatalkaya, çelişkili konuşurken, duruşma zamanaşımı uyarısına rağmen 4 ay süreyle ertelendi.
Musa Anter cinayet dosyasının birleştirildiği JİTEM ana davasının 29’uncu duruşması Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Anter’in oğlu Dicle Anter, gazeteci-yazar Hüseyin Aykol ve avukatlar katıldı. Anter davasının 27’nci duruşmasında tanık olarak dinlenen Beyaz TV moderatörü Latif Şimşek, Yeşil kodlu Mahmut Yıldırım’a ait olduğu belirtilen mektup ve saç tellerini eski Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya’ya teslim ettiğini söylemişti. Duruşma bir önceki celse hazır edilmeyen Ankara eski Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya’nın tanık olarak dinlenmesiyle başladı.
Duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) bağlanan Çatalkaya, Şimşek’in iddialarına dair ifade verdi.
ÖNCE HATIRLAMADI, SONRA İNKAR ETTİ
Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ve gazeteci Latif Şimşek’i sadece basından tanıdığını belirten Çatalkaya, daha sonra Şimşek’i bir kez kendisinin makamına geldiğini söyledi. Geliş sebebinin özel bir nedeni olduğunu ifade eden Çatalkaya, “İddia edildiği gibi Şimşek’in makamıma geldiğinde Mahmut Yıldırım’a ait olduğunu söylediği bir tutam saçı verdiğini hatırlamıyorum. Ben dönemin Ankara Emniyet Müdürü olarak böyle bir istekle ve açıklama ile benim yanıma gelmesi durumunda tabi ki buna kayıtsız kalamazdım. Ancak böyle bir şey hatırlamıyorum. Teslim etseydi gereğinin yapılmasını için işlem yapardım” diye konuştu.
Çatalkaya, Şimşek’in kızının kaçması nedeniyle kendinden yardım istediğini iddia etti. “Hatırlamıyorum” beyanının ardından sözlerini sürdüren Çatalkaya, “Böyle bir şey olmamıştır. Başka bir konuda benden yardım istiyordu. Bunun haricinde başka bir konu geçmemiştir” sözleriyle inkar etti.
DOSYALARIN AYIRILMASI TALEBİ
Anter ailesinin avukatı Mehmet Selim Okçuoğlu, Musa Anter davasının zaman aşımı riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Okçuoğlu, “Geçen safahat boyunca maalesef Adalet Bakanlığı bürokrasisinin konuya gereken duyarlılığı göstermemesi sebebiyle yurt dışında bulunan dosya sanıklarından Abdulkadir Aygan’ın (Aziz Turan) savunması bir türlü alınamamıştır” dedi. Bu davanın sonucunun böyle bir fiile rağmen cezasızlık olamayacağının altını çizen Okçuoğlu, “Gelinen aşamada öldürme olayına bağlı dosya esasında karar verilebilir. Biz öncelikle Musa Anter’in katledilmesi olayına dair dosyanın bir dönemin karanlık cinayetlerine konu olan ve JİTEM dosyası olarak anılan dosya ve Ayten Öztürk’ün öldürülmesine dair dava dosyalarından ayırılmasına karar verilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
YEŞİL’E NEDEN ULAŞILAMIYOR
Sanık Mahmut Yıldırım’a ulaşılmamasının nedenini anlayamadıklarını vurgulayan Okçuoğlu, “Kendisinin başlangıçta yaşadığını biliyoruz. Ama daha sonra ne oldu bilmiyoruz. Cemil Işık’ın öldürüldüğüne dair evrak, bu celse okunup dosyaya konulmuştur. Ancak kendisinin Türkiye’de kayıtlar itibariyle yaşadığı görülmektedir” dedi. Dosyanın cezasızlıkla karşılaşmaması için eldeki delillerin dikkate alınarak Cumhuriyet savcısından esas hakkında mütalaa alınıp dosyanın karara çıkarılmasını talep eden Okçuoğlu, sair eksikliklerin de giderilmesini istedi.
‘CEZALANDIRILMASINI İSTİYORUM’
Duruşmaya katılan Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, 1992 yılında katledilen Musa Anter’in düşünen ve yazan bir insan olduğunu, babasına yönelik işlenen bu cinayetin aydınlatılması açısından bu dosyanın sonuçlandırılmasının önemli olduğunu belirtti. Anter, “Bu cinayeti işleyen kimse, cezalandırılmasını talep ediyorum” dedi.
İddia makamı, Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi’nin taraf başvurusunun reddine ve adli kontrol talebiyle serbest bırakılan Hamit Yıldırım’ın adli kontrolünün devamına karar verilmesini talep etti.
4 AY SONRAYA ERTELENDİ
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Abdulkadir Aygan hakkında Adalet Bakanlığı’na yazılan müzekkereye cevap beklenmesini, tutuklama kararı bulunan sanıklar Abdulkadir Aygan, Mahmut Yıldırım, Muhsin Gül, Mehmet Zahir Karadeniz ve Fethi Çetin hakkında yakalama kararlarının beklenmesine, Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi’nin davaya taraf olma talebinin reddedilmesine, tanıklar Ömer Özüyılmaz ve Celal Yeltekin’in adreslerinin araştırılması için tekrar yazı yazılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, Anter’in avukatı Selim Okçuoğlu’nun dosyanın tefrikine dair talebinin de reddedilmesine karar vererek, duruşmayı 23 Mart 2022 tarihine erteledi.
Avukat Selim Okçuoğlu’nun zamanaşımı uyarısına rağmen duruşma 4 ay sonraya ertelendi.
DAVAYA DAİR
JİTEM’e ilişkin 1999 yılında hazırlanan 11 sanıklı iddianame ile 2005 yılında hazırlanan 5 sanıklı iddianamenin 2010 yılında birleştirilmesiyle “JİTEM Ana Davası” ve Musa Anter’in öldürülmesine ilişkin 2013 yılında başlatılan dava birleştirildi. Ardından Dersim’de 1992 yılında evinin önünden “Beyaz Toros”a bindirilerek kaçırılan ve o dönem JİTEM’e bağlı çalışan “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından işkence yapılarak öldürüldüğü belirtilen Ayten Öztürk’ün Elazığ 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dosyası, 3 Temmuz 2019’da görülen duruşmada Musa Anter ve JİTEM Ana Davası ile birleştirildi.