Gazeteci Tallî: Mahmur’da ambargoyu Türkiye istiyor, KDP uyguluyor

img

HABER MERKEZİ - Mahmur Kampı’na karşı 900 gündür devam eden ambargoda Türkiye ve KDP raporlarını dikkate alan BM’nin sorumluluğuna dikkati çeken gazeteci Weysî Tallî, “BM’nin kampa gelip gözlem yapması gerekiyor” dedi.

Irak’ın Musul Vilayetine bağlı Mamur ilçesinde kurulu Mahmur Kampı, 2 buçuk yıldır ambargo altında. Türkiye’nin 1993-1995 yılları arasında köy boşaltma ve koruculuk dayatması politikalarına karşı çoğunluğu Şırnak ve Hakkâri’den göç edenlerin oluşturduğu Mahmur Kampı’nda 12 bin kişi yaşıyor. Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu Mahmur Kampı, 1998 yılında Birleşmiş Milletler (BM) himayesine alındı.
 
DAİŞ’in 2014 yılında Musul’a girmesinin ardından Mahmur Kampı’nda bulunan BM ve Irak’a ait kurumlar kampı terk etti. Özellikle BM’ye ait temsilcilerin kamptan çıkmasının ardından Mahmur Kampı hem DAİŞ hem de Türkiye’nin saldırılarının hedefi oldu. Mahmur Kampı’na yönelik saldırı girişimleri sadece askeri olarak değil aynı zamanda ambargolarla da devam ediyor. 17 Temmuz 2019 tarihinde Hewlêr’de bulunan Türkiye Konsolosluğu’nda görevli 3 kişiye yönelik gerçekleşen silahlı saldırıdan sonra, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Mahmur Kampı’na ambargo koydu. Son olarak 27 Aralık 2021 tarihinde ise Irak askeri güçlerinin Mahmur Kampı’nın etrafını tel örgülerle kapatma girişimi oldu. Kampta yaşayanların tepkisi üzerine bu girişim durduruldu.
 
Uzun süredir Federe Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan ve Mahmur Kampı’ndaki gelişmeleri yakından takip eden gazeteci Weysî Tallî, Mezopotamya Ajansı’nın (MA) sorularını yanıtladı.
 
 
 Kampta 900 günü aşkın bir süredir devam eden ambargonun gerekçesi nedir ve kimler tarafından uyulanıyor? 
 
Mahmur Kampı’nda yaşayan yurttaşların uzun bir direniş öyküsü var. Orada yaşayan insanlar geldikleri yerlerdeki zulmü kabul etmedikleri için mülteci oldular. Mahmur Kampı, kuruluşundan bu yana sürekli ambargo altındaydı. Son olarak uygulanan ambargo ise Kürt gücü olan KDP ve özelinde Barzani ailesi tarafından tarafından uygulanıyor. Hewlêr’de yaşanan olaydan sonra Mahmur Kampı üzerinde bir ambargo uygulanmaya başladı. Burada ilginç olansa elleri binlerce Kürt gencin kanında olan bir MİT mensubunun öldürülmesi sonrasında KDP’nin böyle bir adım atmasıdır. Şimdiye kadar yüzlerce diplomasi girişimleri olmasına rağmen Mahmur Kampı üzerinde uygulanan ambargoya ilişkin resmi bir gerekçe sunulmadı fakat fiili olarak bütün kapılar kapatılmış. Her ne kadar Hewlêr’deki olay sebep gösterilse de bunun asıl sebebi o değildir. Asıl sebep Türkiye’nin isteğidir ve bugüne kadar devam ediyor. 
 
Kamp küçük bir yüzölçümü özerinde kurulu olmasına rağmen binlerce insan yaşıyor. KDP’nin abargosu sonrası neler değişti? 
 
Kampa binlerce insan yaşıyor. Burada yaşayan insanlar yaşamlarını günlük işler yaparak sağlıyor. İnsanlar, Başûr’un diğer kentlerine gidip çalışarak geçimlerini sağlıyor. Bu ambargodan sonra özellikle Hewlêr, Duhok, Zaxo ve KDP’nin kontrolü altındaki diğer illerde çalışan bütün mahmurlular işlerinden çıkarıldı. İşlerinden çıkarıldıkları zaman ücretleri verilmedi. Birçok kişi saldırıya maruz kaldı. Bu süreçte 3 bine yakın işçi işlerinden çıkarıldı. Yine Türkiye’den siyasi nedenlerle çıkıp Başûr’a gelip yerleşenlerin izinleri iptal edilerek sınır dışı edildiler.
 
 Kampta aynı zamanda çocuk yaşlı ve kadınlar çoğunlukta. Ambargo eğitim, sağlık gibi alanlarda ne tür sorunlar çıkardı?
 
Özellikle öğrencilerin okuma hakları ellerinden alındı. Hewlêr’deki olaydan sonra Mahmur Kampı’nda yaşayan ve BM tarafından kimlikleri olan öğrenciler bile artık Hewlêr’de okuyamaz oldu. Öğrenciler açısından zaman zaman kısmi bir yumuşama söz konusu olduysa da bu süreçte öğrencilere ajanlık dayatması yapıldı. Yine öğrencilere çizdikleri sınırlarda eğitim koşulu sunuldu. Bununla birlikte öğrencilerin siyasi fikirlerini dile getirme ve tutum almasını engelleme girişimleri oldu. Kamptan çıkıp okula giden öğrenciler kontrol noktalarında durdurulup, ‘hiçbir şekilde hiçbir eyleme ve kuruma gitmeyeceksiniz. Hiçbir etkinliğe katılmayacaksınız. Sizleri ne zaman ve nereye çağırırsak hazır olacaksınız. Etrafınızda bir gelişme olduğu zaman bize bilgi vereceksiniz yoksa sizin okumanıza izin vermeyeceğiz’ gibi söylemlerde bulunuldu. Öğrencilerin okuma hakları ellerinden alındı.
 
Yine bu ambargo sürecinde en büyük sorun yaşayan diğer bir kesim ise hastalar oldu. Uluslararası yasalara göre bir kişinin dili, ırkı, fikri ne olursa olsun sağlık hakkı esastır. Hiçbir zaman insanların tedavi hakları engellenemez fakat maalesef bu hakkı bile Mahmur Kampı’nda yaşayanlardan aldılar. KDP’ye bağlı güçler çok ahlaksız ve insanlık dışı bir tutum içine girdiler. Kontrol noktalarında hastalar durduruldu ve hastaların hastanelere gitmesine izin verilmedi. Bu süreçte trajik ve acı olaylar yaşandı. Doğum yapmak üzere olan 2 kadın bu kontrol noktalarında geçişlerine izin verilmediği için bebeklerini kaybettiler. Yine diğer hastalar saatlerce kontrol noktalarında bekletildi. Keyfi bir şekilde inanmadıklarını geçirmediler. Bu KDP yöneticilerini kararı sonucu oldu. 12 bin yurttaşın yaşadığı yerde yüzlerce kronik hastalar var. Bu hastaların haftalık, 15 günlük veya aylık teşekküllü bir hastaneye gidip kontrol olması gerekiyor fakat onlara da hiçbir şekildi izin verilmedi. Sadece ölüm döşeğinde olanlara izin verildi. 
 
Aambargoyla amaçlanan nedir, asıl güç odaklarını biraz daha açar mısınız? 
 
Bu ambargoyla kampı dağıtmayı amaçlıyorlar. Ambargo sürecinde Mahmur Kampı 5 kez Türkiye’ye ait Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) saldırısına uğradı. Bu saldırılarda 5 sivil yurttaş yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı. Bu saldırılara karşı ne Irak hükümeti ne de KDP ciddi bir tepki göstermedi. KDP’de bu saldırılarda Türkiye’yle ortaklık içinde bulundu. Türkiye’nin amacı da bu kampı dağıtmaktır ve bunu da Irak hükümeti, KDP ve Türkmenler eliyle yapmaya çalışıyor. Bu doğrultuda Mahmur Kampı’nda yaşayan birçok kişi kontrol noktalarında gözaltına alındı ve onlara ajanlık dayatması yapıldı. Bu kontrol noktalarında gözaltına alınanlardan şüpheli bir şekilde yaşamını yitirenler oldu. Bu ambargoyla birlikte birçok yol ve yöntemle kampı boşaltma girişimleri oldu. 
 
 Kamp halkının bu konuda tutumu nasıl? 
 
Burada yaşan insanlar tüm zorluklara rağmen yaşamlarını bir şekilde idame ettirmeye çalışıyor. Kampı boşaltmama noktasında son derece kararlı bir şekilde yaşamlarını sürdürüyorlar. Bunu gören Türkiye ve KDP farklı yollarla amaçlarını gerçekleştirmeye çalışıyor. Son olarak 27 Aralık’ta Mahmur Kampı’nın etrafını tellerle kapatmayı hedeflediler. Bunu da Irak hükümeti eliyle yapmak istediler fakat halkın güçlü bir şekilde tepki göstermesiyle bu girişim durduruldu. Bu girişimin resmi olarak ortadan kaldırılması için Mahmur Kampı’nda halk nöbet eylemine başladı. Mahmur Kampı yönetimi ve halk, kampın etrafının tel örgülerle örülmesi girişiminin tamamen ortadan kaldırılıncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti.
 
 BM’nin tavrı nedir, saldırıda bulunanlarla bugüne kadar bir girişimleri oldu mu? 
 
Burada en önemli husus, BM’nin tüm bunlara karşı sessiz ve tepkisiz olmasıdır. Mahmur Kampı’nda yaşayan yurttaşlar BM tarafından siyasi mülteci olarak tanınmış ve onun himayesine alınmış. BM’nin onlara her türlü dış saldırılara ve tehditlere karşı kampta yaşayanları koruması gerekiyor. Fakat hem Türkiye’nin saldırılarında hem de bu ambargo sürecinde BM sessizliğini koruyor. Bu da BM’nin de bu planın bir parçası olduğunu gösteriyor. BM, Türkiye ve KDP’nin hazırladığı raporlara göre adım atıyor fakat BM’nin gelip kendisinin kampta gözlem yapması gerekiyor. BM, bu güne kadar ne Irak hükümetini ne de KDP yönetiminin kampa yönelik girişimlerine karşı net bir tavır koymadı. 
 
MA / Ömer Akın

Diğer başlıklar

19:32 Erdoğan, Pezeşkiyan ile telefonda görüştü
19:26 ABD-İran görüşmesi iptal edildi
19:19 Önder'in anısına uçurtma şenliği
19:15 Ankara’da engelliler hakları için yürüdü
19:07 Wan'da Kaytan ve Altun için anma
18:54 Zelenskiy: Ortadoğu'da gerilim tırmandığında İsrail'e yardım artıyor
18:23 Ekinci’nin taziyesine kitlesel ziyaret
18:17 Aleviler Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’nı tartıştı
17:52 Amed’de uyuşturucuya karşı yürüyüş: Tedbir almak zorundayız
17:39 MGK'den Gazeteci Perihan Erkılınç için dayanışma çağrısı
17:22 Xana Axpar’da traktörün altında kalan işçi yaşamını yitirdi
17:22 Sağlık Çalıştayı: Kadının öz bilgisine kulak verilmeli
17:01 ‘Köye dönüş haktır engeller kaldırılsın’
16:59 Kürt siyasi parti ziyaretlerinde Kürtlerin birliği ön plan çıktı
16:38 Adana'da 'Direnişten Geleceğe 15-16 Haziran' Sergisi
16:28 Kıbrıs paneli: Adada barışçıl bir gelecek nasıl mümkün olabilir?
16:19 DBP: Cinsel istismarla ahlaki politik toplum değerleri hedef alınıyor
15:53 PJAK’dan İran açıklaması: Özgürlük halkın demokratik mücadelesindedir
15:23 İsrail’in saldırıları sürüyor: 3 bilim insanı öldürüldü
15:18 İHD Wan’da ve İzmir'de kongreye gitti: Öcalan’ın çağrısını sahiplenelim
15:16 Hayati tehlikesi bulunan tutsaklara özgürlük çağrısı
15:11 3 kentte Altun ve Kaytan anması
14:50 Zeyrek'in ölümüne dair 3 tutuklama
14:47 Bayındır: Saldırgan tutumdan vazgeçilmeli
14:31 İzmir ve Aydın'da orman yangını
14:03 Tutsak kadınlara dayanışma kartları
13:49 KHK eylemi: Ülkeye barış gelmeli
13:38 TTB’den 'savaşı durdurun' çağrısı
13:20 Kayıp yakınlarından yüzleşme çağrısı
13:02 Tahliyesi 5 kez ertelenen İşçi tahliye oldu
12:28 Şenyaşarlar anması: Barış için adım atılmalı
12:27 Cumartesi Anneleri 1055'inci haftada Nurettin Çur'un akıbetini sordu
12:21 İsrail'in Tebriz'e saldırısında 2 komutan öldürüldü
11:58 Bakırhan: Öcalan'ın Kürt liderlerle görüşmesi sürece katkı sunar
11:57 İran: Müzakerelere katılıp katılmayacağımız belli değil
11:12 Dernek başkanı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi
11:00 15 kentin baro başkanı süreç gündemiyle Ankara’ya gidecek
10:50 Gerry Adams'tan Öcalan'a destek: Özgürlüğü hayati önemdedir
10:29 İran'da yeni Genelkurmay Başkanı atandı
10:08 İran Hürmüz Boğazı'nı kapattı
10:07 Şirnex’teki cinsel istismara ortak tepki: Failler cezalandırılsın
10:01 Gurbetelli Ersöz Kadın Gazetecilik Ödüllerı düzenleniyor
09:53 Büyük İşçi Direnişi'nin yıl dönümü: Mücadeleyi büyütelim
09:40 İşçi servisi kaza yaptı: 20 yaralı
09:06 İran'dan İsrail'e yeni füze saldırısı
09:03 Türkmenlerden süreç değerlendirmesi: Abdullah Öcalan'a güveniyoruz
09:03 Dr. Yıldız Önen: Sığınmacılara mültecilik hakkı verilmeli
09:03 Dêrsimliler: Saldırılar dursun, Meclis'te komisyon kurulsun
09:03 İktidarın süreç sınavı: Yerel yönetimler
09:02 Mexmûrlular Öcalan'ın çağrısının arkasında: Fırsat kaçırılmamalı
09:00 14 HAZİRAN 2025 GÜNDEMİ
13/06/2025
23:45 Lübnan, hava sahasını uçuşlara kapattı
23:29 Macron: İran'ın nükleer silahları hepimize yönelik bir tehdit
23:22 İran: İsrail'e saldırılar sert ve kararlı olacak
23:16 Manisa'da iş cinayeti
22:44 Şemrex'te tarım arazisinde yangın
22:03 İran, İsrail'e füze ile saldırdı
21:49 Şirnex’te tecavüz protesto edildi: Uyuma çocuklarına sahip çık
21:13 Husilerden İsrail’e füze saldırısı
21:08 Putin'den İsrail-İran arasında arabuluculuk yapma teklifi
20:24 7'nci Ma Music Günleri 2'nci gününde
20:10 Netanyahu: Saldırılar sürecek, İran karşılık verecek
20:00 İsrail'in saldırıları sürüyor: Tahran'da patlama sesleri duyuldu
19:31 31 yılın ardından tahliye olan Ahmet Tekin ziyaret edildi
19:25 Wan'da kayyım tahribatı anlatıldı
19:17 Reyhan Hacıoğlu cezaevinden çıktı: Kaldığım yerden devam edeceğim
18:37 DEM Parti: İsrail saldırıları bölge halklarını riske sokuyor
18:27 Netanyahu, Trump ve Putin ile görüştü
18:12 Ankara'da İsrail saldırıları gündemiyle toplantı
17:57 30 yıllık tutsaklığın ardından tahliye edilen Ekinci yaşamını yitirdi
17:41 KCK’den İsrail’in saldırılarına ilişkin açıklama
17:21 Bahçeli: İsrail’in nihai hedefi Türkiye’dir, güç kullanarak yanıt verilmeli
17:09 BM Güvenlik Konseyi, İran'ın talebiyle bugün toplanacak
16:56 'Şeklen iyi halli' denilerek tahliyesi 8 ay ertelendi
16:46 Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu açıklandı
16:34 Şemrex'teki yangın bölgesi yeniden alev aldı
16:16 İran'a saldırı: 78 ölü, 329 yaralı
16:03 Türkiye 4 ülkeye hava yolu seferlerini iptal etti
15:53 Bakırhan siyasi partileri ziyaret edecek
15:50 Bağdat'taYeşil Bölge’nin tüm yolları kapatıldı
15:44 Eskişehir Ekoloji Derneği kuruldu
15:41 Queen Seracılık'ta yetki davası görüldü
15:24 DEM Parti'den Pirsûs'ta çiftçi buluşması: Üreticinin yanındayız
15:16 Temel Conta davasında bilirkişi raporu beklenecek
15:00 Erdoğan: İsrail bölgeyi felakete sürüklüyor
14:55 Pezeşkiyan: Güçlü ve sert yanıt verilecek
14:55 3 ülke liderinden İran görüşmesi
14:39 Göç Haftası programı açıklandı: Topraklarınıza dönün
14:19 Kakşar Oremar: Saldırılar İran’ı nükleer üretiminden vazgeçirmeye yönelik
14:17 Şirnex’te ağaçlık alanda yangın
13:44 Yangın mağdurlarıyla dayanışma komisyonu kuruldu
13:38 Trump'tan yeni açıklama: Sonraki saldırılar daha acımasız olacak
13:28 Sulama kanalına düşen işçinin cenazesi bulundu
13:28 Şemrex’te yangın: Bir noktada kontrol atına alındı, başka yerde çıktı
13:17 İzmir'de ormanlık alanda yangın
13:16 KESK: Kamu emekçileri 14 yıldır toplu iş sözleşmesiyle oyalanıyor
12:57 İsrail: Saldırıların ilk aşaması tamamlandı
12:56 Federe Kürdistan Bölgesi'ndeki tutsaklar hakkında bilgi istenildi
12:48 Kadın katliamında beraat gerekçesi: Şiddet uygulaması öldürdüğü anlamına gelmez
12:42 İsrail’den İran’a yeni saldırı: Tebriz ve Şiraz hedef alındı
12:41 'Deprem üretme zamanı gelen’ 30 fay belirlendi
12:39 Gazeteci Reyhan Hacıoğlu hakkında tahliye kararı
12:22 İran BM'yi acil toplantıya çağırdı
12:05 Ailelerden İmralı'ya gitmek için başvuru
12:01 NATO: İsrail’in İran saldırısı tek taraflı
12:00 Prof. Kothari: Yüzümüzü Abdullah Öcalan’a çevirmeliyiz
11:26 İran öldürülen komuta kademesi yerine yeni isimler atadı
11:05 Miks'te şüpheli çocuk ölümü
11:03 Sivas'ta deprem
11:03 Şemrex'te orman yangını
10:51 IAEA: İran’ın nükleer tesislerinde sızıntı yok
10:43 Türkiye'den saldırılara dair ilk tepki
10:26 ‘Gençlik ve Demokratik Toplum’ konferansı programı açıklandı
10:14 Michael Hardt: Öcalan'ın kararını takdir ediyor ve destekliyorum
10:06 Kayyım sosyoloğu tuvalet temizlemede görevlendirdi!
10:04 Suriye'de neler oluyor?
09:54 Gezici Çocuk Tiyatro Günleri düzenlenecek
09:38 İran, ABD ile nükleer müzakereleri durdurdu
09:18 Ankara'da yurttaşlar sürece dair ne düşünüyor?
09:11 İran'dan insansız hava araçlarıyla misilleme
09:05 Kadın gazetecilere polis şiddetine takipsizlik
09:04 Riha Ticaret Odası yöneticisi: Geleceğimiz için süreci destekliyoruz
09:04 Silopiya’da katledilen 3 kadının anneleri: Öcalan'ın özgürlüğü sağlanmalı
09:03 Kuzey ve Doğu Suriye'yi ziyaret eden Degenhardt: Sol bir bakış açısından en umut verici model Özerk Yönetim
09:02 Gençler 'Demokratik Toplum' konferansında buluşacak
09:01 Halkların temel hakkı, iktidarların korkusu: Anadil
09:01 Wan'da 4 bin öğrenci MESEM'e kayıtlı: Aileler eğitimden umudu kesti
09:00 13 HAZİRAN 2025 GÜNDEMİ
08:40 Trump: Misilleme olursa İsrail'i savunuruz
08:39 Irak hava sahasını kapatıp tüm uçuşları durdurdu
08:33 İsrail saldırısında hayatını kaybedenler
08:26 4 gazeteci gözaltına alındı
08:12 ABD'den ilk açıklama: Operasyonda rolümüz yok
08:10 İsrail'de olağanüstü hal ilan edildi
08:08 İran: İsrail kendisi için acı bir son hazırladı
08:05 Netenyahu: Tehdidi ortadan kaldırılana kadar operasyon sürecek
07:49 İsrail'den İran'a büyük saldırı
12/06/2025
23:55 Mihemed Şêxo’nun hayatını anlatan belgesel seyirciyle buluştu
23:06 Hindistan’da uçak kazası: Sadece 2 kişi sağ
22:53 İsviçre kentlerinde eylem: Türkiye’nin saldırılarına acil müdahale edilsin
20:52 7’nci Ma Music Günleri başladı
20:06 Kadınlar barışı konuştu: Sorumluluk almalıyız
20:02 Akın Birdal: Saldırılar sürüyor, yol haritası çıkartılmalı
19:59 Balıkesir'de tarla yangını
19:57 Iğdır Cezaevi’nde intihar iddiası
19:52 Filistin için yürüyen kitleye polis saldırdı: Çok sayıda gözaltı
19:43 Wan’da STÖ buluşması: Abdullah Öcalan'ın çağrısına sahip çıkalım
19:37 Gazeteci Rahime Karvar cezaevinden çıktı: Haber üretmeye devam edeceğim
19:30 İzmir’de Filistin’e yönelik saldırılara tepki
19:00 Peyas’taki yangına dair 2 kişi daha gözaltına alındı