Fincancı: Bakanlık iktidarın hikayesine ortaklık ediyor

img

ANKARA - Vakalar ve aşılama konusunda şeffaf ve tutarlı adımlar atılmadığını belirten TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sağlık Bakanlığı’nın iktidarın hikayesine ortaklık ettiğini söyledi.

Koronavirüs (Kovid-19) salgını günlük vaka sayıları 70 bini aştı. Özellikle Omicron varyantının görülmesiyle birlikte ülkedeki vaka sayısı önüne geçilmez bir hal alırken tam aşılanma sayısı da Türkiye’de hala yeterli sayıya ulaşmadı. Sağlık Bakanlığı son olarak, vakaların iki katına çıktığı dönemde, virüsü belirlemede kullanılan PCR testlerinin yalnızca semptomlu kişilere uygulanacağı yönünde açıklamalarda bulundu.  
 
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, koronavirüste (Kovid-19) gelinen noktayı, aşılama çalışmalarını ve TTB’nin taleplerini değerlendirdi.
 
Fincancı, salgının başından bugüne kadar geçen sürede, yönetememe durumu yaşandığını belirtti. Güvenlikçi politikalarla salgının yönetilemeyeceğini söyleyen Fincancı,“Belirli saatler aralığında canlı müzik yapma yasağı getirilmesi gibi salgınla doğrudan ilişkisi olmayan pek çok yöntem salgınla mücadele adı altında hayata geçirildi ve yaşamlarımıza dair müdahalelerde bulunuldu. Siyasi otorite, kendisi sorumluluk almayan ve bireye sorumluluk yükleyen bir yaklaşım sergiledi. ‘Maske, mesafe, hijyen’ dedi ama bunların uygulanmasıyla ilgili insanları bilinçlendirecek anlamlı bir çaba göstermedi” dedi.
 
‘AŞILAMADA DA ŞEFFAF DAVRANILMADI’
 
Fincancı, aşılama oranları verilirken de şeffaf olunmadığına dikkati çekerek, oranlarda yalnızca 18 yaş üstü aşı olanların oranlarının verildiğini söyledi. Bu oranların gerçeği yansıtmadığını belirterek Fincancı, 5 yaş üstü çocukların da aşılanabileceğinin altını çizdi. Fincancı özellikle Delta varyantının çok bulaşıcı olduğunu ve toplumun en az yüzde 80’ninin bağışıklanması gerektiğini belirtti. Fincancı, “Türkiye’de aşılama oranlarının yaş ve özellikle bilmediğimiz aşılama oranlarını bilmediğimiz göçmenleri de düşündüğümüzde yeterli olmadığını biliyoruz. Şimdi çok daha tehlikeli bir varyant olan Omicron ile karşı karşıyayız. Ama siyasi otorite ne gereken önlemleri alma konusunda adım atacak gibi görünüyor ne de aşılamayı hızlandıracak gibi görünüyor. Hala ‘hastanelerimizin doluluk oranlarının fazla olmayacağı ve Omicron’un hafif atlatıldığı’ bilgisiyle toplumda da duyarlılık konusunda ciddi eksiklikler yaratılıyor” diye konuştu.
 
‘AŞI ÜRETMEK ÖNEMLİ AMA…’
 
Turkovac üzerinden TTB'nin hedef alınmasını değerlendiren Fincancı, “Tabi kendi aşımızı üretmemiz çok kıymetli fakat şurayı da unutmayalım. Biz en başında aşının milleti olmayacağını söylemiştik. Çünkü biliyorsunuz ‘Çin aşısı kalitesizdir’ gibi toplumda böyle kaygılar oluşmuştu. Önemli olan güvenli olup olmadığı ve nitelikli olup olmadığı şeklinde toplumu aydınlatmaya çalışmıştık. Kendi aşımızı üretmek çok önemli. Dünyaya da katkısı var tabii ki” dedi.
 
Fincancı, Turkovac ile Sağlık Bakanlığı’nın toplumda tereddüt oluşturacak açıklamalar yaptığına işaret etti. Fincancı, Turkovac ile ilgili bilgilerin yeterli düzeyde olmadığını ve yeterli veri paylaşılmadığını söyledi. Önemli olanın aşının nasıl bir çalışma sonucu ortaya çıktığı olduğunun altını çizen Fincancı, şöyle devam etti: “Önceki aşılara baktığımızda uzun soluklu ve bağımsız heyetler tarafından gerçekleştirilen tartışmalarla açığa çıkmış onay süreçlerini görüyoruz. Örneğin Biontec’in FTA onay sürecinde herkesin katılıp soru yöneltebildiği 9 saatlik bir canlı video yayını yapıldı. Daha öncesinde de bilimsel raporlar kamuoyuyla paylaşılmıştı. Bilimsel ortamlarda paylaşılmıştı. Türkovac’ta ise paylaşılmış bilimsel bir yayın veya rapor söz konusu değil. Sonra birden aslında 40 bin hedefledikleri gönüllü sayısı bulunmadan; siyasi otoriter istediği için bin 172 vakayla bir açıklama yaptılar. Bu açıklama sadece bir basın açıklamasıydı. Bu siyasi otoriterin başarı hikayesine ortaklık etmektir ama bu ortaklık çok da ak pak bir ortaklık değil maalesef.”
 
AŞI KARŞITLIĞI
 
İktidarın ve Sağlık Bakanlığı’nın aşılama konusunda ilkeli ve tutarlı adımlar atmadığını söyleyen Fincancı, aşının yaygınlaştırılması için gerekenlerin hala yapılmadığını belirtti. Fincancı, aşı karşıtlarına pirim verilebilecek açıklamaların tekrarlandığını hatırlatarak,“Bununla birlikte ‘yerli ve milli’ aşı olan Türkovac’ı göklere çıkaran, bilim insanlarına hızla açıklama yapma zorunluluğu getirip bilimsel olmayan yaklaşımları sergileyen bir tutumla bir tereddüt daha oluşturmuş oldular. Aşı karşıtlarına yönelik herhangi bir adım atılmazken, aşıyı yaygınlaştırmak için de etkili adımlar atmadılar. Biz okullarda aşılama geleneği olan bir ülkeyiz ve bu konuda pek çok sağlık sorununu ortadan kaldırabildik. Fakat okullarda aşılama hiç gündeme dahi gelmedi. Oysa toplumca çocukların aşılanmasına ihtiyaç vardı” dedi.
 
PCR TESTİ UYGULAMALARI
 
Türkiye’de temaslı takibi olmadığına da değinen Fincancı, PCR testinin bu yönde nasıl ve hangi düzlemde yapılacağının önemli olduğunu vurguladı. Filyasyon ekiplerinin ilaç dağıtmadan öteye geçmediğini kaydeden Fincancı, şunları kaydetti: “Zaten ilaçların da etkili olmadığını biz başından beri söyledik. Sağlık Bakanlığı da ısrarla filyasyon ekipleri aracılığıyla ilaç dağıtmaya devam etti. Uzun süredir temaslılardan test uygulaması oldukça geride kalmıştı. Çok ciddi belirtisi olmadan, yakınmaları olmadan insanlara PCR testi yapılmıyordu. İnsanlar PCR testi talep ettiğinde, yakınmaları olmasa bile bunları belirtmek zorunda kalıyordu. Uygulamada PCR testi ile ilgili bir sınırlılık zaten hep vardı. Şimdi bunu kayıt altına almış oldular.
 
HIZLI ANTİJEN TESTİ
 
Biz özellikle salgının başlangıcında önlem alınabilmesi için yaygın test yapılması gerektiğini ısrarla ifade etmiştik. Elimizde hızlı antijen testleri var. Özellikle kalabalık ortamlarda bulunan insanların bu testlerle kendilerini değerlendirip böylece önlem almasına olanak sağlıyor. Avrupa ülkelerinin birçoğunda bu testler evlere bırakılıyor ve işe ya da okula gitmeden önce insanlar bu testleri yaparak gidiyorlar. Önlemlerin alınması için, PCR gibi uzun soluklu bir çalışma gerektiren ve laboratuar yükünü arttıran önlemler yerine hızlı antijen testlerinin hayata geçirilmesi söz konusu olabilirdi.”
 
YENİ BİR SAĞLIK SİSTEMİ MODELİ
 
Fincancı, TTB olarak pandemiyle mücadele kapsamında çalışmalar sürdürmeye devam ettiklerini aktararak, “Geçen yıl demiştik ki artık pandemiler çağındayız. Çünkü ekosistemi ciddi anlamda tahrip ediyoruz. Dolayısıyla pandemiler kaçınılmaz. O yüzden izleme faaliyetimizi pandemide çalışma grubuna dönüştürmüştük. Sadece izlemek değil bunu yanı sıra önümüzdeki dönem nasıl önlemler almak gerekir diye birlikte konuşalım diye hedefledik ve bu çalışmalarımız devam ediyor. Geçen yıl uluslararası bir sempozyum gerçekleştirmiştik. Ekosistemi, ekonomik koşulları, eşitsizlikleri, pandeminin sermaye tarafından fırsata çevrilmesine karşın emekçilerin atacakları adımları ele alan bir sempozyumdu. Bu dönemde de tabii hem bu çalışmalar hem de toplumu aydınlatan çalışmalarımız ve sağlık sitemini ele alarak Türkiye’de sağlıkta dönüşüm adı altında özelleştirmeye yönelmiş ve sağlığın anlamlı bir biçimde koruyucu hekimlik temelinde şekillenmesinin önüne geçmiş yaklaşıma karşı koruyucu hekimliği ve birinci basamağı önceleyen yeni bir sağlık sistemi modeli üzerinde de çalışıyoruz ve önümüzdeki dönemde de bunlarla ilgili raporlar da yayınlayacağız” şeklinde konuştu.
 
MA / Berna Kişin

Diğer başlıklar

19:07 Colemêrg’te 4 genç tahliye edildi
18:45 Ankara’da bir fabrikada yangın
18:40 İstanbul’da bir kadın katledildi
18:24 DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı serbest bırakıldı
17:39 ODTÜ’lüler ‘Devrim Yürüyüşü’nde ısrarcı: Direnişi büyüteceğiz
17:18 Sarıyer’de öğretmene şiddet
17:01 DEM Parti’den Şenyaşar'a destek: Bu talep hepimizin vicdanına sesleniyor
16:54 Gazetecilerin emniyet ifadeleri tamamlandı: Basın toplantısına neden katıldın?
16:29 DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı gözaltına alındı
16:15 Savcı Emine Şenyaşar hakkında açılan davanın reddini talep etti
16:04 IFFCO işçileri için açıklama
15:46 İnşaat işçileri hakları için eylem başlattı
15:31 Tanık gazeteciler polis şiddetini anlattı
15:30 Polis tutanağına göre Kışanak'ın kitabı yasak!
15:25 Gazeteci Kartal’a ceza talebi
15:21 Qoser’de gözaltı sayısı 30’a yükseldi
15:19 Amed’de iş cinayeti
15:15 Mêrdîn'de 4 kişiye ‘üyelikten’ ceza
14:52 Merkez Bankası politika faizini açıkladı
14:34 Bradost bölgesi bombalandı
14:33 10 gazeteci hakkında ceza talebi
14:25 Gazetecilerin emniyet ifadelerine başlandı
14:18 Asrın Hukuk Bürosu’nun X hesabı erişime engellendi
14:05 Özgür Basın'a saldırılar Avrupa’da protesto edilecek
13:39 DEM Parti’den 1 Mayıs çağrısı
13:38 Kendini yerlere atan AKP'li 'beni dövüyorlar' diye bağırdı
13:31 DEM’den Bakan Tunç’a yanıt: Yargıya talimat vermekten vazgeçin
13:29 ÖHD ve Dev Yapı-İş: 29 işçinin ölümünden işveren ve yerel yönetim sorumlu
13:19 1 Mayıs'a çağrı: Jin Jiyan Azadî ile Taksim’e
12:44 64 isimden Taksim’deki 1 Mayıs yasağına dair açıklama
12:38 Gözaltılara tepki: Kadrajımız hakikati çekmeye devam edecek
12:27 Amed Baro Başkanı Eren'e dönük tehditleri ‘eleştiri’ diye savundu
12:19 'KCK Basın Davası' ertelendi
12:05 CPT'den İmralı sorusuna yanıt: Türkiye ile diyaloğumuz var
11:39 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
11:23 Çorlu tren kazasında kararlar açıklandı
11:12 AYM, Can Memiş başvurusunda ihlal kararı verdi
11:10 İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı istifa etti
10:49 AKP’nin ‘borçsuz’ dediği Mûş’ta 890 milyon borç!
10:42 Gazeteciler 3 gündür gözaltında
09:41 Qoser’de 2 kişi gözaltına alındı
09:40 Cûdî ve Gabar yeniden yasaklandı
09:14 Makbule Özer’in oğlu: Konu Kürt olunca hukuk ortadan kalkıyor
09:11 Eylemdeki tutsak: Dünyaya yayılmış bir direnişin halkasıyız
09:09 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 184 gündür haber yok
09:07 Tutsaklar 5 aydır ‘özgürlük’ eyleminde
09:06 32 yıllık tutsağın tahliyesi 6'ncı kez uzatıldı
09:02 Tutsak yakınları: Tecrit kaldırılmalı
09:00 AKP döneminde en az 33 bin işçi yaşamını yitirdi
09:00 İmralı'da mutlak tecrit 38’inci ayında
09:00 Hekimler göç ediyor, randevu krizi büyüyor
09:00 25 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
24/04/2024
22:51 İran’da Kürt sanatçıya idam cezası
21:46 Kadınlardan 'İstismar failini mahallede istemiyoruz' çağrısı
21:10 Mêrdîn’de kaza: Bir çiftçi ve çocuk hayatını kaybetti
21:04 CHP'li Tanrıkulu: Bu bir suç duyurusudur, kayyımlar araç motorlarını bile sökmüşler
20:35 DEM Parti'ye polis baskını protesto edildi
20:26 Madde bağımlılığı raporu: Polisler temin ediyor
19:58 Örkmez ve Uğur'un özgürlüğü için eylem
19:50 Polis baskınında katledilen kadınların fotoğrafları yere atıldı
19:42 ‘Kürt basınını susturma çabası Türkiye’ye kaybettirecek’
19:00 KHK eyleminde 1 Mayıs'a davet
18:38 Adana Emek ve Demokrasi Güçleri’nden 1 Mayıs'a çağrı
17:51 İstismar faili serbest, tepki gösteren muhtara gözaltı
17:40 ÖHD ve İHD'den gazetecilere dayanışma ziyareti
17:28 Cenevre eylemi: Saldırılara karşı topyekun mücadeleyi sürdüreceğiz
17:08 Danıştay Eğitim-Sen’e randevu vermedi
17:03 Polis barikatlarıyla çevrilen Şenyaşar: Bu zulmün altında kalın
16:56 Gazeteci Güleş'e 'haber' soruşturması
16:46 Avukatlar gazetecilerle görüştü: Başka evde yapılan aramada deliller gazeteciye yazıldı
16:02 Avukat ve ailelerden savcı mütalaasına tepki
16:00 Madımak Katliamı'nda çocuklarını kaybeden Sivri yaşamını yitirdi
15:33 Sendikalar Taksim’de: Valiliğin kararını tanımıyoruz
15:17 Danıştay başkanı değişmedi
15:14 İzmir'de cinsel saldırı faili öğretmen açığa alındı
15:11 Êlih'te DEM Parti binasına polis baskını
15:08 Bombacıları getiren kişinin telefonu dinleniyormuş
15:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında: Soykırımı tanıyın ve af dileyin
14:59 Televizyon stüdyolarına baskında Fransa detayı
14:49 Soylu’nun hedef gösterdiği 2 kişi hakkında müebbet hapis istemi
14:10 Kanser hastası sağlıkçıya riskli görevlendirme!
14:06 Makbule Özer’in tutuklanması protesto edildi
13:57 Aile Hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor
13:56 Sağlık meslek örgütlerinden şiddete tepki
13:32 Gar Katliamı Davası: Mütalaada ‘insanlığa karşı suç’ yok sayıldı
13:19 Mali müşavirlerden 15 talep
13:07 Türkoğlu: Özgürlüğümüz için kadın dayanışmasını büyüteceğiz
13:03 Yargıtay'da seçim 23'üncü tura kaldı
12:57 ‘Gazeteciliklerine tanığız, meslektaşlarımızı serbest bırakın’
12:36 DİSK Genel Başkanı: Valiliğin görevi yer göstermek değil güvenliği sağlamaktır
12:28 Gazetecilere 'Kürt Gazeteciler Günü' suçlaması
12:28 MESEM'lerde 336 çocuk kaza geçirdi
12:13 Birçok kentte protesto: Gazeteciliğin engellenmesi suçtur
12:04 Colemêrg'te madenlere karşı 4 talepli eylem
12:02 Deştin'de imar planı davasına red
11:58 İskenderun'da poliklinik olarak kullanılan 3 konteynerde yangın
11:55 Ermeni Soykırımı için 'yüzleşme' çağrısı
11:10 Mereş'te bir çocuk katledildi
10:44 Dêrsim’de 2 kadın tutuklandı
10:40 Bakırhan: Seçim sonuçları 'savaşa hayır' çığlığıdır
Hatimoğulları: Halk tercihini değişimden yana yaptı
10:25 Şehba ve Minbic’e saldırı
10:19 32 yıllık tutsakların tahliyeleri gerekçesiz erteleniyor
09:44 Qerejdax eteklerinde baharın renkleri
09:27 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden haber alınamıyor
09:27 ‘Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü’ için eylemdeler
09:03 Erdoğan'ın Hewlêr ziyareti: Başur halkının tutumu belirleyici olacak
09:00 Ayakkabı çıkarma dayatmasına direnen tutsaklara soruşturma
09:00 Oğlunu bağımlılıktan kurtarmaya çalışan baba destek bekliyor
09:00 Hüseyin Deniz öykü yarışması için başvurular başladı
09:00 Özer için rapor veren ATK'nin tercümanı güvenlik görevlisi çıktı!
09:00 Ekonomik kriz isotu da vurdu!
09:00 24 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
00:32 Pasûr’da uzman çavuş, park nedeniyle tartıştığı genci tehdit etti
23/04/2024
23:08 Özgür Basına yönelik saldırılar Avrupa'da protesto edildi
21:39 Siyaset Bilimci Oğuz: Türkiye'de sendikalaşma oranı yüzde 10
21:05 Soykırımda yakınlarını kaybetti: Ermeni halkı ölüm yolculuğuna çıkarılıyordu
20:19 Tunus açıklarında 19 mültecinin cenazesine ulaşıldı
20:13 Amed Tiyatro Festivali 6'ncı gününde
19:04 Aykol: Özgür Basına yönelik saldırı daha büyük bir operasyonun habercisi
18:50 30 yılın ardından özgürlüğüne kavuşan Bakay’a kitlesel ziyaret
18:44 TJA ve DEM Parti'den Makbule Özer için tahliye çağrısı
18:31 ABD’den 86 sayfalık Türkiye raporu: Kürtler tehdit ve şiddete maruz kalıyor
18:01 Fırat Nehri kıyısında onlarca martı ölü bulundu: Nedeni siyanür mü?
17:54 Makbule Özer’in ailesine ziyaret
17:32 AP Üyesi Villumsen: Erdoğan zulmünün AB'de yeri yok
16:58 DEM Parti ve HDK: Özgür Basın diz çökmeyecek
16:51 Şenyaşar: Bana dava açan Erdoğan failleri neden tutuklamadı?
16:45 Gazetecilerin gözaltına alınmasına itiraz
15:58 AYM kararına rağmen çocuğuyla birlikte cezaevine konuldu
15:41 KNK: Erdoğan’ın yeni savaşı tüm Ortadoğu için bir tehdit
15:29 Gazetecilerin gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor
14:47 Gazeteciler: Kürt medyası hiçbir zaman susmadı
14:45 Hatimoğulları'ndan 'Demokratik Anayasa' çağrısı
14:44 DİSK’in Taksim başvurusu reddedildi
14:21 Amed’de Makbule Özer protestosu
13:34 Gözaltındaki gazetecilere avukat kısıtlılığı
13:27 HDK, DBP ve DEM Parti: Özgür Basın’ın yanındayız
13:15 Saldırılara karşı Özgür Basın etrafında kenetlenme çağrısı
12:37 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
12:22 Farqîn Belediyesi kayyımın taşınmaz devir kararlarını iptal etti
12:21 Amed’de 5 yılda 200’den fazla petrol arama-çıkarma sahası açıldı
12:20 Gözaltına alınan gazeteci sayısı arttı
11:50 Kadıköy'de yapılacak Ermeni Soykırımı anması yasaklandı
11:46 Özgür Basın'a dönük gözaltılara tepki yağdı
11:33 Stêrk ve Medya Haber: Halkımızın sesi soluğu olmayı sürdüreceğiz
11:21 Gazeteci Arslan: TV’lere saldırı savaş politikalarından bağımsız değildir
10:44 DFG ve MKG: Saldırılar Özgür Basını yıldıramaz
10:23 Gazeteci Özdemir: Savaş biraz daha uzar ama sonuç değişmez
10:09 Emine Şenyaşar'a ‘Erdoğan'a hakaretten’ dava
10:01 Kazaların eksik olmadığı yol onarılmıyor